Belijk de online versie

19 januari 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of omdat u contactpersoon bent voor ouders en hun toeslagpartners in uw gemeente. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Herstelactie aantal gedupeerden voor ontvangst forfaitair bedrag

  • Regiobijeenkomsten verantwoording in volle gang - aanmelden kan nog!

  • Herinnering oproep doorgeven aantallen afgeronde Msnp's

  • Opleiding Hersteloperatie Toeslagen: start inschrijving

  • Oproep SBN: wijs gedupeerde ouders op indienen private schulden!

  • Podcast kindregeling

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week (Schuld indienen bij SBN)

  • Nieuws uit de media

Herstelactie aantal gedupeerden voor ontvangst forfaitair bedrag

In het kader van de herstelactie rond de jaarverantwoording 2021 is het erg belangrijk dat u in alle gevallen uiterlijk 20 januari 2022 een reply per mail stuurt naar het ministerie van SZW en BZK (zie verzoek van 9 december 2022), óók als u de juiste aantallen heeft doorgegeven bij de verantwoording over 2021.

In deze brief wordt gevraagd aan te geven of u akkoord gaat met het opgegeven aantal gedupeerden voor de uitvoeringskosten (bron jaarlijst 2021) en te mailen naar  kwijtscheldingschuldenSZWKOT@minszw.nl en postbusibi@minbzk.nl. In dezelfde mail geeft u aan of u een correctie doet op de gederfde baten. Als een correctie nodig is op de gederfde baten, volgt u de procedure die in de brief wordt omschreven. Heeft u vragen over dit bericht, mail dan met hersteloperatie@vng.nl of kijk of uw vraag wordt beantwoord in de veelgestelde vragen.

Regiobijeenkomsten SiSa-jaarverantwoording in volle gang - aanmelden kan nog!

Deze week vonden de eerste zeven regiobijeenkomsten van 2023 plaats, namelijk in Arnhem, Leeuwarden, Groningen, Breda, Apeldoorn, Amsterdam en Hoorn.

Tijdens de bijeenkomsten nemen we u in twee uur tijd mee door de SiSa-tabellen en geven we handvatten die u nodig heeft voor de SiSa-verantwoording. 


De tijd die u dat kost, verdient u makkelijk terug omdat u hierna over alle informatie beschikt om de verantwoording af te kunnen leggen. 'De bijeenkomst was een echte eye-opener' aldus een deelnemer, en: 'Ik schat in dat ik nu in een uur de verantwoording kan doen en dat is inclusief een kopje koffie'. Dat zijn uitspraken om blij van te worden. Daarnaast zijn de bijeenkomsten een mooi moment om collega's uit de regio te spreken. Aanmelden kan nog via de mailbox hersteloperatie@vng.nl. Neem vooral ook uw financiële collega mee! 

Herinning: oproep doorgeven aantallen Msnp's

Vlak voor het kerstreces vroegen we u om de aantallen afgeronde Msnp’s in uw gemeente aan ons door te geven. Mogelijk heeft u dit bericht gemist, daarom brengen we dit nogmaals onder uw aandacht. De VNG heeft verschillende signalen ontvangen van gemeenten die Msnp’s ‘on hold’ hebben staan.

Het gaat hier om Msnp's waarvoor de eindcontrole ter afronding van de Msnp gedaan kan worden en waarbij de ouder nog in afwachting is van de integrale beoordeling. Heeft u in uw gemeente Msnp-trajecten waarbij dit ook geldt? Dan vragen we u om aan te geven hoe vaak dit voorkomt? En wilt u ook de aantallen van uw gemeente mailen naar hersteloperatie@vng.nl? Die informatie  gebruiken we in onze overleggen met UHT en DG Herstel om te kijken of het proces van de integrale beoordeling hierop kan worden aangepast. Zo kunnen we gemeenten sneller duidelijkheid geven over de beoordelingstrajecten waar deze ouders bij betrokken zijn.

