Nieuwsbrief Schulden - 7 maart 2023

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

7 maart 2023

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, ondernemers met financiële zorgen en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Verkorten aflostermijn minnelijk traject schuldhulpverlening

Week van het geld: Bedwing de bling


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 - Een kleine correctie van de normwaarden in de centrale rekentool

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Interactief webinar van Stichting inlichtingenbureau

Algemeen
 - Podcast Stichting inlichtingenbureau
 - Update beroep op hardheidsclausule AOW gerechtigde
 - (Be)spreekuren
 - Online informatiebijeenkomst Waarborgfonds Saneringskredieten
 - Slotfestival Schouders Eronder
 - Leestips


Verkorten aflostermijn minnelijk traject schuldhulpverlening

Het ministerie van SZW, de NVVK, de VNG en andere betrokken partijen werken samen om een verkorte aflostermijn in de minnelijke schuldregeling (Msnp) te realiseren. De VNG informeert u graag over de stappen die in de komende weken worden gezet.

Lees meer

Week van het geld: Bedwing de bling 

Tijdens de Week van het geld, van Wijzer in geldzaken, krijgen leerlingen en mbo-studenten praktische tips hoe om te gaan met geld. 
Het is mogelijk om als gemeente hierop aan te sluiten en een eigen Week van het geld te organiseren. Tijdens het (be)spreekuur op 16 maart wordt uitgelegd hoe dit kan. 

Aanmelden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Een kleine correctie van de normwaarden in de centrale rekentool

De geldende normwaarden voorvloeiend uit de Participatiewet worden halfjaarlijks op 1 januari en op 1 juli aangepast. Deze normwaarden worden gebruikt bij de (her)berekening van de beslagvrije voet.
De normwaarden zoals die door het Ketenbureau van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn gecommuniceerd naar onder andere het Inlichtingenbureau (IB) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) bleken niet helemaal te kloppen.
De verschillen met de correcte normwaarden zijn weliswaar gering en betreffen enkele centen maar wel belangrijk genoeg om gemeenten hierover te informeren. De verwachting is dat de rekentools van het IB en SNG vanaf 13 maart met de gecorrigeerde normwaarden gaan rekenen.

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

Interactief webinar van Stichting inlichtingenbureau

Dinsdag 21 maart van 11:00 tot 12:00 uur.

Het inlichtingenbureau (IB) ondersteunt gemeenten bij het uitvoeren van hun taken rondom de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs).
Inmiddels zijn nieuwe informatiediensten opgeleverd en delen zij graag de laatste ontwikkelingen met u in het webinar 'Nieuwe Informatiediensten voor Gemeentelijke Schuldhulpverlening’. 
Een implementatiemanager van het programma Verbinden Schuldendomein is ook aanwezig voor eventuele vragen.

Aanmelden

Algemeen

Podcast Stichting inlichtenbureau

Deze week is de nieuwe podcast samen met stichting inlichtingenbureau. Te gast bij Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen is Coen Kniknie.

Beluister op Spotify

Update beroep op hardheidsclausule AOW gerechtigde

Eerder is verwezen naar een uitspraak waarbij de kantonrechter oordeelde dat de beslagvrije voet voor de AOW gerechtigde werd verhoogd, waardoor zij in staat werd gesteld om met minimaal 5% van haar netto inkomen op haar schuld af te lossen en voldoende middelen overhield om te kunnen voorzien in haar kosten van levensonderhoud.
Na deze uitspraak is nog slechts eenmaal door een AOW gerechtigde een beroep gedaan op deze hardheidsclausule. In die procedure zag het gerechtshof het anders en oordeelde dat er geen sprake was van een kennelijke onredelijke hardheid. Daarbij werd verwezen naar de Memorie van Toelichting van de Wvbvv, dat er in het nieuwe systeem bij de berekeningen van de beslagvrije voet bewust gekozen is geen onderscheid te maken in leeftijdscategorieën.

(Be)spreekuren

Alle bespreekuren starten om 10.00 uur.

Er worden weer nieuwe (be)spreekuren en meedenksessies georganiseerd. 

  • 16 maart - De week van het geld

  • 28 maart - Ervaringen van gemeenten met herberekenen beslagvrije voet 

Aanmelden

Online informatiebijeenkomst Waarborgfonds Saneringskredieten

Donderdag 23 maart 2023 van 13:30 tot 15:00 uur
Het Waarborgfonds Saneringskredieten (Wsk) is opgericht om de inzet van saneringskredieten aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor gemeenten. Dit doet het Wsk door borgstellingen af te geven. Het Wsk neemt hiermee het risico voor gemeenten weg. Zonder dat het de werkwijze van kredietbanken en hun bestaande samenwerking met gemeenten doorkruist.

Na de bijeenkomst weet u hoe het fonds tot stand is gekomen en hoe het fonds werkt. Daarnaast is het duidelijk waar u als gemeente terecht kunt. Het gaat dieper op de materie in door antwoorden te gegeven op vragen over; de samenwerking met kredietbanken, kosten van deelname aan het Wsk en voor wie saneringskredieten geborgd kunnen worden door het Wsk. Vooraf uw vraag stellen is mogelijk.

Aanmelden

Slotfestival Schouders Eronder

Donderdag 20 april

Schouders Eronder bestaat 6 jaar. Op donderdag 20 april is de gezamenlijke afronding tijdens het slotfestival ‘In Verbinding’ in De Doelen in Rotterdam. 

Schouders Eronder is een samenwerkingsverband van Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG.

Aanmelden

Leestips

vng.nl