Bekijk de online versie

2 november 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Handreiking aanvullend schuldhulpverleningsaanbod jongeren met problematische schulden

In de nieuwsbrief van 19 oktober kon u al lezen over de aanpassing in de componenten van de Spuk. Het Ministerie van Financiën heeft in samenspraak met de VNG aan KPMG de opdracht gegeven om een kostprijsonderzoek uit te voeren, en om een advies te geven over het herijken van de normbedragen van de Spuk B2. Dat heeft geleid tot een herziening van deze Spuk.

Ook is er naar aanleiding van de motie Kat c.s. een aanvullend schuldhulpverlenings-aanbod gekomen voor jongeren met problematische schulden die in de Spuk is opgenomen.


De Spuk wordt naar verwachting half november gepubliceerd en treedt in werking met terugwerkende kracht op 1 november 2023. Vooruitlopend op de publicatie in de Staatscourant hebben wij hiervoor de Handreiking aanvullend schuldhulpverleningsaanbod jongeren met problematische schulden opgesteld.


Daarnaast zijn hierdoor ook de volgende handreikingen aangevuld:

Extra (inloop)vragenuurtjes Aanvullend schuldhulpverlenings-aanbod jongeren

Deze week hebben de NVVK en VNG bespreekuren gehouden over het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod voor jongeren in de kindregeling met problematische schulden. We merken dat hier veel vragen over zijn. Daarom organiseren wij de komende weken op maandagochtend van 10.00 uur tot 11.00 uur een vragenuur over dit onderwerp.

Tijdens dit vragenuur kunt u praktische vragen stellen over hoe u invulling geeft aan deze regeling binnen de eigen gemeente en schuldhulpverleningsorganisatie. Opgeven kan via dit formulier. Na uw aanmelding ontvangt u een link naar het betreffende vragenuur.

Luistertip: Podcast Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen

Ook deze week hebben we weer een nieuwe podcast! De relatie tussen de invordering van de Belastingdienst en uithuisgeplaatste kinderen is een kwetsbaar en gevoelig onderwerp. Jeanne-Marie Langen ging hierover in gesprek met Judith Peeters en Nicoline den Ouden van het Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen. Klik hier om te luisteren.

Praktijkvoorbeeld: 'Van de Meedenkgroep leerden we wat er in het hoofd van de ouders gebeurt

Op het gebied van herstel werkt gemeente Zaanstad nauw samen met een groep gedupeerde ouders. Deze ouders denken met de gemeente mee over hulp aan andere gedupeerden. Voordat ze zover waren, moesten ze overigens wel samen, als lotgenoten, door een emotioneel proces heen. 

Intussen is er een bijzondere en succesvolle wisselwerking ontstaan tussen ouders, gemeente en wijkteams. Nieuwsgierig geworden? Lees dan het interview met (oud)adviseur uitvoering Wouter Snel.

Aangenomen moties tweeminutendebat

Vorige week zijn in het kader van de Herstelorganisatie 6 relevante moties aangenomen in het tweeminutendebat van 26 oktober:

  • Motie Temmink over de Duo-schulden van personen die onder de kindregeling vallen: deze niet meer categorisch uitsluiten.

  • Motie Temmink over de aanmeldingsdeadline van 31 december 2023 voor gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal: schrappen.

  • Motie Kat over onderzoek door het CBS naar de mate waarin de studieschuld van gedupeerde jongeren verschilt van die van andere jongeren met vergelijkbare achtergrondkenmerken.

  • Motie Kat over de verkenning naar laagdrempelige mogelijkheden voor financieel advies en ondersteuning aan jongeren: deze zo snel mogelijk afronden.

  • Motie Kat over gemeenten de ruimte bieden om gedupeerde jongeren te ondersteunen die na een schuldhulpverleningstraject een niet-saneerbare restschuld houden.

  • Motie van Dijk en Temmink over binnen zes maanden de capaciteit bij de CWS opschalen naar 15 dossiers per week.

Zodra duidelijk is op welke wijze het kabinet met de aangenomen moties omgaat, leest u hierover in deze nieuwsbrief.

In de vorige nieuwsbrief stond dat er een aanvullend aanbod is gekomen voor jongeren met problematische schulden, en dat dat aanbod via de gemeente wordt ontsloten. Nu wordt er aangegeven dat de tegemoetkoming niet meetelt voor toegang tot dat aanbod. Wij ondersteunen een jongere die de tegemoetkoming van € 10.000 – in afwachting van de aanpak – nog niet heeft aangeraakt. Er is sprake van een problematische schuldsituatie met een schuldenlast van bijna € 6.000. Met de tegemoetkoming kunnen alle schulden dus worden betaald. Komt deze jongere nu wel of niet in aanmerking voor het aanvullend aanbod?

Voor de toegang tot het aanvullend aanbod gelden de volgende (cumulatieve) criteria:

  1. Het gaat om een jongere (18+) die in aanmerking komt voor de kindregeling; (Dit kun je als gemeente controleren bij UHT via het Gegevensportaal of via de servicedesk); EN

  2. De jongere heeft problematische schulden.

Er is sprake van een problematische schuldsituatie als redelijkerwijs te

voorzien is dat de jongere niet binnen 36 maanden zijn of haar openstaande

saneerbare schulden kan afbetalen. De eenmalige tegemoetkoming die de

jongere heeft ontvangen wordt bij het bepalen of er sprake is van een problematische schuldsituatie buiten beschouwing gelaten.


Deze betreffende jongere komt dus in aanmerking voor het aanvullend aanbod, omdat er aan de criteria wordt voldaan. De gemeente inventariseert de ondersteuningsvra(a)gen en stelt vast wat nodig is voor het maken van een nieuwe start.


In theorie doet de gemeente een percentagevoorstel aan de schuldeisers op basis van de werkelijke afloscapaciteit – inclusief de beschikbare tegemoetkoming. In deze concrete casus betekent dit dat er geen sprake is van een percentagevoorstel, maar dat de schulden geheel kunnen worden opgelost. Het bedrag wordt in zijn geheel opgenomen in het plan van aanpak en vervolgens gedeclareerd en verantwoord via de Spuk/Sisa-methodiek.

 

Leestip: Verhalenbundel Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen

Om jeugdzorgprofessionals te inspireren over mensgericht werken heeft het Ondersteuningsteam vijf ervaringsverhalen opgetekend en gebundeld in de publicatie ‘Zien is iets anders dan kijken’. Lees hier hun verhalen.


Bespreekuur 9 november

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.


Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.


Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl