Bekijk de online versie

21 december 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Dit is de laatste nieuwsbrief van het jaar. In de kerstperiode zijn we van maandag 25 december tot en met vrijdag 5 januari gesloten.

Wij wensen u hele fijne dagen toe met tijd voor ontspanning met familie en vrienden. Vanaf maandag 8 januari a.s. staan wij weer voor u klaar!

Verlenging: enquête brede ondersteuning open tot 1 januari 2024

Op verzoek van een aantal gemeenten hebben we de enquête weer opengezet. Gemeenten die het nog niet konden afronden of nog niet zijn gestart met invullen: het is tot 1 januari 2024 mogelijk om de enquête alsnog in te vullen. Onze hartelijke dank daarvoor!

Opstart invordering na UHT: handen ineen om ouders te helpen

In 2024 start voor een deel van de ouders de invordering van de schulden bij de Belastingdienst en Dienst Toeslagen weer op. Dit geldt voor ouders die zich als (mogelijk) gedupeerd hebben aangemeld

bij UHT,  waarvan de integrale beoordeling is afgerond of ouders die zelf hebben afgezien van de integrale beoordeling.

Op 25 januari 2024 organiseren Dienst Toeslagen en de Belastingdienst een webinar over hoe zij de invordering opstarten nadat het traject bij UHT is afgerond. Tijdens dit webinar krijgt u meer informatie over het opheffen van de pauzering, de opstart van de invordering en wat dit betekent voor ouders, en hoe we ouders gezamenlijk kunnen helpen. Ook een verwijzing naar de afdeling schuldhulpverlening maakt onderdeel uit van het webinar. Het proces van opstart invordering is vormgegeven op basis van twee pilots die in samenwerking met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Almere zijn uitgevoerd. 

Wilt u meer weten, bijvoorbeeld over hoe Dienst Toeslagen en de Belastingdienst contact leggen met inwoners, hen informeren en doorverwijzen? Neem dan deel aan dit webinar Opstart invordering na UHT op 25 januari van 14:00-15:00 uur.  

Aanmelden kan via deze link. Later terugkijken van het webinar kan wanneer u zich aanmeldt.  


Voor het pauzeren en opstarten van de invordering is voor gemeentelijke invorderaars informatie beschikbaar op de routekaart van de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. 

Betaling Spuk B2 deze week

Vanaf half december kunnen gemeenten toekenningsbeschikkingen voor de kwijtschelding van publieke schulden in het Sociaal Domein verwachten. Deze zijn aangepast naar de laatste wijzigingen van de Spuk G12 van eind oktober.

De beschikkingen van de Spuk B2 zijn al verstuurd en de betalingen zijn dinsdag 19 december 2023 door het ministerie van Financiën uitgevoerd. 

De beschikkingen van de Spuk SiSa C62 worden in februari door het ministerie van Binnenlandse Zaken verstuurd.

5 veelgestelde vragen van ouders over compensatie, belasting(vrijstellingen) en schulden

In onze communicatietoolkit vindt u nu ook een aantal veelgestelde vragen van ouders waarin de samenhang van de regelingen en de ontvangen compensatie wordt toegelicht. Handig om te weten welke antwoorden u daarop kunt geven. In de nieuwsbrief van vorige week deelden we de eerste vraag al met u. Deze week hebben we een nieuwe vraag over informele schulden.

Waarom worden informele schulden, zoals geldleningen door familie, zonder

notariële akte niet vergoed?

Veel ouders geven aan dat zij bewijsstukken kunnen overleggen en zo kunnen aantonen dat zij private (informele) leningen zijn aangegaan die ingezet zijn om de invordering bij de Belastingdienst of andere schulden te voldoen. Ouders geven aan dat zij door de situatie waarin zij verkeerden geen extra kosten konden maken voor het opstellen van een notariële akte. Wat is de reden dat het rijk informele schulden zonder notariële akte niet betaalt?

Antwoord

Dit is ook een onderwerp waar in de Tweede Kamer regelmatig over gesproken is. Vanuit de wetgever is de keuze gemaakt om voor wat betreft de private schulden enkel de achterstanden – en niet de hoofdsommen – te vergoeden. Het gaat dus nooit om het betalen door het rijk van de gehele lening / private schuld, maar alleen om de achterstand van de afbetaling op een lening.


En juist dit onderdeel – het vaststellen van de achterstanden van de afbetaling van een informele private lening is bij wet niet uitvoerbaar wanneer er geen notariële akte is of een vonnis van de rechter is uitgesproken. Anders gesteld: Het is niet mogelijk noch uitvoerbaar om achterstanden bij private schulden op een eenduidige manier te kunnen vaststellen anders dan via een notariële akte of een vonnis van de rechter.


Nog goed om te weten: betalingen aan de Belastingdienst die door de ouder zijn gedaan, ook als hiervoor geld is geleend bij familie, krijgt de ouder terug via UHT. De ontvangen Catshuisregeling en/of het compensatiebedrag kan worden gebruikt om het geleende bedrag terug te betalen. Dat klinkt misschien vreemd, maar is niet onlogisch. Het bedrag dat uit de beoordeling volgt, is deels opgebouwd uit hetgeen is afbetaald aan de Belastingdienst. Er zijn ook ouders die niet hebben afbetaald op de vordering van de Belastingdienst. Zij ontvangen verhoudingsgewijs minder compensatie.


Ouders die wel op de vordering van de Belastingdienst hebben afbetaald, krijgen dit terug. Zij kunnen deze compensatie gebruiken om geleend geld terug te betalen of – als het geld waarmee de vordering is betaald van een spaarrekening komt – terug te storten op de spaarrekening. Heeft de ouder niks afgelost op de vordering van de Belastingdienst, dan krijgt de ouder ook niks terugbetaald.

Workshop Nooit Neutraal

Het ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen heeft samen met het Rotterdams Wijktheater een workshop ontwikkeld die interessant is voor iedereen betrokken bij de uitvoering en het beleid binnen jeugdzorg en jeugdbescherming. Eerder verzorgde het Rotterdams Wijktheater al de voorstelling ‘Verloren Onschuld’.

In de workshop ‘Nooit neutraal’ kruipen de deelnemers in de huid van hulpverleners in verschillende periodes tijdens de afgelopen 100 jaar. Hoe veranderde het denken in zorg voor de jeugd door de tijd heen? Hoe is er langzaamaan een context ontstaan waarin de toeslagaffaire met uithuisplaatsingen heeft kunnen gebeuren? En waar zit de ruimte om wat anders te doen?  


De workshop wordt kosteloos aangeboden en is een mooie invulling voor bijvoorbeeld een teamdag, een reflectiebijeenkomst of een congres. Meer informatie vindt u in deze flyer. Bent u geïnteresseerd in het boeken van deze workshop? Stuur dan uw aanvraag naar aanmeldingenozj@vng.nl. Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Gijs Haanschoten van het Ondersteuningsteam.

Praktijkvoorbeeld ‘Durf ook buiten gebaande paden te gaan’

Het team van het Loket Herstel Toeslagenaffaire in Zoetermeer neemt iedere aanvraag serieus én durft kaders los te laten. Daardoor hielpen ze bijvoorbeeld een ouder binnen zeven maanden uit de Participatiewet te komen.

Ex-toeslagpartner en Msnp – hoe zat het ook alweer?

In de nieuwsbrief van 7 december hebben wij u geïnformeerd over de eerste gegevensdeling van ex-toeslagpartners. Voor deze doelgroep geldt dat als zij in een Msnp of Wsnp zitten, ze hier versneld uitgehaald kunnen worden. Hoe dit proces werkt, leest u in deze handreiking.

Voor ex-toeslagpartners geldt een andere datum dan voor erkend gedupeerde ouders (aanvragers). Voor ex-toeslagpartners geldt dat als de Msnp of Wsnp vóór 15 juli 2023 – de datum van de inwerkingtreding van de aanvullingen op de Wet hersteloperatie toeslagen (Wht) - is gestart, deze versneld beëindigd wordt. Voor erkend gedupeerde ouders geldt de datum van 5 november 2022 waarop de Wht in werking trad.


Wilt u uw schuldhulpverleners nogmaals wijzen op de mogelijkheden van versneld beëindigen van deze schuldregelingen voor erkend gedupeerde ouders en erkende ex-toeslagpartners? Op 18 januari 2024 organiseren we een (be)spreekuur over alle schuldregelingen in de hersteloperatie.


Wij merken dat er vanuit ouders behoefte is aan meer duidelijkheid voor de uitvoering van de brede ondersteuning. Wat kunnen ouders verwachten van de brede ondersteuning? En hoe komen we tot een afgewogen inzet van voorzieningen? Hoe kunnen we dit verduidelijken?

In de Wet hersteloperatie toeslagen is de brede ondersteuning als wettelijke taak van het college verankerd. In de wet is opgenomen dat het college – in samenspraak met de ouder – een plan van aanpak opstelt die ziet op het kunnen maken van een nieuwe start in het kader van herstel. In de wet zit beoordelingsvrijheid vanuit het college. Brede ondersteuning is immers maatwerk. Om transparant te maken richting ouders welke afwegingen worden gemaakt, kan het college beleidsregels vaststellen. De VNG ontwikkelt momenteel een format voor het ontwikkelen van dit beleid. We verwachten dit format begin volgend jaar te publiceren.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.


Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terechtgekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix-omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix-omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.


Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.


Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl