Nieuwsbrief Schulden - 31 januari 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

30 januari 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG. 
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 


Agenda (be)spreekuren


Ondernemers uit de financiële zorgen

- Misvattingen van ondernemers over schuldhulpverlening weerlegd

- Handreiking en 7-stappenplan voor schuldhulpverlening via de gemeente

- Jaaroverzicht Bedrijvendynamiek 2023 


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

- Update handelingskader jaarlijkse of maandelijkse afdracht: optie 2B vervallen 

- Invloed wijzigingen inkomen op beslagvrije voet 


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- Vtlb-calculator en -rapport 2024 Recofa 


Algemeen
- Podcast
- Agenda


Agenda (be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren op de agenda staan. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de datum van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

Aanmelden

Ondernemers uit de financiële zorgen

Misvattingen van ondernemers over schuldhulpverlening weerlegd 

Ondernemers met financiële zorgen kloppen niet gemakkelijk aan bij hun gemeente voor ondersteuning. Een belangrijke reden daarvoor is, dat er nogal wat misvattingen bestaan over schuldhulpverlening voor ondernemers. Wij hebben acht hardnekkige misvattingen én de weerlegging daarvan vastgelegd in een tekening. De tekening is een fijn hulpmiddel om het gesprek hierover aan te gaan! 

Bekijk hier de tekening

Nieuwe informatie van de Belastingdienst: Handreiking en 7-stappenplan voor schuldhulpverlening via de gemeente 

De Belastingdienst publiceerde onlangs de handreiking 'Betalingsregeling in verband met corona'. De handreiking beschrijft de mogelijkheden die professionals met ondernemers kunnen bespreken, als zij een achterstand hebben in hun betalingsregeling of als hun betalingsregeling is ingetrokken. De handreiking is primair gericht op fiscaal dienstverleners, maar is ook informatief voor schuldhulpverleners die ondernemers ondersteunen. De Handreiking verwijst via een Infographic ook naar een 7-stappenplan voor schuldhulpverlening via de gemeente. 


Meer informatie 

Jaaroverzicht Bedrijvendynamiek 2023

Het jaaroverzicht 2023 van de KVK Bedrijvendynamiek geeft inzicht in het aantal vestigingen van bedrijven in Nederland op 1 januari 2024 en de ontwikkeling van het aantal starters, stoppers en faillietverklaringen. De gegevens zijn uitgesplitst naar o.a. provincies en bedrijfssectoren. 

Jaaroverzicht 2023

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Update handelingskader jaarlijkse of maandelijkse afdracht: optie 2B vervallen 

In tegenstelling tot de eerder gecommuniceerde opties voor afdracht in het handelingskader blijkt het helaas niet mogelijk om maandelijks de afdracht voor beslag te reserveren in combinatie met het uitbetalen van het vakantiegeld. Mogelijk betekent dit dat gemeenten hierdoor hun werkwijze moeten herzien.

Lees meer

Invloed wijzigingen inkomen op beslagvrije voet 

Per januari 2024 wijzigden er zaken rond de beslagvrije voet (Bvv). Het brutominimumloon is verhoogd, het wettelijk minimumuurloon is ingevoerd en de vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen.  
Daarnaast stijgt de huurtoeslag en het kindgebonden budget sterk, maar daalt het bedrag van de zorgtoeslag. Ook is de ondergrens voor de huur verlaagd. Een werkgroep heeft geïnventariseerd welke gevolgen dit alles heeft voor de Bvv.  

Uit de proefberekeningen van het ketenbureau blijkt dat de meeste inwoners er in een beslagleggingssituatie (bij gelijkblijvend inkomen) een paar procent op vooruit gaan door gewijzigde norm- en toeslagbedragen. Enkele groepen inwoners gaan enigszins achteruit. De kans is echter groot dat vooral bij werkende inwoners het inkomen verandert. Dat betekent vaak dat ook de Bvv een andere uitkomst krijgt. Het loont daarom om, zeker in die situaties, een herberekening aan te vragen. De invloed van de wijzigingen op de Bvv is dusdanig situatieafhankelijk, dat dit op individueel niveau bekeken wordt.   

Deze wijzigingen hebben natuurlijk ook impact op de berekening van het vrij te laten bedrag. Meer hierover leest u verderop in deze nieuwsbrief.  

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Vtlb-calculator en -rapport 2024 Recofa 

De nieuwste versie van de Vtlb-calculator en het Vtlb-rapport 2024 zijn nu beschikbaar. In de calculator zijn de normen aangepast en zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen zijn hier weergegeven.


Ook de Q&A verkorting aflosperiode in schuldregeling in Msnp naar 18 maanden’ is op dit punt aangepast (paragraaf 2.18) 

  

De VNG benadrukt dat het voor gemeenten – gelet op deze wijzigingen – van belang is om de herberekeningen vóór 31 mei 2024 te doen.  

Algemeen

Podcast 

In deze podcast praten Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen u bij over de jurisprudentie over de Msnp van de afgelopen periode. Te gast is Sandra van de Grift, jurist van het programma. 

Luister hier

Agenda 

vng.nl