Bekijk de online versie

11 januari 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Onze beste wensen voor het nieuwe jaar!

Ook in 2024 helpen wij u weer graag. U kunt ons dagelijks telefonisch bereiken op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Update Aanvullend schuldhulpverleningsaanbod jongeren

Vanaf november 2023 kunnen gemeenten jongeren die onder de kindregeling vallen en problematische schulden hebben een aanvullend schuldhulpverleningsaanbod doen. Belangrijk hierbij is dat van de jongere geen financiële tegenprestatie wordt gevraagd.

Hoe het precies werkt, leest u in deze handreiking. Ook in onze toolkit kunt u meer lezen over dit onderwerp, bij het onderwerp Kindregeling.


De reden dat wij dit nogmaals bij u onder de aandacht brengen, is dat voor veel jongeren de looptijd van de regeling intussen al is ingegaan. Gemeenten kunnen dit aanbod echter slechts doen tot een jaar nadat de jongere de tegemoetkoming vanuit de kindregeling heeft ontvangen. Voor jongeren die al vóór november 2023 de tegemoetkoming hebben ontvangen, geldt het aanbod tot 1 november 2024. Extra aandacht is dus geboden!


Heeft u vragen over de implementatie van het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod? Neem dan contact met ons op via 070-373 8232, hersteloperatie@vng.nl of rechtstreeks met uw procesbegeleider.

Bijgewerkt overzicht aantal aanmelders per gemeente

Op de website van DG Herstel vindt u de nieuwe lijst met het aantal aanmelders per gemeente per 2 januari 2024. Inmiddels is de uiterste aanmelddatum voor nieuwe ouders om zich aan te melden gepasseerd. Het lijstwerk wordt nog wel maandelijks bijgewerkt.

Per 2 januari van dit jaar zijn er 63.617 aangemelde ouders waarvan de woongemeente bekend is. Het totaal aantal ouders dat zich heeft aangemeld wordt voorlopig ingeschat op 68.500. Ook de lijst met aantallen kinderen van gedupeerde ouders is bijgewerkt: er zijn per 2 januari ruim 85.000 kinderen – woonachtig in Nederland – van gedupeerde ouders bekend. 

eHerkenning

Met ingang van het nieuwe jaar kunnen gemeenten inloggen op het gegevensportaal met eHerkenning. In de eerste week hadden enkele gemeenten last van opstartproblemen. Deze problemen zijn inmiddels verholpen. Ondervindt u toch nog problemen met inloggen? Dan kunt u contact opnemen met gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl.

Jaarlijsten

De jaarlijsten voor de financiële verantwoording staan klaar in het gegevensportaal en blijven vier weken beschikbaar. U vindt in het portaal zowel de jaarlijst voor de schuldafhandeling als voor de brede ondersteuning. 

Mist u BSN's op één van deze lijsten, maar wilt u daarvoor wel kosten declareren? Dan gebruikt u het vraagbestand voor een aanvulling op de jaarlijst. Deze vraagbestanden worden volgende week in het portaal geplaatst. Voor kinderen die vallen onder de kindregeling, maakt u altijd gebruik van het vraagbestand. In hoofdstuk 5 van het toelichtingsdocument gegevenslevering vindt u meer informatie over de verschillende jaarlijsten en het gebruik hiervan.


Op de pagina Jaarverantwoording Spuk hersteloperatie kinderopvangtoeslag kunt u alle handreikingen en relevante documentatie over de jaarverantwoording raadplegen.

Regeling specifieke uitkering gemeentelijke hulp aan gedupeerden kinderopvangtoeslagproblematiek (Spuk)

Zoals u weet is de Spuk B2 voor brede ondersteuning in 2023 twee keer gewijzigd. De laatste keer was dat in november 2023.

Naar aanleiding van een onduidelijkheid over de wijziging in de normering, zetten wij hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden over de Spuk voor u op een rij.

