Bekijk de online versie

11 oktober 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Reminder uploaden verificatiebestanden

Eerder hebben wij u via de nieuwsbrieven geïnformeerd over de mogelijkheid om een eenmalige uitvraag te doen via vraagbestanden voor alle aangemelde ouders die brede ondersteuning ontvangen vanuit de gemeente. 

Door het aanleveren van het vraagbestand, kan UHT vinkjes in het dossier zetten van ouders die zich rechtstreeks bij de gemeente hebben gemeld voor brede ondersteuning. Vervolgens kan UHT via de gebruikelijke gegevensuitwisselingen via het portaal de statusupdates niet-gedupeerd versturen. Aanleveren kan nog tot 14 oktober aanstaande.

Video Voorwaarden regeling ex-toeslagpartners online

De eerste uitnodigingen richting ex-toeslagpartners om zich aan te melden bij UHT zijn eind september verzonden. UHT heeft in aanvulling hierop aan hun website een video toegevoegd met tekst en uitleg over de voorwaarden van de ex-toeslagpartnerregeling. 

Voorwaarden ex-toeslagpartnerregeling

Deze video maakt de voorwaarden van de regeling beter uitlegbaar. Er wordt ook nog gewerkt aan een video over de regeling zelf. De combinatie van de aanmeldingsbrief en video’s bieden voor zowel professional als potentiële ex-toeslagpartner veel informatie rondom deze regeling.

Jongeren en brede ondersteuning onder de kindregeling

We merken dat jongeren (kinderen van een gedupeerde ouder) de weg naar het gemeentelijk ondersteuningsaanbod soms lastig weten te vinden. Jongeren geven aan dat niet altijd duidelijk is wat ze mogen verwachten van het ondersteuningsaanbod, hoe dat tot stand komt en hoe ze er gebruik van kunnen maken.

Om op deze signalen antwoord te geven is onder meer een uitlegvideo ontwikkeld die speciaal gericht is op jongeren. We willen u vragen deze video te gebruiken in uw eigen communicatie over de hersteloperatie en om deze te verspreiden via de gemeentelijke communicatiekanalen. De video is ook terug te vinden op de website kindregelingvoorjou.nl.

Toolkit

Meer communicatiemiddelen over dit onderwerp zijn terug te vinden in de nieuwe communicatietoolkit.  Deze toolkit is bedoeld voor medewerkers van de afdeling communicatie bij gemeenten en bevat basisteksten over de verschillende regelingen, een instructie voor het klantcontactcentrum (KCC), nuttige verwijzingen, formats voor brieven en tips & tricks voor de communicatie. De komende weken vullen we de toolkit per regeling en onderwerp verder aan. Het gemeentelijk communicatieperspectief richting ouders en kinderen is daarbij het vertrekpunt.


VNG Uitvoeringscongres 'Bouwen vanuit de praktijk'

Bouwt u in uw gemeente ook mee aan grote opgaven? Kom dan ook naar het VNG Uitvoeringscongres op 2 november a.s. Als gemeenten staan we voor uitdagende maatschappelijke opgaven. 

Hoe bouwen we voldoende woningen? Hoe voeren we de energietransitie goed uit? Hoe zorgen we voor een goede implementatie van de omgevingswet? Hoe gaan we om met cyberveiligheid? En ook: hoe herstellen we het vertrouwen in de overheid en kun je doen wat nodig is voor inwoners? 

Lees hier meer over het programma en hoe u zich kunt aanmelden.

Praktijkvoorbeeld  Zwolle: 'Waar een eenvoudige vraag over een gebit toe kan leiden'

Gedupeerde ouders hebben allemaal schrijnende verhalen. Maar sommige verhalen blijven je extra bij: bijvoorbeeld als er nooit een einde aan de reeks tegenslagen van een ouder lijkt te komen. Dan heb je als ouder het geluk dat ze bij het sociaal team van Zwolle een hele lange adem hebben. Lees hier hun verhaal.

Aanpassing Spuk a.s. donderdag in (be)spreekuur

De specifieke uitkering gemeentelijke hulp wordt aangepast. Gemeenten gaven het signaal dat de normbedragen niet meer toereikend waren. KPMG heeft onderzoek verricht. Het onderzoek geeft aanleiding om de normbedragen aan te passen.

In het (be)spreekuur worden de wijzigingen ten aanzien van de normbedragen besproken 

Aanmelden voor het (be)spreekuur kan via deze link.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.



Een ex-toeslagpartner heeft zich gemeld bij onze gemeente. Waar kan zij zich melden bij UHT? En wanneer ontvangt ze het bedrag?

De ex-toeslagpartnerregeling is onderdeel van de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen. Deze is in werking getreden op 15 juli 2023. UHT nodigt ex-toeslagpartners gefaseerd uit om een aanvraag tot herstel in te dienen. De eerste brieven zijn in september verstuurd. Ex-toeslagpartners die de uitnodiging ontvangen, kunnen een aanvraag bij UHT indienen. Als de ex-toeslagpartner nog geen uitnodiging heeft ontvangen, kan deze zich niet aanmelden.


Indien de ex-partner als gedupeerde wordt erkend, wordt voorafgaand aan de uitbetaling contact opgenomen met de ex-partner door UHT. Hier wordt de vraag gesteld of uitbetaling al kan plaatsvinden of dat er nog mee gewacht moet worden, bijvoorbeeld tot het moment waarop schulden via de schuldenaanpak zijn afgerond.


De brede ondersteuning start ná de erkenning als gedupeerde ex-toeslagpartner. Dit is anders dan bij de (mogelijk) gedupeerde aanvragers van de kinderopvangtoeslag. Bij hen start de brede ondersteuning immers vanaf het moment van aanmelding bij UHT. Dit verschil is te verklaren door de de verwachte doorlooptijden van ingediende aanvragen voor financieel herstel van ex-toeslagpartners. Omdat deze worden getoetst aan de hand van de beschikbare data bij UHT, zijn deze naar verwachting kort.

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl