Nieuwsbrief Schulden - 4 november 2022

Nieuwsbrief Schulden

4 november 2022

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/15937/289bce6b79b9fd7728190efd76eea2d7

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


Congresspecial: Drie jaar onderweg in het schuldendomein - 10 november 2022

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - (Be)spreekuren over de Wvbvv

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Hulp aan inwoners in schuldregelingen breed gedragen
 - Routekaartsessie over de overgang Msnp naar de Wsnp
 - Rol gemeente bij afsluiten energie wanbetaler
 - Wijziging van de Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden in verband met een experiment van DUO en de gemeente Amsterdam

Ondernemers met financiële zorgen
 - Campagne VNO-NCW en MKB-Nederland
 - Maatregelen Belastingdienst ten behoeve van ondernemers
 - Herhaalde oproep aanmelden contactpersoon Ondernemers met financiële zorgen

Algemeen
 - Agenda (be)spreekuren
 - Podcast Programma Verbinden Schuldendomein
 - Online Leermodule Service Blueprint
 - Toelichting communicatieaanpak SZW ‘Je staat er niet alleen voor’

Congresspecial: Drie jaar onderweg in het schuldendomein - 10 november 2022

Congresspecial Programma Verbinden Schuldendomein - 10 november 2022

In deze congresspecial staan wij stil bij de weg die wij samen hebben afgelegd in het schuldendomein. Wij markeren het overgangsmoment en kijken vooral vooruit. We delen kennis en ervaringen: Wat heeft het programma voor gemeenten en haar inwoners opgeleverd? Hoe hebben we dat met elkaar gedaan? Hoe ziet de koers voor het vervolg eruit? En welke rol speelt de routekaart Financiële Zorgen daarin?  

Tijdens een paneldiscussie in een verrassende setting staan de resultaten en uitdagingen op de agenda. Neemt u straks plaats in de fishbowl….? Wij gaan actief met elkaar aan de slag en gaan er heel nadrukkelijk een interactieve, inspirerende middag van maken.  

Bent u erbij? U kunt zich via het inschrijfformulier inschrijven voor de congresspecial en een voorkeur aangeven voor een van de workshops.

U ontvangt uiterlijk één week van tevoren de bevestiging met het uitgebreide programma.  

  

Wij hopen u te ontmoeten op donderdag 10 november! 

Aanmelden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

(Be)spreekuren over de Wvbvv

Op 27 oktober en 1 november jl. gaven we twee bijeenkomsten over de beslagvrije voet. De eerste bijeenkomst betrof een opfrissessie over de beslagvrije voet. Met de vele aanwezigen hebben we stil gestaan bij het doel en de hoofdlijnen van de wet en vraagstukken behandeld zoals hoe om te gaan met fluctuerende inkomsten bij wisselende werkgevers. 


Tijdens de bijeenkomst van 1 november bespraken we het onderwerp coördinerend deurwaarderschap (CDW). Enkele deelnemers noemden als positieve ontwikkeling dat de invulling van de taken en rollen van de CDW over het algemeen goed verloopt. Verder hebben we stilgestaan bij een aantal vragen, waaronder de vraag hoe te handelen wanneer er sprake is van meerdere inkomensverhoudingen en meerdere beslagleggers, de zogenaamde smalle en brede samenloop. 


Heeft u de bijeenkomsten gemist? Dan is er uiteraard de mogelijkheid om de presentaties terug te kijken.

Presentaties terugkijken

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

Hulp aan inwoners in schuldregelingen breed gedragen

Het ministerie van Sociale Zaken, de NVVK, de VNG en grote schuldeisers ondertekenden maandag 31 oktober in Den Haag een intentieverklaring om te voorkomen dat mensen in of op weg naar schuldregelingen gaan stranden door de prijsstijgingen voor energie en levensonderhoud.


Lees meer

Routekaartsessie over de overgang Msnp naar de Wsnp

De VNG heeft de Routekaart Financiële Zorgen ontwikkeld. Meer dan 50 klantreizen vormen de basis voor deze routekaart. De Routekaart Financiële Zorgen kunnen gemeenten in de toekomst gaan gebruiken om te komen tot een ideale klantreis voor inwoners met financiële zorgen.

Om de klantreis op onderdelen te verrijken heeft er 13 oktober jl. een sessie plaatsgevonden over de overgang van de Msnp naar de Wsnp. Deze sessie is samen met de Rechtspraak georganiseerd om de overgangsmomenten tussen de gemeente en de Rechtspraak zo soepel mogelijk te laten verlopen voor de inwoner. Bij de eerste sessie schoven vertegenwoordigers aan van de NVVK, Bureau WSNP, Rechtspraak en de VNG. Op 8 november staat een vervolgsessie op de agenda waarbij ook gemeenten en WSNP bewindvoerders aanschuiven.

De uitkomsten komen op hoofdlijnen in de volgende nieuwsbrief.

Rol gemeente bij afsluiten energie wanbetaler

Een energiebedrijf mag een klant pas afsluiten van gas en elektriciteit nadat er contact met de gemeente is opgenomen. De gemeente moet dan ook nog een poging doen om afsluiting te voorkomen, door de klant schuldhulpverlening aan te bieden.

Lees meer

Wijziging van de Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden in verband met een experiment van DUO en de gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam en DUO willem een experiment starten in het kader van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Met dit experiment bieden zij hulp aan jongeren met financiële problemen. De regeling maakt de uitwisseling van persoonsgegevens mogelijk tussen DUO en de gemeente Amsterdam die nodig is voor het experiment. Hiervoor moet de Tijdelijke regeling signaal betaalachterstanden worden gewijzigd. De voorgestelde wijziging is inmiddels in consultatie. Reageren kan tot 24 november 2022.

Lees meer

Ondernemers met financiële zorgen

Campagne VNO-NCW en MKB-Nederland

Op 16 november start een campagne van werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland, gericht op ondernemers met financiële zorgen. De centrale oproep in deze campagne is: Geldzorgen als ondernemer? Zoek hulp bij de gemeente!

De campagne is van VNO-NCW en MKB-Nederland en de VNG onderschrijft de boodschap van harte. In goed overleg met de organiserende partijen heeft de VNG meegekeken naar de inhoudelijke informatie die wordt verstrekt over de ondersteuning die gemeenten aan ondernemers bieden. Wij verwachten dat de campagne juist in deze tijd kan leiden tot meer (hulp)vragen van ondernemers aan gemeenten. Hieronder vindt u de factsheet van de campagne en de mail die de VNG hierover aan gemeenten stuurde.

Lees meer

Maatregelen Belastingdienst ten behoeve van ondernemers

Graag vragen we aandacht voor twee maatregelen van de Belastingdienst om ondernemers tegemoet te komen bij het terugbetalen van belastingschulden.

  • Ondernemers die vanwege de coronacrisis gebruik maakten van bijzonder uitstel van belastingbetaling, hebben vanaf 1 oktober 2022 vijf jaar de tijd om deze betalingen alsnog te doen. Ondernemers die moeite hebben met de standaardbetalingsregeling die de Belastingdienst hiervoor aanbiedt, kunnen vragen om aanpassing van de betaaltermijnen, een betaalpauze of een aflosperiode van 7 jaar. Meer informatie over de mogelijkheden, de voorwaarden en de aanvraagprocedure vindt u hier: Versoepeling betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel (belastingdienst.nl)
  • Verder gaf de Belastingdienst al eerder aan tussen 1 augustus 2022 en 30 september 2023 tijdelijk af te zien van haar preferentie positie als schuldeiser. De Belastingdienst neemt in deze periode in een schuldregeling genoegen met een evenredig deel van de terugbetaling, in plaats van het dubbele percentage. Door deze maatregel gaan overige schuldeisers gemakkelijker akkoord met een minnelijke regeling.

Herhaalde oproep aanmelden contactpersoon Ondernemers met financiële zorgen

Specifiek voor het thema ‘Ondernemers met financiële zorgen’ zijn wij op zoek naar één contactpersoon per gemeente, ISD of belastingsamenwerking, zodat wij uw gemeente op dit thema rechtstreeks kunnen informeren en de juiste ondersteuning kunnen bieden. Mocht u twijfelen of hier vragen over hebben, neem dan contact op met de implementatiemanagers via schulden@vng.nl. 

Aanmelden

Algemeen

Agenda (be)spreekuren

Alle (be)spreekuren starten om 10.00 uur.

  • 7 november - CAK meldingen 

  • 9 november - Januari-release BVV rekentool, veranderingen in de berekening (o.a. woonkosten) en de communicatie 

  • 14 november - De menselijke maat 

  • 28 november - Schuldregelen voor gedupeerde van de toeslagenaffaire

  • 8 december - Afloscapaciteit niet volledig uitnutten 

  • 15 december - SHVO  

  • 19 december - Welke voorzieningen zijn beschikbaar om gegevens te raadplegen voor de schuldhulp aan ondernemers? 

Heeft u als gemeente de wens of behoefte aan een (be)spreekuur op een ander thema? Geeft u dat dan aan via schulden@vng.nl.

Aanmelden

Podcast Programma Verbinden Schuldendomein

Elke twee weken bespreken de implementatiemanagers Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen een ander onderwerp binnen het schuldendomein. Deze aflevering gaat het over vroegsignalering.

Luister nu

Online Leermodule Service Blueprint

Steeds meer gemeenten stellen de behoeften van burgers en ondernemer centraal. Het aantal gemeenten dat de klantreismethodiek inzet, om de behoeften van de eindgebruiker op te halen en krachtige dienstverlening te ontwikkelen, stijgt explosief. Met de (online) leermodule ‘Service Blueprint’ heeft het VNG kenniscentrum Dienstverlening het afgelopen jaar een extra methode ontwikkeld om gemeenten te helpen klantgerichte dienstverlening te ontwikkelen en de gehele organisatie hierop aan te laten sluiten. Wanneer? 29 november 2022 en 08 december 2022.

Aanmelden

Toelichting communicatieaanpak SZW: ‘Je staat er niet alleen voor’

Op 7 november start het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de communicatieaanpak ‘Je staat er niet alleen voor’.
Door de inflatie en hoge energierekening komen steeds meer mensen financieel in de knel. Via social media, onze eigen kanalen en die van partners willen ze mensen met (beginnende) geldzorgen helpen om meer grip te krijgen op hun financiële situatie.
Het is een open sessie. In deze online bijeenkomst delen ze de ins en outs van de aanpak. Ook laten ze zien hoe u ook zelf met behulp van de toolkit een bijdrage kunt leveren.

Aanmelden
vng.nl