Vraag

Wij willen het normbedrag bij component E (organisatiekosten) handhaven en jaarlijks de staffel declareren. In de Spuk staat alleen dat het een eenmalige staffel is. Hoe zit dat en vanaf wanneer kunnen wij dan jaarlijks declareren?


Antwoord

Voor de periode tot en met het verantwoordingsjaar 2023 geldt nog dat het normbedrag voor component E een eenmalige staffel is. Voor een groot aantal gemeenten geldt dat zij de staffel nog niet eerder hebben gedeclareerd en deze gemeenten kunnen dit alsnog doen per verantwoordingsjaar 2023. Vanaf verantwoordingsjaar 2024 geldt voor alle gemeenten die hebben gekozen voor het normbedrag voor component E, dat jaarlijks de staffel gedeclareerd kan worden. Waar nodig, zal dit alsnog in de regeling worden opgenomen.


Vraag

Wij willen voor de componenten A, B, D en F de normbedragen handhaven en voor component E switchen naar werkelijke kosten. Per wanneer kan dat?


Antwoord

Als u de keuze al heeft gemaakt voor deze variant en de daadwerkelijke kosten in 2023 heeft vastgelegd zodat u deze kan verantwoorden, dan kunt u deze keuze laten ingaan voor 2023. Is de keuze nog niet gemaakt of wilt u switchen naar werkelijke kosten, maar u heeft deze kosten nu niet inzichtelijk, dan kunt u deze switch in 2025 - over verantwoordingsjaar 2024 - laten ingaan. In het schema hieronder vatten we het nog even samen.

Praktijkvoorbeeld: ‘Het zelf weer mogen kiezen, geeft ouders zoveel vertrouwen’

Hoe win je het vertrouwen terug van een gedupeerde ouder? Dat vraagt niet alleen om persoonlijke aandacht en begeleiding, maar ook om maatwerk. In Amsterdam krijgen de hulpteams tot bepaalde hoogte een budget hiervoor. Lees in dit voorbeeld hoe de teams dit hebben aangepakt.

Extra training voor gemeente Amsterdam en omgeving

Op verzoek hebben we nog een extra training Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag opengesteld voor de gemeente Amsterdam en andere gemeenten in deze regio. De data hiervoor zijn maandag

5 februari (hele dag) en donderdag 7 maart (ochtend). Zijn er binnen uw gemeente nog nieuwe medewerkers gestart? U kunt hen aanmelden voor deze training via dit formulier.




Klopt het dat ouders zich niet meer kunnen aanmelden bij UHT? Wat kunnen we dit jaar dan nog aan nieuwe instroom verwachten?

Het klopt dat aanvragers van de kinderopvangtoeslag zich tot en met 31 december 2023 konden aanmelden voor herstel. Alleen ouders die zich om uitzonderlijke redenen niet konden aanmelden, kunnen contact opnemen met UHT. Zij kunnen mogelijk een beroep doen op de zogenaamde verschoonbare termijn.


Ouders die zich hebben gemeld bij UHT, komen uiteraard ook de komende periode nog in aanmerking voor brede ondersteuning. Daarnaast verwachten we voor dit jaar ook meer ex-toeslagpartners die zich zullen melden voor herstel – en dus mogelijk ook voor brede ondersteuning. Steeds meer ex-toeslagpartners krijgen vanuit UHT het schriftelijke verzoek om zich aan te melden. Daarnaast opent in Q1 van 2024 ook het aanmeldloket voor ex-toeslagpartners. Ex-toeslagpartners hebben recht op brede ondersteuning vanaf het moment dat zij als gedupeerde worden erkend.


De verwachting is ook dat in 2024 de nabestaandenregeling wordt geïmplementeerd. Via de nabestaandenregeling wordt ook aan nabestaande van gedupeerde ouders en kinderen herstel en brede ondersteuning geboden.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.


Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terechtgekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix-omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix-omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.


Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.


Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl