Bekijk de online versie

26 oktober 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag in november uitgebreid

Vanaf 1 maart 2021 kunnen gedupeerde ouders bij verzoeken in het kader van de herstelregelingen kinderopvangtoeslag kosteloze (gefinancierde) rechtsbijstand krijgen bij Belastingdienst/Toeslagen. Deze rechtsbijstand loopt via de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet de ‘Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen kinderopvangtoeslag’.

Deze regeling wordt binnenkort uitgebreid met:

  • Erkende ex-toeslagpartners. Zij kunnen gesubsidieerde hulp krijgen voor de gehele procedure bij SBN en gesubsidieerde hulp krijgen op het gebied van werkelijke schade.

  • Kinderen van wie ouders zijn overleden voordat de aanvraag voor herstel is ingediend. Zij kunnen hulp van een advocaat inschakelen als hun verzoek voor de kindregeling is afgewezen en zij in bezwaar, beroep of hoger beroep willen gaan.

  • KOT-aanvragers die in bezwaar een mediationtraject doorlopen. Zij kunnen een gesubsidieerde advocaat krijgen om hen te begeleiden bij een mediationtraject.

  • KOT-aanvragers die de Regieroute VSO doorlopen. Zijkunnen een gesubsidieerde advocaat krijgen om hen te begeleiden bij het VSO-traject.

Ook wordt de vergoeding voor advocaten voor de volgende situaties hoger:

  • Rechtsbijstand bij het indienen van een verzoek bij de CWS

  • Bezwaar bij UHT op de beschikkingen voor de IB en CWS

  • Beroep en hoger beroep op de beschikking van de eerste toets, IB, CWS en verzoek tot overname/betaling schulden

  • Het indienen van een voorlopige voorziening bij de rechtbank

Het streven is om de gewijzigde regeling begin november te publiceren.

Landelijke uitrol Serviceteam gemeenten

Op 6 maart 2023 zijn UHT en de VNG gestart met de pilot Serviceteam gemeenten. Hieraan deden gemeenten mee uit de provincies Utrecht en Noord-Holland, aangevuld met Almere, Capelle aan den IJssel en Meierijstad. Dankzij deze gemeenten hebben we de manier van werken met het serviceteam gemeenten met elkaar kunnen uitwerken en verbeteren.

Dit is zo goed gegaan dat we de werkwijze nu ook landelijk gaan uitrollen. We doen dit geleidelijk vanaf de onderstaande data.

  • 6 november: Zuid-Holland en Zeeland

  • 13 november: Gelderland en Flevoland

  • 20 november: Noord-Brabant en Drenthe

  • 27 november: Limburg en Friesland

  • 4 december: Overijssel en Groningen

Dat betekent dat u vanaf dan een directe telefonische lijn hebt met het Serviceteam van UHT voor vragen over (mogelijk) gedupeerde ouders, hun kinderen (en in de nabije toekomst de ex-toeslagpartners). De collega’s van het serviceteam gemeenten zijn via een inbelcode en een verificatiecode direct benaderbaar. We hopen natuurlijk dat u hiervan ook gebruik zult gaan maken!


Wij sturen gemeenten op korte termijn een tweetal e-mails toe. Daarin staat meer informatie over de werkwijze en een link voor de online kick-off bijeenkomst. 


Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met:
UHT: Dennis Aardema, (06) 31125882 ds.aardema@toeslagen.nl
VNG: Marieke Strietman, 06 18645412 marieke.strietman@vng.nl

Aankondiging online community gedupeerde ouders

DG Herstel Toeslagen (DGHT) start in november met een online community voor ouders. Dit is een platform waar ouders hun ideeën met elkaar en met DGH kunnen delen. Er is ruimte voor 150 gedupeerde ouders om hierin samen te komen. Onderzoeksbureau MWM2 heeft het platform opgezet en gaat het ook beheren. 

Vanaf 23 oktober worden gedupeerde ouders door MWM2 telefonisch of per mail uitgenodigd om deel te nemen. 

Heeft u een onderwerp dat u graag wil laten bespreken door gedupeerde ouders? Of wilt u weten wat er bij ouders leeft, wilt u ideeën polsen of co-creëren? Stuur dan een mail naar Lizet van Tilburg of Lia Noort via emotioneelherstel@minfin.nl.

Ook kunt u contact met ons opnemen als u ouders kent die graag zouden willen meedenken op het platform.

Boekje ‘Het gaat om wat ouders echt nodig hebben’ gepubliceerd

De afgelopen weken publiceerden we in deze nieuwsbrief al een aantal praktijkvoorbeelden van gemeenten. Mooie verhalen, waarin gemeenten laten zien hoe hard er gewerkt wordt en hoe betrokken de medewerkers zijn bij de gedupeerde ouders. 

Alle verzamelde verhalen zijn nu gebundeld, en zijn te lezen in het boekje ‘Het gaat om wat ouders echt nodig hebben’. U vindt het hier.

Luistertip: Podcast Ex-toeslagpartners

Er staat weer een nieuwe podcast online. Dit keer gaan procesbegeleider Jeanne-Marie Langen en juriste Saskia Peeman in gesprek met Jop Ekering, projectleider Clustering Nieuwe Regelingen bij UHT. Wat is er veranderd voor ex-toeslagpartners door de nieuwe regelingen? En: welke criteria worden daarbij gehanteerd? Luister via deze link.

Praktijkvoorbeeld: 'Friezen zijn een trots volk; hier melden ouders zich niet zomaar'

Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel betrokken een ervaringsdeskundige ouder bij hun hersteloperatie. Samen zetten ze het hulpteam toeslagen op. In een interview gingen we in gesprek met ervaringsdeskundige Anoeska de Vries.

Zij haalde op basis van haar eigen achtergrond een groot aantal andere gedupeerde ouders over om zich te laten helpen. En dat ging niet altijd even makkelijk. Lees hier verder.

Op donderdag 9 november organiseren we samen met het programma Schulden een (be)spreekuur over zakelijke schulden. U kunt zich daarvoor opgeven via deze aparte link.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

·      28 september (Regieroute Vaststellingsovereenkomsten)

·      5 oktober (Inloopspreekuur)

·      12 oktober (Onderzoek KPMG en verwachte wijzigingen Spuk B2)




We ondersteunen een kind van een gedupeerde ouder. Deze jongere heeft zulke hoge schulden, dat we een schuldregeling overwegen. Wat wordt in dit geval aangeraden?

In onze vorige nieuwsbrief hebben we u geïnformeerd over de uitwerking van het aanvullend aanbod voor jongeren met problematische schulden. In de aankomende wijziging van de specifieke uitkering voor de brede ondersteuning wordt een grondslag gecreëerd om jongeren een nieuwe start te bieden. Via een saneringskrediet, en - indien nodig - aanvullende ondersteuning.


Het saneringskrediet is onderdeel van het plan van aanpak en kan via de Spuk worden opgevoerd, zodat de jongere niet zelf hoeft af te lossen. In het bespreekuur van

2 november aanstaande, bespreken we de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de regeling. En ook het proces van het aanvullend aanbod.

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.


Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl