Nieuwsbrief Schulden - 13 februari 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

13 februari 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG. 
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Agenda (be)spreekuren


Save the date: Fysieke bijeenkomsten programma Verbinden Schuldendomein


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

- Toelichting update handelingskader & inloopspreekuren 

- Terugblik en vervolg samenwerksessie afdracht beslag 

- Geactualiseerde Q&A 

- Uitspraak berekening van de beslagvrije voet bij AOW-gerechtigden  


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- De VNG-reactie Internetconsultatie wijziging Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden 


Routekaart Financiële Zorgen

- Routekaart Financiële Zorgen - Optimaliseer schuldhulpverlening  


Ondernemers uit de financiële zorgen

- De VNG Inbreng Commissiedebat Mkb: ondernemen en bedrijfsfinanciering

- Kamerbrief met update rond uitstaande coronaschulden Belastingdienst 

- Voorbeelden van lokale samenwerking gezocht  

- Leestip: Kleinbedrijf Index Q3 2023 


Algemeen
- Inbreng van de VNG bij het commissiedebat Armoede- en schuldenbeleid  

- Podcast - OKB en OverRood

- Terugblik tweedaagse Top Bestaanszeker Nederland 

- Dé Financiële Hulpverlener van 2024 gezocht! 


Agenda (be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren op de agenda staan. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de datum van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

Aanmelden

Save the date: Fysieke bijeenkomsten programma Verbinden Schuldendomein 

Het is tijd om elkaar (weer) te ontmoeten samen stil te staan bij recente ontwikkelingen in het schuldendomein en ons programma. De eerste data en locaties zijn bekend. Lees hier alvast meer over het programma.


Komt u ook ontmoeten, verbinden en versterken? Meer informatie en locaties volgen! 

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Toelichting update handelingskader & inloopspreekuren 

In onze vorige nieuwsbrief kondigden wij een update aan van het handelingskader ‘afdracht: maandelijks of jaarlijks?’. De optie om maandelijks te reserveren voor de jaarlijkse afdracht van beslag (in combinatie met het uitbetalen van het vakantiegeld) bleek helaas niet mogelijk en is daarom verwijderd. Meerdere gemeenten stelden ons daarna aanvullende vragen over waarom deze optie niet mogelijk is. Voor veel gemeenten betekent dit ook dat zij hun werkwijze rond afdracht moeten herzien. Om deze wijzigingen te verduidelijken, hebben wij paragraaf 2.4.5. van het handelingskader uitgebreid met een toelichting en een voorbeeld. actuele versie vindt u hier


Ook organiseren we op donderdag 15 februari en dinsdag 20 februari van 16.00 tot 17.00 uur extra inloopspreekuren om uw vragen te beantwoorden en om onderling ervaringen te delen.

De procesbegeleiders zitten op deze momenten digitaal voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en met u mee te denken. U kunt gedurende deze momenten inloggen wanneer het u uitkomt. 


Aanmelden inloopspreekuur

Terugblik en vervolg samenwerksessie afdracht beslag 

Op 6 februari kwamen 28 gemeenten online samen om te sparren over de werkwijze bij de afdracht van beslag. Vragen als “wat doe je wanneer de situatie van een inwoner vaak wijzigt", “wat als inwoners toch graag hun vakantiegeld eens per jaar willen ontvangen” en “hoe gaan beslagleggers om met wijzigende situaties” werden besproken, ook met de KBvG en gemeenten die al langer ervaring hebben met jaarlijkse afdracht. U vindt de presentatie van deze sessie op slideshare.


Op donderdag 28 maart organiseren wij een vervolgende samenwerksessie op deze vruchtbare sessie. Zowel gemeenten die in februari aanwezig waren als gemeenten die de vorige sessie gemist hebben, zijn welkom! Ook in deze sessie kunt u met andere gemeenten sparren, uitwisselen welke werkwijze bij afdracht van beslag zij kozen en afwegingen en ervaringen delen. Naast deze samenwerksessie kunnen gemeenten elkaar ook vinden voor uitwisseling op ons forum.


Meer informatie 

Geactualiseerde Q&A 

Op basis van bovengenoemde ontwikkelingen die betrekking hebben op de afdracht hebben wij ook de Q&A Wvbvv geactualiseerd. Het betreft een aanpassing van de vragen en antwoorden vallend onder hoofdstuk de gemeente in de rol van derde-beslagene. De nieuwe Q&A is te vinden via onderstaande button. 

Geactualiseerde Q&A

Uitspraak berekening van de beslagvrije voet bij AOW-gerechtigden  

Op 26 januari 2024 heeft de Centrale Raad van Beroep in een uitspraak geoordeeld dat de berekening voor het aflossen van de schuld van een AOW-gerechtigde bij de SVB voorlopig anders moet worden uitgevoerd.

Dit betekent voor AOW-gerechtigden met een schuld bij de SVB dat het af te lossen maandelijkse bedrag lager wordt. Hierdoor houden AOW-gerechtigden meer geld over voor de kosten van hun levensonderhoud. Door deze uitspraak worden de ongewenste en onvoorziene effecten voor AOW-gerechtigden met een schuld bij de SVB als gevolg van de invoering van de Wvbvv tenietgedaan. 


De VNG heeft de negatieve effecten voor AOW-gerechtigden eerder al aangekaart bij het ministerie van SZW. Ook de minister heeft in een kamerbrief van 11 maart 2022 deze negatieve effecten erkend en later in een brief van 21 december 2022 de wens uitgesproken om tot reparatie van de Wvbvv op dit punt voor AOW-gerechtigden te komen. Op dit moment wordt dit issue meegenomen in een aanvullend onderzoek door het ministerie van SZW in navolging van de wetsevaluatie. De reparatie van de wet heeft dus nog niet plaatsgevonden. De Centrale Raad van Beroep is hier in haar recente uitspraak al op vooruitgelopen.  

De VNG zal de gevolgen van deze uitspraak nagaan en gemeenten daarover nader informeren zodra hier meer duidelijkheid over is.  


Lees de documenten

Wijziging wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

De VNG-reactie Internetconsultatie wijziging Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden 

Het ministerie van SZW is voornemens om de Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden te wijzigen. Doel van het nieuwe experiment met betalingsachterstanden bij CAK voor eigen bijdrage WMO en Wlz is om te onderzoeken of een betalingsachterstand op de eigen bijdragen een goede indicatie vormt voor (dreigende) problematische schulden. En of het signaal daarmee een waardevolle aanvulling is op de gegevens die gedeeld mogen worden met gemeenten. VNG is blij met het benutten van de experimenteerruimte en ondersteunt deze experimenten. 

Voor de aanscherping van de wijziging van de Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden heeft VNG aan SZW twee punten meegegeven: 

  1. Koppel ook het signaal eigen bijdrage WMO aan de achterstandstermijn i.p.v. aan de hoogte van het bedrag. Vroegsignalering is immers bedoeld voor het voorkomen van problematische kosten, niet voor het voorkomen van oplopende kosten. 

  2. Stel sociale incasso door CAK verplicht, zoals ook is gedaan voor verhuurders en energiemaatschappijen. 

Lees het artikel

Routekaart Financiële Zorgen

Routekaart Financiële Zorgen - Optimaliseer schuldhulpverlening 

Misschien heeft u het nieuws gemist: de routekaart Financiële Zorgen is sinds 15 januari 2024 online. Met concrete handvatten om capaciteit en middelen zo effectief mogelijk in te zetten, kunnen gemeenten met de routekaart de schuldhulpverlening vormgeven, optimaliseren en verder door ontwikkelen. Het biedt gemeenten een basis, inspiratie en toekomstbeeld voor de uitvoering van preventie, vroegsignalering, regelen van schulden, begeleiding en nazorg.


Klik hier voor de routekaart

Ondernemers uit de Financiële Zorgen

De VNG Inbreng Commissiedebat Mkb: ondernemen en bedrijfsfinanciering   

Op woensdag 7 februari 2024 sprak de vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat met de demissionair minister voor Economische Zaken en Klimaat over de kabinetsreactie op de eindrapportage van de aanjager aanpak problematische schulden voor ondernemers. De VNG heeft in haar inbreng op dit agendapunt gepleit om de kabinetsreactie te heroverwegen. Of, als het argument van de demissionaire status van het kabinet wordt opgevoerd, op twee onderwerpen een motie in te dienen:  

  • Mogelijkheden vanuit het rijk om de kosten voor het bijwerken van een boekhouding te vergoeden zodat inzicht in de financiële situatie ontstaat; 

  • Een stimulans geven aan startende zelfstandigen om een basiscursus ondernemerschap te doorlopen om schulden te voorkomen. 

Meer informatie

Kamerbrief met update rond uitstaande coronaschulden Belastingdienst    

De meeste ondernemers hebben hun openstaande corona-belastingschuld terugbetaald. Inmiddels is twee derde van de schulden door ondernemers afgelost en weer teruggevloeid in de staatskas. Tegelijkertijd houdt de Belastingdienst, samen met ondernemersorganisaties, gemeenten en de KVK, zo veel mogelijk contact met 178.000 ondernemers die op dit moment nog een betalingsregeling hebben en veelal bij zijn met aflossen. Waar dienstverlening en contact geen soelaas bieden wordt sinds het najaar van 2023 waar nodig gestart met invorderen. Dit staat in de Kamerbrief van 7 februari met daarin de laatste stand van zaken rond uitstaande coronaschulden. 

Kamerbrief 7 februari

Voorbeelden van lokale samenwerking gezocht 

Op het VNG Forum van Armoede en Schulden vraagt een gemeente naar voorbeelden van gemeenten die samenwerken met lokale partners om ondernemers beter te bereiken. Met wie wordt samengewerkt? Hoe zijn de samenwerking en het netwerk vormgegeven? En wat is de impact voor de dienstverlening? Wij vertelden de gemeente over onze podcast met Ondernemersklankbord en Over Rood. De link naar de podcast vindt u onderaan in deze nieuwsbrief. Wilt u reageren, of heeft u zelf een vraag aan andere gemeenten? Praat mee op ons forum

Nog geen lid? Dan kunt u zich hier registreren.  


Leestip: Kleinbedrijf Index Q3 2023 

Ondernemers maken onvoldoende gebruik van beschikbare toeslagen. Te vaak – tot wel 40% van de gevallen – denken ondernemers niet in aanmerking te kunnen komen voor toeslagen. Dit komt door onwetendheid en vooronderstellingen over een te hoog inkomen. Dit is een van de bevindingen uit de twaalfde Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht i.s.m. Cultuur+Ondernemen onder meer dan 1.000 ondernemers in het kleinbedrijf.  


Lees hier de Kleinbedrijf index

Algemeen

Inbreng van de VNG bij het commissiedebat Armoede- en schuldenbeleid 

Op 1 februari sprak de vaste Kamercommissie SZW met de demissionair minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over het armoede- en schuldenbeleid. De VNG vroeg aandacht voor twee punten:  

  1. Het borgen van bestaanszekerheid: nu en op de lange termijn. Maak fundamentele keuzes voor de stip op de horizon en maak het nu al concreet bij Voorjaarsnota. 

  2. We hopen dat u de minister vraagt om effectieve maatregelen te nemen, die ertoe leiden dat de overheid en schuldeisers inwoners helpen om schulden te voorkomen.  

Lees hier meer over de inbreng van de VNG

Podcast - OKB en OverRood

In deze podcast zijn Boris Wielinga van OverRood en Frank van Santen van het OKB te gast bij de procesbegeleiders Franceline Visser en Lara Kielman. Boris en Frank lichten toe wat de organisaties doen voor ondernemers met financiële zorgen en hoe zij hierbij samenwerken met gemeenten.

Luister hier

Terugblik tweedaagse Top Bestaanszeker Nederland 

Op 29 en 31 januari 2024 vond de tweedaagse Top Bestaanszeker Nederland plaats. Op de eerste dag kwamen inwoners en lokale bestuurders bij elkaar om met elkaar van gedachten te wisselen over welke maatregelen er nodig zijn om bestaanszekerheid in Nederland te waarborgen, nu en over 10 jaar.

Op de tweede dag werden de Verklaring Bestaanszekerheid evenals de opbrengsten van de eerste dag overhandigd aan vertegenwoordigers van de landelijke politiek. Bekijk het uitgebreide verslag incl. aftermovies terug. 

Bekijk hier het verslag

Dé Financiële Hulpverlener van 2024 gezocht!

Op 14 mei 2024 maakt de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening, tijdens haar congres in Tivoli Vredenburg in Utrecht dé Financiële Hulpverlener van 2024 bekend. Aanmelden of iemand voordragen kan tot en met 1 maart. Meer informatie? Neem contact op met Nienke van Helden, n.vanhelden@nvvk.nl, 06 22 79 18 07 of Daisy Warmerdam, d.warmerdam@nvvk.nl, 06 15 55 96 63.


Aanmelden
vng.nl