RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Ik ben gepest'

Anashya (11): 'Compensatie toeslagenaffaire voor kinderen maakt niet alles goed'

Anashya en haar moeder Natasja. Beeld © Privéfoto

Elk kind van ouders die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire, krijgt een bedrag van 1500 tot 7500 euro. Die compensatie is te laag, zegt Anashya (11). "Ik ben gepest omdat we geen geld hadden voor warm water. Geld maakt dat niet goed."

Geen verjaardagen. Niet kunnen trakteren in de klas. Geen nieuwe fiets. Geen tablet. Niet mee kunnen met schoolreisjes. Niet kunnen douchen. Gepest worden, omdat klasgenootjes ruiken dat je niet hebt gedoucht. 

Vraag de 11-jarige Anashya uit Maassluis wat zij heeft gemerkt van de toeslagenaffaire, en ze komt met deze opsomming. Ze was 1 jaar oud toen de financiële ellende voor haar ouders begon, en nu, tien jaar verder, zit Anashya in het kinderpanel dat advies geeft aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen.

Mensen moeten het weten

"Ik vind het belangrijk dat de mensen het weten", zegt Anashya. De afgelopen tijd mocht ze samen met andere kinderen aangeven hoe hoog de compensatie zou moeten zijn die elk gedupeerd kind zou moeten krijgen. Gisteren maakte Van Huffelen bekend dat het kabinet met een tegemoetkoming komt voor de 70.000 kinderen. Elk kind krijgt een bedrag van 1500 tot 7500 euro.

Anashya krijgt 4500 euro. Ze vindt het niet weinig, maar: "Ik hoop wel dat er nog meer komt. Dan kan ik er dingen van doen die ik nooit heb kunnen doen." Ze gaat nu naar de middelbare school: ze zou er schoolspullen van kunnen kopen.

Depressief, en soms zelfs uit huis gezet

De toeslagenaffaire heeft duizenden kinderen in grote sociale en psychische problemen gebracht. Zo vertelde de 13-jarige Ricardo eerder al aan RTL Nieuws dat hij depressief werd. Hij zag van dichtbij hoe zijn ouders jarenlang werden achtervolgd door de Belastingdienst.

Veel van de kinderen van gedupeerde ouders zijn in problematische omstandigheden opgegroeid. Ouders zijn door het onterecht stopzetten van de toeslagen en het terugvorderen van grote bedragen door de Belastingdienst, in grote financiële problemen gekomen.

Ook leidde de stress die de financiële problemen met zich meebrachten, in sommige gevallen tot gebroken gezinnen of zelfs tot uithuisplaatsing van kinderen. Kinderen gaven aan dat ze het gevoel hadden geen regie te hebben over hun eigen leven.

"Ze mag zelf weten wat ze met dat geld gaat doen", geeft haar moeder, Natasja, aan. "Het is haar geld, en dat van mijn twee andere dochters. Ik kan me voorstellen dat ze dingen wil inhalen."

Over de hoogte van het bedrag is Natasja wel wat stelliger. "Weet je wat het is? Deze ellende duurt al elf jaar voor ons. We konden nooit op vakantie, ik moest zo vaak 'nee' verkopen aan die meiden. We moesten op een gegeven moment naar een veel kleinere woning verhuizen, we hebben in de kou gezeten omdat de verwarming en het water was afgesloten. Hoeveel geld mijn kinderen ook ontvangen: die tijd kunnen we niet meer terugkrijgen."

Kromme dingen

Er moet volgens Natasja beter worden gekeken naar het leed dat het gezin heeft meegemaakt. "Nu zie ik kromme dingen: kinderen die ouder zijn krijgen meer, maar hebben misschien minder ellende meegemaakt dan kinderen die jonger zijn en van wie de ouders hogere schulden hadden."

Topambtenaren
Lees ook:
Topambtenaren verzwegen waarheid voor onderzoekscommissie toeslagenschandaal

Ze heeft er gisteren een slapeloze nacht van gehad nadat ze het nieuws hoorde. "Ik wist dat het zou komen, maar toch doet het wat. Ik denk gewoon weer aan alle ellende waar we in zaten."

Anashya herkent het. Maar, het moet gezegd: inmiddels gaat het weer goed met haar. "Echt heel goed." Ze wordt niet meer gepest, de kinderen in haar klas zeggen geen gekke dingen meer. Maar het zijn wel nare herinneringen. "En die krijg je niet weg met geld."

Kamer:
Lees ook:
Kamer: afhandeling toeslagenaffaire moet sneller en simpeler