De beslagvrije voet zoals deze met ingang van 1 januari 2021 wordt gebruikt, gaat er vanuit dat iedereen, ongeacht het inkomen, minimaal 5% van zijn inkomen kan afdragen aan de beslaglegger. De Belastingdienst en enkele andere overheidsorganisaties hebben besloten dit niet te doen. 

De organisaties zien hier vanaf omdat zij vinden dat op deze wijze met name mensen met een uitkering in de financiële problemen kunnen komen.

Ook in algemene zin geldt dat, hoewel in de wet is opgenomen dat iedereen tenminste 5% aflost, deze afloscapaciteit niet automatisch ontstaat als er onder het oude recht niet werd afgelost. Het is de taak van de beslagleggende partij om de BVV vast te stellen. De derde volgt de BVV van de beslagleggende partij en mag deze niet zelf aanpassen. Dit betekent dat er pas afloscapaciteit (en dus een basis voor afdracht) ontstaat op het moment dat de beslagleggende partij een nieuwe BVV vaststelt. Deze afloscapaciteit ontstaat pas op het moment van de hernieuwde vaststelling van de BVV en niet met terugwerkende kracht. 

Hieronder de uitgangspunten van de Belastingdienst ten aanzien van de vernieuwde beslagvrije voet:

  1. Bij lopende loonvorderingen wordt de beslagvrije voet na 12 maanden herzien.
  2. De Belastingdienst past de zogeheten 5%-regeling, bedoeld in artikel 475dc Rv, in beginsel niet toe bij het doen van een vordering als bedoeld in artikel 19, eerste lid, van de wet. De Belastingdienst past die regeling alleen toe als is voldaan aan de voorwaarden van artikel 19, tweede lid, van de wet en artikel 19.1.7 of als hij van mening is dat de belangen van de Staat worden geschaad als hij de 5%-regeling niet toepast.

Gemeenten hoeven zelf geen actie te ondernemen op deze vorderingen. De Belastingdienst zal de betreffende gemeenten zelf berichten over vorderingen die worden ingetrokken. Waar nodig kunnen gemeenten nader afstemmen met de Belastingdienst via onderstaande contactmogelijkheden.

Contactmogelijkheden Belastingdienst

Mocht er behoefte zijn voor nadere afstemming. Dan bij voorkeur schriftelijk reageren onder vermelding van ‘loonvordering 5%-regeling’ en daarbij de inwoner(s) te benoemen die het betreft.

Dit kan naar de volgende postbus: Postbus 100, 6400 AC Heerlen. Telefonisch contact kan via de BelTel 0800-0543. Er wordt dan een terugbelverzoek opgemaakt voor het serviceteam.