Bekijk de online versie

7 maart 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Instructievideo SiSa B2 Verantwoording

Het zal u niet ontgaan zijn dat we de afgelopen tijd veel aandacht besteden aan het invullen van de jaarverantwoording Spuk B2. Het invullen van deze verantwoording is best complex - mede door een aantal wijzigingen in de Spuk - en moet zorgvuldig gebeuren. Daarom hebben wij voor u alles nog een keer op een rij gezet in een instructievideo.

Instructievideo SiSa B2 Verantwoording

Hierin nemen onze collega's Annika Meekel en Wytske Kist u stap voor stap mee langs de verschillende keuzen en veranderingen. Wilt u meer weten of heeft u nog vragen? Lees dan verder op onze verantwoordingspagina, in de SiSa Invulwijzer of luister onze podcast.

U kunt ons ook mailen op hersteloperatie@vng.nl.

Derde groep ex-toeslagpartners ontvangt aanmeldbrief

Op 27 en 28 februari 2024 heeft een derde groep ex-toeslagpartners een aanmeldbrief ontvangen van UHT. Met deze brief kunnen zij zich aanmelden voor de ex-toeslagpartnerregeling. Dat is een regeling speciaal voor ex-toeslagpartners van gedupeerde ouders. 

In de brief staat een QR-code die naar het online aanmeldformulier gaat waarmee zij zich kunnen aanmelden. Na aanmelding wordt beoordeeld of de aanmelder inderdaad recht heeft op de regeling.

Wie ontvangt een aanmeldbrief?

Sinds september 2023 nodigt UHT inwoners uit die zeer waarschijnlijk gedupeerd zijn als ex-toeslagpartner om zich aan te melden. Daarna benadert UHT inwoners die mogelijk zijn gedupeerd als ex-toeslagpartner, maar waarvan dit minder zeker is. Als aanmelders aan de voorwaarden van de ex-toeslagpartnerregeling voldoen, ontvangen zij een beschikking.

 

Geen aanmeldbrief ontvangen?

Alleen inwoners die volgens UHT voldoen aan de voorwaarden, ontvangen een aanmeldbrief. Inwoners die (nog) geen brief hebben ontvangen, maar die van mening zijn dat zij voor de regeling in aanmerking komen, kunnen zich online aanmelden nadat UHT alle aanmeldbrieven heeft verstuurd. Het is nog niet bekend wanneer deze aanmeldperiode begint. Zodra hier meer informatie over bekend is nemen we dit op in onze nieuwsbrief.

Commissiedebat Hersteloperatie kinderopvangtoeslag

Dinsdag 19 maart kunt u online het Commissiedebat volgen over de Voortgangsrapportage Hersteloperatie Toeslagen. Centraal in het debat staat een terugblik op de periode november – december 2023. 

De agenda en documentatie vindt u hier. In de voortgangsrapportage vindt u de uitkomsten van de enquête onder gemeenten van afgelopen december terug.

Tips organiseren lotgenotenbijeenkomsten

In het bespreekuur van 29 februari jl. heeft stichting Lotgenotencontact tips gegeven voor het organiseren van lotgenotenbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van ouders en kinderen. We zetten de gedeelde tips hieronder voor u op een rij.

  • Trek samen op binnen uw regio. Op die manier kunt u iets vasts organiseren, bijvoorbeeld eens per maand een bijeenkomst met vrije inloop.

  • Zorg ervoor dat de bijeenkomst (tijd en locatie) bekend zijn bij ouders. Gebruik de vaste kanalen, ook online, maar kijk ook breder en informeer andere organisaties zoals bij de doelgroep bekende advocaten(kantoren), buurthuizen, wijk-en welzijnswerk etc.

  • TIP: U kunt de informatie laten delen via de Facebook-pagina van UHT. Het kan al waardevol zijn om te laten zien, dát er iets wordt georganiseerd. Activiteiten die gericht zijn op jongeren kunt u ook delen via kindregelingvoorjou.nl. Gebruik hiervoor de button ‘Activiteit opgeven’ op de pagina ‘Activiteiten voor jongeren’. Neem voor meer informatie contact op met Frank Heukels van UHT op fo.heukels@toeslagen.nl.

  • Houd vol: soms duurt het even voordat ouders de stap durven te zetten. Enkele ouders bereiken is al heel mooi.

  • Betrek actief lokaal gedupeerden bij de opzet en uitvoering van de bijeenkomsten. Vraag waar zij behoefte aan hebben bij een lotgenotenbijeenkomst en kijk of u hun wensen kunt faciliteren.

  • TIP: Het kan ook waardevol zijn om een gezamenlijke activiteit te ondernemen.

  • Zorg voor een huiselijke sfeer.

  • Focus op het delen van informatie en op ervaringen.

  • TIP: UHT en CWS komen graag bij uw bijeenkomst vertellen over hun proces en kunnen dan ook (algemene) vragen beantwoorden.

  • Beleg de organisatie en begeleiding bij maatschappelijk werk/buurtwerk of een andere aangewezen partij binnen uw gemeente.

Vraag gerust om tips of hulp bij de landelijk werkende Stichting Lotgenotencontact. Zij zijn bereikbaar per mail. U kunt hen ook bellen op 030 - 442 00 00 (optie 2) op maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.


Wij ondersteunen een jongere met problematische schulden die valt onder de kindregelingHij heeft veel complexe schulden en heeft in de zomer van 2023 de tegemoetkoming ontvangen. We begrepen dat het aanbod voor jongeren maar één jaar geldt. Wat gebeurt er als het niet op tijd lukt om de regeling tot stand te brengen?

Het klopt dat er een termijn is verbonden aan het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod voor jongeren vallend onder de kindregeling. Jongeren hebben in beginsel een jaar de tijd na ontvangst van de tegemoetkoming aan de kindregeling, om zich te melden bij de gemeente. De termijn geldt echter voor het moment van melden – niet voor de looptijd om te komen tot een regeling. Voor jongeren die de tegemoetkoming hebben ontvangen voor 1 november 2023 geldt dat zij zich tot 1 november 2024 kunnen melden voor het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod.


Het moment dat de jongere zich meldt, is leidend, niet het moment dat er een regeling tot stand is gekomen. Het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod sluit aan op het reguliere proces met bijbehorende termijnen. De doorlooptijd van een schuldregeling is doorgaans vier maanden. Daar gaat een periode aan vooraf waarin de intake en stabilisatie plaatsvindt.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u graag even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 1 februari (Werken met doelen in plan van aanpak)

  • 8 februari (5 meestgestelde vragen ouders)

  • 29 februari (Stichting Lotgenoten en betekenis voor gemeenten)

  • 7 maart (Toelichting op format beleidsregels)

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl