Nieuwsbrief Schulden - 13 december 2023‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

13 december 2023

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG. 
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Agenda (be)spreekuren


Vroegsignalering

 - Succesvolle Landelijke Bijeenkomst Vroegsignalering bevordert samenwerking en kennisdeling 

 - Vroegsignalering en particuliere verhuurders 

 - Divosa monitor Q3: Meer signalen en veel uitvoering door gemeente zelf 


Ondernemers uit de financiële zorgen

 - Podcast met Ondernemersklankbord en Over Rood 

 - Terugblik NVVK-studiemiddag over ondernemers met schulden 


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv) 

 - Update Q&A verkorting aflosperiode schudregeling in Msnp 


Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag (Wskd)

 - Intentieverklaring als volgende stap naar de Wet Stroomlijning Keten voor Derdenbeslag (Wskd)   


Algemeen

 - Denk met ons mee over het voorstel schuldhulpverlening aan vrouwen in de vrouwenopvang 

 - Noodfonds energie heropent in januari 2024 

 - Het programma gesloten tijdens kerstreces


Agenda (be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren op de agenda staan. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de datum van het (Be)spreekuur voor een uitgebreidere beschrijving.  

  • 14 december - (vervalt) Versterken informele infrastructuur 
    Dit (be)spreekuur vervalt helaas. Een nieuwe datum volgt zo spoedig mogelijk. Werkt u als gemeente al samen met Vrijwilligersorganisaties of bent u van plan om deze samenwerking in de toekomst aan te gaan? Houdt de nieuwsbrief dan in de gaten en meld u aan voor het volgende (be)spreekuur op dit thema!

 ** kerstvakantie **

Aanmelden

Vroegsignalering

Succesvolle Landelijke Bijeenkomst Vroegsignalering bevordert samenwerking en kennisdeling 

Op 13 november organiseerden Divosa, de VNG en de Nvvk de Landelijke Bijeenkomst Vroegsignalering.


Tijdens de bijeenkomst keken we, samen met meer dan 200 professionals, terug op de ontwikkeling van vroegsignalering, nu dit bijna 3 jaar in de Wgs is opgenomen. De VNG leverde een actieve bijdrage aan de plenaire bijeenkomst én de deelsessies. 

Lees meer

Vroegsignalering en particuliere verhuurders 

Op 26 november besteedde Pointer in een radio én een TV-uitzending aandacht aan vroegsignalering. Eén van de verbeterpunten die daarin naar voren kwam, was de vroegsignalering door particuliere verhuurders. De NVVK heeft recent de pagina voor verhuurders herzien. Ook bij ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn aanpassingen in de informatievoorziening voor verhuurders doorgevoerd. 

Lees meer

Divosa monitor Q3: Meer signalen en veel uitvoering door gemeente zelf 

In het derde kwartaal van dit jaar ontvingen gemeenten meer signalen van betalingsachterstanden voor vaste lasten, zoals huur, zorg, drinkwater en energie. In juli tot en met september  ging het per maand om 4,4 signalen per duizend inwoners, waar het in de eerste helft van dit jaar nog om gemiddeld 3,8 signalen ging. 

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden

Ook blijkt dat veel gemeenten zelf uitvoering geven aan vroegsignalering.  


Op dit moment 

  • Voert 83% van de ondervraagde gemeenten zelf (mede) de vroegsignalering uit; 

  • Heeft 63% één of meerdere medewerkers die zich volledig op de vroegsignalering toeleggen; 

  • Zet 6% vrijwilligers in binnen de vroegsignalering; 

  • Is er gemiddeld 0,33 fte per 10.000 inwoners beschikbaar voor vroegsignalering; 

  • Geeft 7 op de 10 aan voldoende capaciteit te hebben, hoewel het overgrote deel wel meer wil doen als er meer ruimte is; 

  • Heeft een gemeente gemiddeld € 2,63 per inwoner beschikbaar voor vroegsignalering. 

Divosa ondervroeg alle gemeenten die aangesloten zijn op de Landelijke Monitor Vroegsignalering en kwam tot mooie conclusies en aanbevelingen.

Lees meer

Ondernemers uit de financiële zorgen

Podcast met Ondernemersklankbord en Over Rood 

In onze nieuwste podcast verwelkomen we twee inspirerende gasten: Frank van Santen van Ondernemersklankbord en Boris Wielinga van Over Rood. Ontdek met ons drie cruciale aspecten van hun organisaties, terwijl ze vertellen hoe ze gemeenten helpen bij het bereiken en ondersteunen van ondernemers. Als gemeente hoeft u geen keuze te maken tussen OKB of Over Rood. Wilt u weten waarom niet?  

Luister hier

Terugblik NVVK-studiemiddag over ondernemers met schulden 

Om ondernemers met financiële problemen te bereiken, moeten gemeenten andere wegen bewandelen dan de reguliere. Dat was de eensgezinde opvatting tijdens de NVVK-studiemiddag ‘Schuldhulp ondernemers’ op 6 december. Het is urgent om die wegen te vinden, want de verwachting is dat de schuldenproblematiek onder ondernemers gaat toenemen.   

Lees hier de terugblik

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Update Q&A verkorting aflosperiode schudregeling in Msnp 

Er is een nieuwe versie van de Q&A over de verkorting aflosperiode Msnp gepubliceerd. In deze nieuwe versie is hoofdstuk 13 aangevuld met de meest recente relevante jurisprudentie.  

Lees meer

Wet Stroomlijning Keten voor Derdenbeslag (Wskd)   

Intentieverklaring als volgende stap naar de Wet Stroomlijning Keten voor Derdenbeslag (Wskd)   

Op 29 november 2023 ondertekende de VNG, samen met andere ketenpartners, een intentieverklaring, waarmee het bestuurlijke commitment voor de Wskd-doelen is vastgelegd. De ondertekening is een volgende stap in de aanloop naar de Wskd. Daarmee geven de ketenpartners aan dat zij achter de beleids- en verwerkingsdoelen van Wskd staan en deze gezamenlijk willen bereiken. Een van de afspraken uit de intentieverklaring is dat rijkspartijen het komende half jaar gezamenlijk alternatieve oplossingsrichtingen verkennen voor het behalen van de Wskd-doelen. Het ministerie van SZW heeft hierin een regierol en zorgt ervoor dat de ketenpartners toewerken naar een gemeenschappelijk gedragen oplossing. 


De Wskd is onderdeel van de landelijke Brede Schuldenaanpak. Het is in navolging op Wet vereenvoudiging beslagvrije voet een volgende stap om het bestaansminimum van inwoners te borgen en het onnodig ophogen van schulden zoveel mogelijk te voorkomen. De wet regelt een wettelijke grondslag, waardoor beslagleggende partijen gegevens kunnen uitwisselen over lopende beslagen en verrekeningen, de vastgestelde beslagvrije voet en het coördinerende deurwaarderschap. Alle beslagleggende en verrekenende partijen werkten afgelopen jaren in de Keten voor Derdenbeslag aan de (technische) oplossing, processen en architectuur hiervoor.   


De VNG ziet de ondertekende intentieverklaring nadrukkelijk niet als eindstation, maar als processtap die moet leiden tot bestuurlijke afspraken en uiteindelijk de inwerkingtreding van de Wskd. Daarnaast blijft de VNG het belang van een gezamenlijke oplossing benadrukken: Alleen in gezamenlijkheid is er een oplossing mogelijk om de Wskd doelen te realiseren.  


Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op de Wskd. 

Algemeen

Denk met ons mee over het voorstel schuldhulpverlening aan vrouwen in de vrouwenopvang 

In 2017 en 2019 constateerde de Nationale Ombudsman onder andere dat schulden toenemen tijdens het verblijf in de vrouwenopvang, dat de continuïteit van schuldhulpverlening onder druk staat bij uitstroom en dat schulden die uitstroom belemmeren. Daarom ontwikkelde de VNG – samen met gemeenten en vrouwenopvanglocaties – een handreiking om gemeenten te ondersteunen met informatie, oplossingsmogelijkheden en voorbeelden. Maar, voor twee knelpunten zijn gemeente-overstijgende afspraken nodig:  

  1. Tijdig opstarten schuldhulpverlening bij vrouwen in de opvang; 

  2. Discontinuïteit bij verhuizing van de vrouwen naar een eigen woning. 

Via kennissessies is met betrokken partijen gewerkt aan een voorstel om hiermee om te gaan.


(Be)spreekuur 18 januari

In het (be)spreekuur op 18 januari, bespreken we graag met u wat de impact van deze voorstellen is op uw gemeente. Wat is er nodig om dit te kunnen implementeren en uitvoeren? En hoe kunnen we u daarbij ondersteunen?  

Aanmelden (be)spreekuur

Noodfonds energie heropent in januari 2024  

Het Tijdelijk Noodfonds Energie heropent in januari om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen. In vergelijking met 2023 komen inwoners eerder in aanmerking voor hulp: inwoners met een laag inkomen (tot 130% sociaal minimum) kunnen steun aanvragen als zij 8% van hun inkomen kwijt zijn aan hun energierekening. In 2023 was dit 10%. Voor inwoners met een laag middeninkomen (tot 200% sociaal minimum) ligt deze grens op 10% van het inkomen. Vanuit de Rijksoverheid is meer informatie beschikbaar over het noodfonds. Aanvragen kan via de website van het noodfonds zelf. Het noodfonds wordt in veel gemeenten gezien als voorliggende voorziening op bijzondere bijstand voor energiekosten. 

Het programma gesloten tijdens kerstreces

Dit is de laatste nieuwsbrief van 2023. Het programma Verbinden Schuldendomein is in de kerstperiode van maandag 25 december tot en met vrijdag 5 januari gesloten. 


Heeft u nog prangende vragen voor ons?

Stel deze  telefonisch via 070 – 3738232 of via mail schulden@vng.nl vóór 18 december. Maandag 8 januari 2024 staan wij weer voor u klaar! 


Wij wensen u fijne feestdagen
en een voorspoedig 2024! 

vng.nl