Close-up van een rekenmachine, potlood en brief- en muntgeld
© PV productions/Shutterstock.com

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft gemeenten en de energiesector advies gegeven over privacyvriendelijke manieren om mensen met ernstige schulden te helpen. Kern is dat partijen de huidige wettelijke mogelijkheden ruim interpreteren. Daarnaast is het noodzakelijk dat deze explicieter moeten worden vastgelegd. Alleen zo kunnen zij mensen beter en tijdiger helpen.

Dat schrijft de toezichthouder in een persbericht.

Mensen met schulden helpen is lastig door huidige wetgeving

In bepaalde gevallen zijn gemeenten verplicht om hulp te bieden aan mensen met ernstige schulden. Bijvoorbeeld als een energiemaatschappij de gemeente inlicht dat een klant al langere tijd de energierekening niet heeft betaald. Gemeenten en energieleveranciers stellen echter dat de huidige wet- en regelgeving onduidelijk is over welke gegevens ze onderling mogen uitwisselen, en hoe vaak ze dat mogen doen. Voor gemeenten is het zodoende lastig om inwoners met schulden tijdig te helpen.

In opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de Autoriteit Persoonsgegevens relevante wetten en regels over dit onderwerp geanalyseerd. Bij het onderzoek is onder meer gekeken welke privacywaarborgen er wettelijk zijn ingebouwd. Mensen met schulden kunnen alleen geholpen worden op basis van informatie over hun financiële situatie, en dat is vertrouwelijke en privacygevoelige informatie.

Gemeenten en energiebedrijven willen meer doen om mensen met schulden te helpen

De uitkomsten van het onderzoek heeft de toezichthouder besproken met gemeenten en energiemaatschappijen. Gemeenten gaven aan dat ze inwoners met ernstige schulden graag meer dan eens willen benaderen om hulp aan te bieden. Dat betekent dat er meerdere keren gevoelige informatie moet worden uitgewisseld.

De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert gemeenten en energiebedrijven om de huidige wettelijke mogelijkheden ruim op te vatten om zoveel mogelijk mensen met schulden te kunnen helpen. De toezichthouder benadrukt dat de mogelijkheden om Nederlanders met schulden te helpen explicieter moeten worden vastgelegd in de wet- en regelgeving. Gemeenten en energieleveranciers geven aan dit eveneens wenselijk te vinden.

AP gaat ministeries helpen bij verduidelijken wetgeving

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) beloven hiermee aan de slag te gaan en het bestaande beleid te verduidelijken in de wetgeving. De toezichthouder heeft aangeboden om op hoofdlijnen mee te kijken. Over de wijziging van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas en de wetswijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) gaat de privacywaakhond een advies uitbrengen.

“De AP laat met dit initiatief zien oog te hebben voor vragen waarmee organisaties soms zitten, zonder de rol van de AP als onafhankelijk toezichthouder uit het oog te verliezen”, aldus bestuurslid Katja Mur.

Laat een reactie achter