Gezinnen Uitgeest slachtoffer toeslagenaffaire

Algemeen
Twee gezinnen in Uitgeest zijn slachtoffer van de toeslagenaffaire.
Twee gezinnen in Uitgeest zijn slachtoffer van de toeslagenaffaire. Foto: aangeleverd)

REGIO - Naar schatting zijn 26.000 ouders in Nederland de dupe geworden van de toeslagenaffaire. Ook gezinnen in de Uitgeest kregen ermee te maken. Het zou in de regio IJmond gaan om in totaal 50 gezinnen, zoals nu bekend is bij de Belastingdienst.

Van de 50 gezinnen in de IJmond, zijn er elf woonachtig in de gemeente Heemskerk. In Beverwijk gaat het om 25 gedupeerden. Hoeveel van deze gezinnen inmiddels bij de gemeenten bekend is, en of er al contact is geweest met de gezinnen die wel bij hen bekend zijn, konden beide woordvoerders van Heemskerk en Beverwijk voor nu niet zeggen. De gemeente Uitgeest liet al eerder weten, dat het bij hen zou gaan om twee gezinnen, die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire.

Toeslagenaffaire in het kort

In de toeslagenaffaire werden naar schatting 26.000 ouders in Nederland slachtoffer van onterechte fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag en/of slachtoffer van een harde fraudeaanpak door de Belastingdienst. Dit speelde van 2013 tot minimaal 2019. In januari 2021 viel kabinet-Rutte III, twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, na een rapport van de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag. Diezelfde dag stapte ook Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes op omdat hij, als staatssecretaris van Financiën in het voorgaande kabinet, verantwoordelijk was.

“De reden dat voor gemeenten de gegevens van de gedupeerden niet bekend zijn, heeft te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de privacywetgeving die sinds 2018 voor de hele Europese Unie geldt”, legt de woordvoerder uit.