Opleiding Hersteloperatie Toeslagen: start inschrijving

Nieuw, opfrissen of alles nog een keer op een rijtje krijgen? Vanaf de eerste week van februari 2023 organiseert de VNG een opleiding over de hersteloperatie. De duur van de opleiding is 3 dagdelen. Per opleiding is er ruimte voor maximaal 15 deelnemers en er zijn geen kosten aan de training verbonden.


Deze opleiding is niet alleen bedoeld voor nieuwe maar ook voor ervaren medewerkers, en voor medewerkers die zich meer willen verdiepen in de hersteloperatie en brede ondersteuning. We nodigen zowel beleidsmedewerkers als uitvoerend medewerkers die werken aan de brede ondersteuning voor ouders/kinderen en hun gezin uit om zich in te schrijven. 

De eerste twee dagdelen vinden op één dag plaats met toelichting op alle herstelregelingen in de ochtend (financiële herstelregelingen). In de middag staat de brede ondersteuning centraal. Drie weken later wordt in een dagdeel casuïstiek besproken. 

Ook zin om mee te doen? Schrijf snel in!

U kunt kiezen uit de volgende locaties:

  • 6 februari (hele dag) en 6 maart (ochtend): Zevenaar

  • 7 februari (hele dag) en 7 maart (ochtend): Zaandam

  • 10 februari (hele dag) en 10 maart (ochtend): Rotterdam

  • 13 februari (hele dag) en 8 maart (ochtend): Meppel

  • 14 februari (hele dag) en 9 maart (ochtend): Sittard-Geleen

Oproep SBN: wijs gedupeerde ouders op indienen private schulden

Bij het loket Private Schulden van SBN kunnen erkend gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire hun openstaande, opeisbare schulden (en die van hun minderjarige kinderen) indienen. Het gaat daarbij om schulden die binnen de reikwijdte van de aanpak vallen. 

Helaas weten nog niet alle gedupeerde ouders de weg naar het schuldenloket van SBN te vinden. Daarom de oproep om ouders te blijven wijzen op de private schuldenaanpak, wat deze inhoudt en hoe ouders schuldenlijsten mogen indienen.

Lees meer over de rol van gemeenten hierin en het loket Private Schulden

Podcast hersteloperatie - aflevering 5 kindregeling

Er is weer een nieuwe podcast uit! Deze keer staat daarin de kindregeling centraal. Beluister hem via de knop hiernaast. In het gesprek van Jeanne-Marie Langen met Yvette Bergman hoort u alles over de regeling en krijgt u tips voor de uitvoering.



Eerdere podcasts terugkijken? Klik dan hier.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie.

Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.

Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.

Mocht u de dag voor het (be)spreekuur nog geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen.
Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving.
Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen?
We helpen u graag. Bel ons op
070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen?

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 15 december (Beschikken o.b.v. Wet hersteloperatie Toeslagen)

  • 12 januari (SBN: Loket private schulden en Loket al betaalde schulden)

  • 19 januari (Organisatie van de brede ondersteuning)


‘Een ouder heeft een schuld ingediend bij SBN die is ontstaan op 15 mei 2021. De eerste betaalherinnering is gestuurd op 26 juni 2021. SBN heeft deze schuld afgewezen en neemt de vordering dus niet over. Hoe kan dat? De schuld is toch ontstaan voor 1 juni 2021?’

Het klopt dat de schuld niet wordt gecompenseerd. Private betaalachterstanden worden alleen betaald als deze vóór 1 juni 2021 ‘opeisbaar’ waren en nog openstaan op het moment van het beslissen door SBN. Een schuld is alleen opeisbaar als de betaaltermijnen zijn verstreken. In dit geval is de betaalherinnering na 1 juni 2021 ontvangen – en dus na die tijd opeisbaar geworden.

Hieronder vindt u een selectie van nieuwsberichten uit de media in de afgelopen periode:


Eerdere nieuwsbrieven teruglezen? Klik hier.

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl