Nieuwsbrief Schulden - 29 februari 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

29 februari 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG. 
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Agenda (be)spreekuren


Bijeenkomsten: Ontmoeten - verbinden - versterken


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- VNG-reactie op rapport Nationale ombudsman  'Hoe eerder, hoe beter"

- Schaf de bestuursrechtelijke premie af 


Routekaart Financiële Zorgen

- Routekaart Financiële Zorgen, al meer dan 3.000 unieke bezoekers 


Ondernemers uit de financiële zorgen

- Aantal ingetrokken corona-betalingsregelingen per gemeente 


Algemeen

- Publicatie RVS - Van overleven naar bloeien: bestaansonzekerheid voorkomen en verminderen 

- VNG Belasting conferentie: 19 en 20 maart  

- (Be)spreekuur Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) problematische schulden  




Agenda (be)spreekuren

Voor de komende periode hebben we weer een aantal interessante (be)spreekuren op de agenda staan. U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de datum van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

Aanmelden

Bijeenkomsten: Ontmoeten - verbinden - versterken

Graag nodigen wij u uit voor één van deze fysieke bijeenkomsten. Verspreid over Nederland staan er dit voorjaar 4 bijeenkomsten gepland: 25 maart - Den Haag | 9 april - Eindhoven | 15 mei - Utrecht | 29 mei - Zwolle. 

Bent u geïnteresseerd in de ontwikkelingen rondom werken aan de gezamenlijke opgave rond (het voorkomen van) schulden? Dan zijn deze dagen bedoeld voor u!   


Tijdens de opening blikken we terug en kijken we vooruit, op wat het programma Verbinden Schuldendomein samen met u heeft ontwikkeld en gaat ontwikkelen. In interactieve workshops komen kennis en ervaring samen. Ontmoeten, verbinden en versterken staan hierbij centraal. 


Schijf u snel in! Het aantal plekken is beperkt.  


Meer informatie en aanmelden

Wijziging wet gemeentelijk schuldhulpverlening (Wgs)

VNG-reactie op rapport Nationale ombudsman  'Hoe eerder, hoe beter"

De Nationale ombudsman publiceerde op woensdag 28 februari jl. het rapport ‘Hoe eerder, hoe beter’. In dit rapport over vroegsignalering bij schuldhulpverlening stelt de ombudsman dat dit een waardevol instrument is bij het voorkomen van (dreigende) problematische schulden. Ook wordt o.a. geconcludeerd dat de inzet per gemeente kan verschillen. De VNG heeft een reactie op de conclusies en aanbevelingen gepubliceerd. 

Schaf de bestuursrechtelijke premie af 

In samenwerking met de wethouders van de G4 stuurden we een brief naar de Tweede Kamer. De VNG pleit al langer voor het afschaffen van deze wanbetalersregeling. Gemeenten ervaren in de praktijk dat het niet werkt voor inwoners en dat inwoners dieper in de schulden raken. 


In het amendement van de Kamerleden Bikker en Klaver staat dat er middelen beschikbaar moeten worden gesteld voor het verlagen van de hoogte van de bestuursrechtelijke premie van 120% naar 110%.  

Uiteindelijk willen de indieners dat de bestuursrechtelijke premie op de wanbetalersregeling wordt afgeschaft. In het amendement is opgenomen dat zij zullen aansturen op de benodigde wetswijziging. Totdat de onderliggende wet is gewijzigd zal de bestuursrechtelijke premie nog bestaan. Daarom willen indieners dat de komende vier jaar (2024–2027) de premie op 110% ligt. Indieners beogen meerjarige verwerking (2024–2027) van dit amendement. 

Het amendement is op 15 februari jl. door de Tweede Kamer aangenomen.


Lees hier meer over het amendement 

Routekaart Financiële Zorgen

Routekaart Financiële Zorgen, al meer dan 3.000 unieke bezoekers

Op 15 januari lanceerden wij de website over de routekaart Financiële Zorgen. Sindsdien hebben veel bezoekers de website bezocht!  

  • De website is bezocht door 3.362 unieke bezoekers 

  • De website is naar verhouding het meest populair in de regio Amsterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Rotterdam, Amersfoort en Heerenveen.  

  • De rol van de Professional en van de Beleids- en Juridisch adviseur is het meest populair.  

  • De mijlpalen “Op zoek” en “In Beeld” zijn het meest bezocht.   

Ook kennismaken met de routekaart Financiële Zorgen? Op 5 maart bent u van harte welkom op het (be-)spreekuur over de routekaart, aanmelden kan via de link bovenin de nieuwsbrief. 


Verder zijn we gevraagd om op 19 maart 2024 bij het Platform Schuldhulpverlening een toelichting te geven over de routekaart Financiële Zorgen.
Klik hier voor meer informatie over het Platform Schuldhulpverlening. 

Wilt u meer weten over de routekaart, bezoek de website routekaart Financiële Zorgen. Mocht u hierover vragen hebben, neem gerust contact met ons op via e-mailadres Schulden@VNG.nl 


Bezoek de website routekaart Financiële Zorgen

Ondernemers uit de Financiële Zorgen

Aantal ingetrokken corona-betalingsregelingen per gemeente 

De Belastingdienst heeft op dit moment bijna 31.000 corona-betalingsregelingen van ondernemers ingetrokken. Er is een overzicht beschikbaar, waarin per gemeente staat om hoeveel ondernemers het gaat en wat het gemiddelde bedrag is. U kunt dit overzicht bij ons opvragen door te mailen naar schulden@vng.nl o.v.v. ‘Ondernemers overzicht Belastingdienst’.  


Algemeen

Publicatie RVS - Van overleven naar bloeien: bestaansonzekerheid voorkomen en verminderen    

De huidige manier waarop systemen van hulp en ondersteuning werken, schiet tekort voor mensen in bestaansonzekerheid. In dit advies presenteert de Raad drie principes die ervoor zorgen dat deze systemen bestaansonzekerheid gaan voorkomen en verminderen. 

VNG Belasting conferentie: 19 en 20 maart    

Op 19 en 20 maart 2024 vindt in Sportcentrum Papendal in Arnhem de vertrouwde twee-daagse VNG Belastingconferentie plaats. Het thema deze editie luidt: ‘Contact geen bezwaar’.  


Meer informatie over het inhoudelijke programma, de kosten en het aanmeldformulier, kunt u vinden via deze link

(Be)spreekuur Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) problematische schulden  

Op dinsdag 26 maart van 10:00 uur tot 11:30 uur organiseren we, in samenwerking met het rijk, een (be)spreekuur over het IBO problematische schulden. Het doel van het IBO is om meer inzicht te krijgen in (1) het ontstaan, de opstapeling van en de gevolgen van problematische schulden bij huishoudens (2) de effectiviteit van schuldhulpverlening, en om (3) beleidsopties te schetsen. Met als doel om in samenhang met het lopende beleid inzicht te krijgen in welke schulden en betalingsverplichtingen maatschappelijk gezien toegevoegde waarde hebben, problematische schulden te voorkomen en sneller te signaleren en op te lossen.


Tijdens dit (be)spreekuur gaan we samen in gesprek om de opgehaalde knelpunten en mogelijke oplossingen te toetsen vooruitlopend op de afronding van het eindrapport in juni. 


Aanmelden voor dit (be)spreekuur kan via de link bovenin de nieuwsbrief.

Leestip: Gemeentenieuws van SZW

Lees hier het laatste gemeentenieuws van SZW met onderwerpen zoals voortgang eenverdienersproblematiek en vangnetconstructie energietoeslag en de rol van de VNG hierin. 

vng.nl