Bekijk de online versie

9 november 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

TikTok: oproep nieuwe tuin door ondernemer

Afgelopen week werden gedupeerden via TikTok door een ondernemer opgeroepen om via de brede ondersteuning een nieuwe tuin aan te vragen. Verschillende gemeenten hebben van deze marketingactie melding gedaan bij de VNG omdat ouders zich met een dergelijk verzoek bij hen meldden.

Er is inmiddels contact geweest met het bedrijf achter de oproep, en er is hen verzocht het filmpje offline te halen. Dat zou gebeuren, maar is (bij het verschijnen van deze nieuwsbrief) nog niet gedaan.


Het is erg vervelend dat bij ouders de verwachting is gewekt dat via de brede ondersteuning een ‘gratis tuin’ aangevraagd kan worden bij hun gemeente. Als gemeenten geven we geen tuinen weg via de brede ondersteuning. Wat we als gemeenten wél doen, is hulp bieden aan ouders bij het maken van een nieuwe start. Om dit doel te bereiken kan de gemeente besluiten een voorziening in te zetten of toe te kennen. Maar dat gebeurt altijd alleen op basis van de afspraken die worden opgenomen in het plan van aanpak.


Herziening van de Specifieke Uitkering

De aangepaste Spuk is op 6 november gepubliceerd in de Staatscourant en treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 november 2023. Belangrijke wijzigingen zijn een aanpassing in de normbedragen en systematiek, en de mogelijkheid om saneringskredieten van jongeren met problematische schulden te declareren.

Wij hebben hiervoor al een Handreiking aanvullend schuldhulpverleningsaanbod jongeren met problematische schulden opgesteld. In december en januari komen er twee online SiSa-specials om u op weg te helpen naar de verantwoording. In de nieuwsbrief van volgende week kunt u zich hiervoor aanmelden.

Daarnaast zijn ook de volgende handreikingen aangevuld:Handreiking Spuk Brede ondersteuning op de jaarverantwoordingspagina en Handreiking Kindregeling.

Extra (inloop)vragenuurtjes Aanvullend schuldhulpverleningsaanbod jongeren

In de aankomende weken organiseren we op maandagmorgen van 10.00-11.00 uur een inloopvragenuurtje voor al uw vragen over het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod voor jongeren in de kindregeling met problematische schulden. Opgeven kan via dit formulier. Na uw aanmelding ontvangt u een link naar het vragenuur.

Luistertip: Podcast Ervaringen kindregeling gemeenten Amsterdam en Utrecht

Met Utrecht en Amsterdam gingen we in gesprek over hun ervaringen met de inrichting en uitvoering van de kindregeling. Hoe richt je de ondersteuning in en is deze afwijkend van de ondersteuning aan de ouders van de kinderen? Benieuwd naar hun aanpak? Luister dan deze podcast.

Eenmalige verificatie BSN´s

Iets meer dan 60 gemeenten hebben in oktober een bestand aangeboden in het portaal in het kader van de ‘eenmalige verificatie hulpaanbod gewenst’. UHT heeft deze bestanden in behandeling genomen en verwerkt. In het gegevensportaal vindt u het bestand met betrekking tot de teruglevering van afgekeurde posten van de ‘eenmalige verificatie hulpaanbod gewenst.’

Deze gegevensuitwisseling was eenmalig. Ouders waarvoor geen vinkje is gezet of die zich na 1 oktober 2023 bij de gemeente hebben gemeld voor brede ondersteuning, nemen samen met hun gemeente voortaan rechtstreeks contact op met UHT, zodat UHT ze in het systeem kan registreren.


Via het Serviceteam Gemeenten kunnen gemeenten ook individuele statusvragen en andere vragen stellen. Inmiddels kunnen gemeenten uit de provincies Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland hiervoor al bij het Serviceteam terecht. De komende weken wordt het Serviceteam Gemeenten verder uitgerold naar alle andere gemeenten. Gemeenten ontvangen hierover apart bericht. Via twee verificatiecodes kunnen brede ondersteuners vanaf dat moment direct hun vraag stellen aan het serviceteam.

Het Serviceteam Gemeenten is te bereiken via het algemene nummer: 0800-2358358.

Update communicatietoolkit: Regeling ex-toeslagpartner

Eind september heeft UHT een eerste groep mogelijke ex-toeslagpartners een aanmeldbrief gestuurd inclusief uitleg over de ex-toeslagpartnerregeling. Bij de brief zit een aanmeldformulier met het verzoek dat in te vullen en retour te sturen. De brieven worden gefaseerd verstuurd.

Ex-toeslagpartners kunnen op het aanmeldformulier ook aangeven dat zij voor brede ondersteuning in aanmerking willen komen. Nadat de ex-toeslagpartner een beschikking heeft ontvangen waarin staat dat men recht heeft op hulp en geld, worden de gegevens gedeeld met de gemeente. Als een (mogelijke) ex-toeslagpartner zich direct bij de gemeente meldt, moet u eerst bij UHT controleren of het inderdaad om een erkende ex-toeslagpartner gaat. Brede ondersteuning is namelijk alleen beschikbaar voor erkende ex-toeslagpartners.


In onze communicatietoolkit vindt u een basistekst over de ex-toeslagpartnerregeling die u bijvoorbeeld op uw website kunt zetten, of op een andere manier kunt gebruiken in de communicatie richting deze ouders.


Kijkt u vooral even rond in de communicatietoolkit. Hier vindt u ook andere basisteksten, handige verwijzingen en documenten die kunnen helpen in het organiseren van de communicatie richting ouders. Zijn er dingen die u mist? Laat het ons dan vooral weten via hersteloperatie@vng.nl.

Praktijkvoorbeeld BAR-gemeenten: ‘Schaamte is funest voor je eigenwaarde en je herstel’

Het belteam voor gedupeerde ouders in de samenwerkende gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk ontwikkelde zich in een jaar tijd naar een bevlogen Hulpteam Toeslagenaffaire. Benieuwd hoe Bianca Al Mashta en Miranda Vonk dat voor elkaar kregen? Lees het in dit interview.



Worden erkende ex-toeslagpartners ook versneld uit de Msnp gehaald?

Voor erkende ex-toeslagpartners geldt ook, net als bij aanvragers van kinderopvangtoeslag, dat zij voor het versneld beëindigen van de buitengerechtelijke of wettelijke schuldregeling in aanmerking komen. Hierbij geldt wel dat zij zich in een wettelijk of buitengerechtelijke schuldregeling bevonden voordat de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen in werking is getreden. 

                  

Ex-toeslagpartners kunnen dus versneld uit een Msnp- of Wsnp-traject worden gehaald indien:

  • Zij vóór 15 juli 2023 een schuldregelingsovereenkomst hebben getekend;

  • Of als de Wsnp vóór 15 juli 2023 is ingegaan.

De aanvraag voor het beëindigen van de regeling moet worden ingediend door de schuldhulpverlener of de Wsnp-bewindvoerder. Zie voor meer informatie over dit proces in de Handreiking Schuldenaanpak – beëindigen Msnp-traject.


De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.


Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix-omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix-omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.


Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.


Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl