Nieuwsbrief Schulden - 28 november 2023‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

28 november 2023

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG 
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Agenda (be)spreekuren


Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

 - Portaal Schuldhulpverlening beschikbaar voor gemandateerde partijen 


Ondernemers uit de financiële zorgen


Algemeen

 - Kabinet en gemeenten maken plan voor verbeteren schuldhulp

 - Praktijkvoorbeeld: De Bossche aanpak Budgetbeheer 

 - Informatie Tijdelijk Noodfonds Energie 

 - Pointer: Aantal huishoudens met schulden gestegen, vroegsignalering nog niet gewenste effect 

 - Agenda

 - Het programma gesloten tijdens kerstreces


Agenda (be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren op de agenda staan. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de datum van het (Be)spreekuur voor een uitgebreidere beschrijving.  

Aanmelden

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Portaal Schuldhulpverlening beschikbaar voor gemandateerde partijen

Begin december 2023 wordt het portaal schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau geheel vernieuwd. Met deze versie kunnen gemeenten organisaties die zijn gemandateerd, toegang geven tot het gebruikersportaal via internet. Gemandateerde partijen hebben dan ook geen Diginet aansluiting meer nodig. Het portaal geeft toegang informatie die nodig is voor het opstellen van het plan van aanpak

Lees hier hoe gemandateerde organisaties toegang krijgen tot die diensten van het IB door te machtigen

Ondernemers uit de financiële zorgen

Op onze projectpagina Ondernemers uit de Financiële Zorgen | VNG staan diverse praktische ondersteuningsproducten voor gemeenten. De Handreiking Ondernemers uit de Financiële Zorgen en de Q&A Ondernemers uit de financiële zorgen zijn onlangs geactualiseerd en aangevuld met o.a. nieuwe informatie over vroegsignalen van ondernemers en de energietoeslag. 

Algemeen

Kabinet en gemeenten maken plan voor verbeteren schuldhulp

In een gezamenlijke inspanning hebben het kabinet, de NVVK, Divosa en de VNGeen nieuw plan ontwikkeld om de schuldhulpverlening in Nederland te verbeteren. Het plan gaat gemeenten praktische richtlijnen en handvatten bieden om effectieve en toegankelijke schuldhulp te bieden.

Lees meer

Praktijkvoorbeeld: De Bossche aanpak Budgetbeheer 

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft de ‘Bossche aanpak Budgetbeheer’ ontwikkeld. Dit is een nieuwe manier van kijken naar budgetbeheer, gericht op het ontwikkelen van competenties zodat inwoners financieel zelfredzaam worden. Daarnaast geeft de aanpak de inwoners met een financiële hulpvraag de regie terug over hun besteedbare inkomen, terwijl de inwoner ook rust krijgt en beschermd en ontzorgd wordt. Voor wie hier ook mee aan de slag wil, heeft ’s-Hertogenbosch het 'Handboek Bossche Aanpak Budgetbeheer' ontwikkeld.    


Nu ook in de podcast 

Gijs Bolsius, Teamleider Bankzaken en Beheer financiële dienstverlening van de gemeente ’s-Hertogenbosch, is te gast bij Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen. Zij gaan dieper in op budgetbeheer en de begeleiding hiervan, de ‘Bossche aanpak Budgetbeheer’.

Luister hier

Informatie Tijdelijk Noodfonds Energie 

Het Noodfonds Energie gaat naar verwachting in januari 2024 opnieuw open om huishoudens met lage inkomens en een hoge energierekening te ondersteunen met een tegemoetkoming in de energiekosten. Om de lancering zo succesvol mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk huishoudens die in aanmerking komen voor steun bereikt, informeert en ondersteund worden in de aanvraag. Het Noodfonds werkt hiervoor graag optimaal samen met alle relevante partijen in het veld.   

Om de inrichting van het fonds voor 2024 toe te lichten en vooraf uw aandachtspunten en vragen te horen, nodigt het Noodfonds u graag uit voor een digitaal vragenuur op 6 december van 12:00-13:00 

Aanmelden

Pointer: Aantal huishoudens met schulden gestegen, vroegsignalering nog niet gewenste effect  

Vastelastenpartners (energie- en waterleveranciers, zorgverzekeraars en woningverhuurders) zijn verplicht gemeenten in te seinen wanneer er sprake is van betaalachterstanden. Particuliere verhuurders horen daar ook bij, maar die weten dat lang niet altijd.  

Peter Heijkoop, VNG-bestuurder, zegt in een reactie: “Particuliere verhuurders zijn de lastigste groep om er goed bij te krijgen. Gemeenten hebben vaak particuliere verhuurders wel aangeschreven, maar niet alle verhuurders reageren. We roepen ze echt op om ook aan te sluiten.”  

Bekijk de aflevering

Agenda

 - 14 december - Direct duidelijk Tour: Aan de slag met proactieve dienstverlening

Het programma gesloten tijdens kerstreces

Het programma Verbinden Schuldendomein is in de kerstperiode van maandag 25 december tot en met vrijdag 5 januari gesloten.

Heeft u nog prangende vragen voor ons? Stel deze nog telefonisch via 070 – 3738232 of via mail schulden@vng.nl vóór 18 december a.s. Maandag 8 januari 2024 staan wij weer paraat!

vng.nl