Bekijk de online versie

18 januari 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.


Gegevensportaal

Wij hebben signalen ontvangen dat er problemen zijn met het gegevensportaal.

CAP gegevens van de Belastingdienst geeft er de hoogste prioriteit aan om deze problemen op te lossen. De stand van zaken op dit moment.

  • Bij 53 gemeenten speelden nog problemen rondom autorisatie en die zijn vandaag opgelost.

  • Nog niet alle autorisaties voor het uploaden zijn goed ingeregeld, waardoor niet alle gebruikers van het portaal de vraagbestanden kunnen uploaden. Maandag 22 januari a.s. wordt dit probleem verholpen.

  • Voor de verhuizers hebben 84 gemeenten helaas een onvolledige jaarlijst ontvangen. Bij 64 gemeenten is dit max 3 BSN's. In totaal gaat het om 384 BSN's. Maandag 22 januari a.s. wordt er bij deze gemeenten een bericht geplaatst in het portaal en zal er een nieuwe jaarlijst beschikbaar worden gesteld.

De jaarlijsten blijven vier weken beschikbaar in het portaal en het uploaden van de vraagbestanden kan nog tot half april.

 

Actualisatie handreikingen

De VNG actualiseert regelmatig de handreikingen voor de hersteloperatie. De meeste handreikingen en formats die op de routekaart en jaarverantwoordings-pagina staan, hebben daarom deze maand een opfrisbeurt gehad.

Ga voor de meest actuele versies van de handreikingen publieke schulden, private schulden, brede ondersteuning, kindregeling, ex-toeslagpartner en impact ontvangst gegevens niet-gedupeerde ouders naar de routekaart hersteloperatie kinderopvangtoeslag of de jaarverantwoordingspagina. Volgende week volgen nog de handreikingen Gegevensdeling en Pauzeknop/Moratorium.

Routekaart Financiële Zorgen online

Sinds 15 januari 2024 staat de routekaart Financiële Zorgen live; een product waaraan hard is gewerkt door het programma Verbinden Schuldendomein. De routekaart biedt gemeenten een basis voor een integrale uitvoering van de schuldhulpverlening.

Van bewustwording, vroegsignalering, en het regelen van schulden, tot de begeleiding en de nazorg. De routekaart biedt praktische tools om capaciteit en middelen optimaal te benutten, kennis te delen en samen te werken. Hierdoor ontvangen inwoners in alle gemeenten op dezelfde manier, dezelfde ondersteuning. Op het platform kunt u ook uw ervaringen delen; zo krijgen andere gemeenten toegang tot waardevolle ervaringen, informatie en werkwijzen die al in praktijk zijn gebracht.

Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat private schuld terecht niet is overgenomen

In deze uitspraak beoordeelt de rechtbank het beroep van een ouder tegen de weigering om een private schuld over te nemen. De ouder had verzocht tot overname van een schuld door SBN uit de periode 2017-2019. SBN heeft het verzoek afgewezen, omdat de schuld niet opeisbaar was op de peildatum 1 juni 2021. Uit de gemaakte afspraak tussen de schuldeiser en de ouder blijkt dat er geen sprake is van een concrete terugbetalingsverplichting, laat staan dat er een terugbetalingsverplichting is die eiser niet tijdig is nagekomen.


De rechtbank oordeelde dat de private schuld terecht niet is overgenomen, omdat de schuld niet opeisbaar was op 1 juni 2021. Er zijn geen afspraken gemaakt over de terugbetaling noch heeft de schuldeiser op een andere manier de vordering opgeëist. Uit de Memorie van Toelichting bij de Wet hersteloperatie toeslagen blijkt dat het doel van de regeling voor het overnemen van private schulden bedoeld is om openstaande betalingsachterstanden op geldschulden van gedupeerden over te nemen. Het heeft niet tot doel om gedupeerden volledig te vrijwaren van betalingsverplichtingen. De regeling ziet dus niet op een situatie zoals die van deze ouder, waarbij er geen sprake is van een opeisbare vordering.


De rechtbank is wel van oordeel dat de hoorplicht is geschonden. Het horen is een essentieel onderdeel van de bezwaarschriftprocedure. De ouder is tijdens de bezwaarschriftprocedure niet gewezen op zijn recht om te worden gehoord en ook is de ouder niet in de gelegenheid gesteld om te worden gehoord. Er is enkel in het bestreden besluit overwogen dat de ouder niet heeft aangegeven gebruik te willen maken van een hoorzitting. De rechtbank stelt vast dat door deze handelwijze in strijd is gehandeld met de hoorplicht. Omdat er sprake is van een gebrek in de bezwaarprocedure bepaalt de rechtbank wel dat de minister de proceskosten en het griffierecht aan eiser moet vergoeden.




In welke gevallen kunnen de schulden die de ouder zelf heeft afbetaald worden ingediend bij het loket Al Betaalde Schulden van SBN?

Het loket Al Betaalde Schulden van SBN kan gebruikt worden in twee situaties:

  1. Als de ouder na ontvangst van het compensatiebedrag schulden heeft betaald die onder de reikwijdte van de schuldenaanpak vallen of;

  2. Als de ouder bij de eerste toets niet als gedupeerde is erkend, maar pas bij de integrale beoordeling, en in die tussentijd schulden heeft betaald die binnen de reikwijdte van de schuldenaanpak vallen.

 

Voor het indienen zijn ten minste twee bewijsstukken nodig. Allereerst een rekening, herinnering of aanmaning van de schuld, waardoor duidelijk is dat de betalingstermijn vóór 1 juni 2021 is verlopen. Daarnaast een bewijs van betaling waardoor zichtbaar is dat de ouder de schuld heeft betaald ná de datum van de betaling van de compensatie, of in de periode tussen de uitslag van de eerste toets en de uitslag van de integrale beoordeling.


Ook voor het indienen van al betaalde schulden is een termijn opgenomen in de wet. Ouders kunnen al betaalde schulden indienen tot 6 maanden nadat de definitieve beschikking vaststaat. Deze beschikking krijgt een ouder na de integrale beoordeling. Ouders voor wie de definitieve beschikking voor 1 juli 2023 vaststond, kunnen deze schulden niet meer indienen.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.


Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terechtgekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix-omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix-omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.


Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.


Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl