Nieuwsbrief Schulden - 21 oktober 2022

Nieuwsbrief Schulden

21 oktober 2022

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/15925/68e48d29071f4b02c37efc2ef1356ff1

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


Congresspecial: Drie jaar onderweg in het schuldendomein - 10 november 2022

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - Speciale opfrisbijeenkomst bijeenkomst over de WvBvv
 - Tekening proces BVV

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Deel uw ervaring met vroegsignalering
 - Oproep: Heeft u wel eens een breed moratorium overwogen?
 - Divosa: Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden: april, mei en juni 2022 in beeld
 - Tekening gegevensuitwisseling


Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag (Wskd)

Ondernemers met financiële zorgen

 - Bent u ons contactpersoon voor ondernemers met financiële zorgen?

Algemeen
 - Agenda (be)spreekuren
 - Congres Energie voor iedereen. We laten niemand in de kou staan op 31 oktober 2022
 - Onlinecongres zorgverzekeringslijn op 1 november
 - Lidmaatschap Jongeren perspectief fonds (JPF) en bijeenkomst 8 november 2022

Congresspecial: Drie jaar onderweg in het schuldendomein - 10 november 2022

Congresspecial Programma Verbinden Schuldendomein - 10 november 2022

In deze congresspecial staan wij stil bij de weg die wij samen hebben afgelegd in het schuldendomein. Wij markeren het overgangsmoment en kijken vooral vooruit. We delen kennis en ervaringen: Wat heeft het programma voor gemeenten en haar inwoners opgeleverd? Hoe hebben we dat met elkaar gedaan? Hoe ziet de koers voor het vervolg eruit? En welke rol speelt de routekaart Financiële Zorgen daarin?  

Tijdens een paneldiscussie in een verrassende setting staan de resultaten en uitdagingen op de agenda. Neemt u straks plaats in de fishbowl….? Wij gaan actief met elkaar aan de slag en gaan er heel nadrukkelijk een interactieve, inspirerende middag van maken.  

Bent u erbij? U kunt zich via het inschrijfformulier inschrijven voor de congresspecial en een voorkeur aangeven voor een van de workshops.

U ontvangt uiterlijk twee weken van tevoren de bevestiging met het uitgebreide programma.  

  

Wij hopen u te ontmoeten op donderdag 10 november! 

Aanmelden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Speciale opfrisbijeenkomst over de WvBvv  

Naar aanleiding van de bijeenkomst van het Inlichtingenbureau op 28 september, organiseert de VNG een digitale vervolgbijeenkomst. Daarin gaan we in op een aantal onderdelen van het proces en de uitvoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Daarnaast bespreken we een aantal veel gestelde vragen en casussen vanuit gemeenten.   

Ook wanneer u de bijeenkomst van het Inlichtingenbureau op 28 september heeft gemist, bent u van harte welkom om de interactieve sessie bij te wonen op 27 oktober van 10:00 tot 11:30 uur.

Aanmelden

Tekening proces BVV

Voor het verduidelijken van het proces voor de beslaglegging hebben we een nieuwe tekening gemaakt. In deze tekening vindt u de te nemen stappen in het beslagproces, inclusief de handelingen van de beslaglegger, de derde en de inwoner.

Klik hier voor de tekening

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

Deel uw ervaring met vroegsignalering

Gemeenten proberen, in het kader van de wettelijk verplichte vroegsignalering, op allerlei manieren om beter of efficiënter in contact te komen met inwoners in het algemeen of met specifieke doelgroepen, zoals jongeren. Soms levert dit mooie resultaten op en soms lukt dit niet zo goed. Wij zijn benieuwd naar zowel goede als minder goede ervaringen met het bereiken van inwoners. Wilt u uw ervaringen met ons delen?
Mail naar schulden@vng.nl Wij delen uw informatie niet. Wel nemen we graag contact met u op om te bespreken hoe we andere gemeenten van uw ervaringen kunnen laten leren.

Oproep: Heeft u wel eens een breed moratorium overwogen?

Sinds april 2017 kunnen gemeenten bij de rechter een verzoek doen om een breed moratorium aan te vragen. Dit houdt in dat de rechter tijdelijk (maximaal 6 maanden) de bevoegdheden van schuldeisers kan opschorten om schuldstabilisatie te bevorderen. Nu het instrument 5 jaar in werking is, laat ministerie SZW het breed moratorium evalueren. Bureau Bartels uit Amersfoort voert deze evaluatie uit. Bureau Bartels wil graag professionals raadplegen die wel eens overwogen hebben om een aanvraag in te dienen ten behoeve van een cliënt, maar hier toch van af hebben gezien. Bureau Bartels is vooral benieuwd wat de reden(en) hiervoor was(/waren) en wil graag telefonisch of via videobellen een aantal verdiepende vragen stellen. Ook andere professionals die op de een of andere manier ervaring hebben met het breed moratorium, zijn welkom om zich bij Bureau Bartels te melden. Mocht u een (geanonimiseerde) bijdrage aan de bovenstaande evaluatie kunnen en willen leveren, dan kunt u uw contactgegevens mailen naar het volgende mailadres: marlies.vandebunt@brtls.nl. Er zal dan contact met u opgenomen worden. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Marlies van de Bunt van Bureau Bartels, via telefoonnummer 06 36 02 54 11.

Divosa: Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden: april, mei en juni 2022 in beeld

Sinds 1 januari 2022 publiceren Divosa en de NVVK de monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden. De monitor wordt samengesteld op basis van de inbreng van een vast panel van respondenten (die samen negentig gemeenten representeren) en verschijnt iedere drie maanden. Zo biedt de monitor een actueel overzicht en kunnen cijfers met voorgaande maanden en jaren vergeleken worden. De monitor is een voortzetting van de monitor Schuldhulpverlening in coronatijd. Deze editie geeft inzicht in de situatie van april, mei en juni 2022.

Lees meer

Tekening gegevensuitwisseling

Voor een compleet beeld met betrekking tot het uitwisselen van gegevens voor de Wgs, hebben we deze visueel vastgelegd in verschillende tekeningen. Per fase van de gegevensuitwisseling is aangegeven bij wie en op welke manier de gegevens kunnen worden opgevraagd. De tekeningen zijn ook opgenomen in de Routekaart wetten.

Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag (Wskd)

Het is alweer enige tijd geleden dat we u een update hebben gegeven over de voortgang van de Wskd. Op dit moment worden op onderdelen van deze wet nog een aantal onderzoeken uitgevoerd. Dat betekent dat er nog geen nieuws is over een mogelijke datum van inwerkingtreding van deze wet. Zodra er meer bekend is zullen wij dit uiteraard publiceren in onze nieuwsbrief. 

Ondernemers met financiële zorgen

Bent u ons contactpersoon voor ondernemers met financiële zorgen?

Het is, zeker gezien alle recente ontwikkelingen, belangrijk om te voorkomen dat ondernemers met financiële zorgen (verder) in de problemen komen. De VNG ondersteunt u als gemeente en behartigt uw belangen zodat u in staat bent - of wordt gesteld - om ondernemers met financiële zorgen tijdige en passende ondersteuning te bieden. Dit doen we onder andere via het project Ondernemers en Financiële zorgen
Voor dit project zijn wij op zoek naar één contactpersoon per gemeente, ISD of belastingsamenwerking om uw gemeente de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met de implementatiemanagers via schulden@vng.nl

Aanmelden

Algemeen

Agenda (be)spreekuren

Alle (be)spreekuren starten om 10.00 uur.

  • 27 oktober – Special - Opfrisbijeenkomst over de WvBvv
  • 1 november - (Be)spreekuur - Coördinerend deurwaarderschap
  • 3 november - Samenwerksessie - Samen werken binnen gemeente i.h.k.v. schulden
  • 7 november - (Be)spreekuur - CAK meldingen
  • 9 november - (Be)spreekuur - Januari-release BVV rekentool, veranderingen in de berekening (o.a. woonkosten) en de communicatie
  • 14 november - (Be)spreekuur - De menselijke maat

Heeft u als gemeente de wens of behoefte aan een (be)spreekuur op een ander thema? Geeft u dat dan aan via schulden@vng.nl.

Aanmelden

Congres Energie voor iedereen. We laten niemand in de kou staan op 31 oktober 2022

Tijdens het congres ‘Energie voor iedereen. We laten niemand in de kou staan’ gaat Provincie Zuid-Holland in gesprek over de uitdagingen die we zien. Vraagstukken worden besproken rondom een inclusieve energietransitie – haalbaar en betaalbaar voor iedereen –, voor deze winter en voor de komende jaren. Ontvang concrete handvatten waarmee u als gemeente verder kunt in uw aanpak. Ontmoet collega's en raakt geïnspireerd door goede voorbeelden.

Aanmelden

Onlinecongres zorgverzekeringslijn op 1 november

Schulden als gezondheidsprobleem. Samenwerking tussen sociaal domein en eerstelijnszorg en de rol van de zorgverzekering. Dinsdag 1 november van 14.00 tot 15.30 uur. Dagvoorzitter Rick van der Kleij gaat met uiteenlopende sprekers in gesprek om een antwoord te geven op de volgende vragen. Wat is de samenhang tussen schulden en gezondheid? Hoe belemmeren financiële zorgverzekeringsproblemen de toegang tot de zorg? En hoe kunt de samenwerking tussen zorgverleners en het sociaal domein vormgeven?

Aanmelden

Lidmaatschap Jongeren Perspectief Fonds (JPF) en bijeenkomst 8 november 2022

Heeft uw gemeente al een JPF aanpak of wordt hierover nagedacht? Het JPF biedt gemeenten een lidmaatschap aan. Het lidmaatschap bevat de JPF-Toolkit, de Effectmonitoring en de Community mét kennissessies. 
Wilt u meer weten over het lidmaatschap van het JPF of alvast kijkje in een nemen in de Toolkit? Neem dan contact op met het JPF. U krijgt dan direct toegang tot het eerste deel van de Toolkit, zodat u zich verder kunt oriënteren. Voor meer informatie kun u ook terecht op de website.  
Stichting Jongeren Perspectief Fonds organiseert op dinsdag 8 november een kennissessie voor JPF-schuldhulpverleners. Bent u schuldhulpverlener en aangesloten bij een (variant van) de JPF-aanpak? En heeft u ook behoefte aan sparren met en leren van elkaar? Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor deze kennissessie.

Aanmelden
vng.nl