Bekijk de online versie

8 februari 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Veelgestelde vragen over schadeherstelroutes en pilots

We krijgen regelmatig vragen van gemeenten over de diverse schaderoutes die voor ouders bestaan of nog worden ontwikkeld in het kader van herstel. In dit overzicht met veelgestelde vragen, vindt u een eerste aanzet met antwoorden. U kunt deze antwoorden gebruiken binnen uw eigen gemeente, maar ook in de communicatie met ouders.

eHerkenning zelf regelen en handreiking

Sinds 1 januari 2024 is er één gegevensportaal waarin zowel de lijsten voor de brede ondersteuning als de schuldenaanpak kunnen worden geüpload. Elke gemeente of GR heeft een contactpersoon Invordering en een contactpersoon Brede ondersteuning opgegeven bij UHT.

Eerder attendeerden wij u er al op dat elke contactpersoon zich bij het ophalen bewust moet zijn van zijn/haar rol/functie. Het is alleen toegestaan om de lijsten te uploaden die nodig zijn voor de uitvoering van uw betreffende rol.

De handreiking gegevensverwerking is door deze ontwikkeling geactualiseerd. In de handreiking is ook een handige tekening terug te vinden die in een overzicht aangeeft wanneer welk bestand gebruikt wordt.


Daarnaast merken wij dat gemeenten ook vragen hebben over autorisaties. Dit kunt u als gemeente zelf regelen.


Op de website van VNG staat uitleg hoe u dit kunt regelen.

Addendum SiSa B2

De invulwijzer van de SiSa B2 voor de verantwoording van de Spuk voor brede ondersteuning wordt op een aantal punten aangepast en verduidelijkt. Er is een addendum in de maak dat binnenkort wordt gepubliceerd op SiSa 2023 | Circulaire | Rijksoverheid.nl. 

Loopt u bij het invullen van de tabel tegen onduidelijkheden aan, dan kunt u contact opnemen met Postbus IBI

Reminder: laatste SiSa Special a.s. maandag 12 februari

Op 29 januari hadden we weer een drukbezochte SiSa Special. Kon u toen niet aanwezig zijn? Geen probleem, we organiseren nog één extra SiSa Special op maandag 12 februari a.s. 10.30-12.00 uur. 

In deze sessie gaan we in op het invullen van de SiSa-tabel en is er alle ruimte voor praktische en inhoudelijke vragen, zodat u weet hoe u de SiSa-tabel voor uw gemeente moet invullen. U kunt zich inschrijven via dit formulier.

Voor een totaalbeeld kunt u natuurlijk ook naar onze podcast over Spuk en SiSa luisteren. Annika Meekel (inhoudelijk expert) en Jeanne-Marie Langen gaan hierin samen in gesprek over het proces rondom de jaarverantwoording over 2023, en over de keuzes voor gemeenten daarin. Deze podcast is echt een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de Spuk en de SiSa-verantwoording!

Contact met Serviceteam gemeenten

We krijgen regelmatig vragen over de bereikbaarheid van het Serviceteam gemeenten.

Hieronder vindt u nogmaals de korte werkwijze.

  • Heeft u een vraag voor het Serviceteam gemeenten?

  • Dan belt u het telefoonnummer 0800-2358358

  • Wacht NIET het keuzemenu af en maak geen keuze, maar toets direct de code 8021

  • U wordt doorverbonden met een medewerker

  • Belt u samen met de ouder? Dan kan de ouder de verificatievragen beantwoorden. Belt u zonder de ouder? Dan kunt u de verificatiecode (beschikbaar gesteld in het portaal) doorgeven en direct vragen stellen.



Wij zijn bezig met het invullen van de SiSa B2 voor de brede ondersteuning. Voor component E is het van belang om te weten hoeveel (potentieel) gedupeerden er in onze gemeente zijn om de staffel te bepalen. Van welke aantallen moeten we uitgaan? Gebruiken we hiervoor de jaarlijst?


Nee, voor het bepalen van het normbedrag op basis van de staffel (indicator 23 van de SiSa-tabel) worden de aantallen die bij UHT bekend zijn gehanteerd. Deze aantallen zijn te vinden in de lijst aantal aanmelders per gemeente op Aantal aanmelders per gemeente | Samen herstellen (toeslagen.nl). Volgend jaar komen daar de ex-toeslagpartners bij. Het aantal aangemelde kinderen telt voor de staffel niet mee.


De aantallen van de jaarlijst en aanvullingen op de jaarlijst worden wel gebruikt voor het invullen van de indicatoren 01 en 02.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u graag even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

Verschijning nieuwsbrieven

In verband met de voorjaarsvakantie verschijnt er geen nieuwsbrief op donderdag 22 februari. Ook in de meivakantie zal er in de eerste week van mei geen nieuwsbrief worden verstuurd.

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl