Cliënten die een uitkering ontvangen, vergeten soms tijdig door te geven dat ze weer aan het werk zijn. Of deze informatie stokt ergens in het proces van uw gemeente. In beide gevallen kan dit leiden tot een onnodige verslechtering van de financiële situatie van de cliënt. Onwenselijk én te voorkomen.

VNG Naleving ontwikkelde een instrument om niet-verwijtbare vorderingen te voorkomen. De oorzaak van 30% tot 50% van de vorderingen ligt bij cliënten en in werkprocessen van gemeenten. Hoe u dit kunt voorkomen? Door de interne samenwerking te versterken en de communicatie en dienstverlening naar cliënten te optimaliseren. Hoe u dit concreet aanpakt? Met een multidisciplinaire aanpak volgens een stappenplan en een query om dossiers voor onderzoek geautomatiseerd te selecteren. VNG Naleving ondersteunt u hierbij.

In de bijlage vindt u een uitgebreidere beschrijving van het instrument. Wilt u ook het aantal niet-verwijtbare vorderingen in uw gemeente verlagen? Neem dan contact op met de adviseur van VNG Naleving in uw regio.

Meer informatie