Nieuwsbrief Schulden - 14 maart 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

14 maart 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG. 
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Agenda (be)spreekuren


Bijeenkomsten: Ontmoeten - verbinden - versterken


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

- Commissiedebat Armoede- en Schuldenbeleid van 5 maart 2024


Routekaart Financiële Zorgen

- Service Blueprints en Digitaal Luisteren jagen betere dienstverlening aan 


Algemeen

- Mooie inzichten vanuit monitor Vroegsignalering Schulden

- Subsidie voor middelbare scholen voor financiële educatie



Agenda (be)spreekuren

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de datum van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

Aanmelden

Bijeenkomsten: Ontmoeten - verbinden - versterken

Verspreid over Nederland hebben we dit voorjaar 4 bijeenkomsten gepland:

25 maart - Den Haag | 9 april - Eindhoven | 15 mei - Utrecht | 29 mei – Zwolle

U wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rond (het voorkomen van) schulden. In interactieve workshops komen kennis en ervaring samen.


De bijeenkomst in Utrecht is vol dus meld u snel aan voor een van de andere bijeenkomsten! Het aantal plekken is beperkt. 


Meer informatie en aanmelden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet  (Wvbvv)

Commissiedebat Armoede- en Schuldenbeleid van 5 maart 2024

Tijdens het commissiedebat Armoede- en Schuldenbeleid op 5 maart in de Tweede Kamer, zijn meerdere moties ingediend en aangenomen. Een van de aangenomen moties is de oproep aan de regering voorbereidingen te treffen voor een nieuw incassostelsel. Momenteel kunnen kleine schulden in korte tijd naar een significant hoger bedrag groeien, wat zowel de schuldeiser als de inwoner niet ten goede komt. In het nieuwe incassostelsel wordt o.a. voorgesteld de minnelijke fase te stimuleren en de gerechtsdeurwaarders een grotere verantwoordelijkheid te geven voor het bereiken van een duurzame oplossing voor de inwoner met schulden.   


Lees de motie hier: 

Routekaart Financiële Zorgen

Service Blueprints en Digitaal Luisteren jagen betere dienstverlening aan 

De routekaart Financiële Zorgen is grotendeels gebaseerd op tientallen Service Blueprints, en Digitaal Luisteren is opgenomen in de routekaart om de inwoners die op zoek zijn naar hulp snel en eenvoudig te vinden. Service Blueprints en Digitaal Luisteren kunnen ook op andere onderdelen van gemeentelijke dienstverlening toegepast worden.  


In Enschede, waar beide instrumenten als eerste werden geïntroduceerd, passen ze deze breder toe. Ellen Evers en Dick Laan vertellen hier, in dit artikel, meer over. 


Bezoek de website routekaart Financiële Zorgen

Algemeen

Mooie inzichten vanuit monitor Vroegsignalering Schulden

De monitor Vroegsignalering Schulden -in de vorm van een dashboard, bijeenkomsten en publicaties - levert mooie inzichten op over wat werkt om inwoners te bereiken. Lees hier het volledige artikel. 


Daarnaast zijn er ook verdiepende artikelen beschikbaar.

Subsidie voor middelbare scholen voor financiële educatie

Tussen 15 april en 10 mei kunnen scholen in het voortgezet onderwijs subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid voor financiële educatie. De subsidie is een aanvulling op het bestaande aanbod van financiële educatie, onder meer aangeboden door gemeenten, geen vervanging. Zo zorgen het Rijk en gemeenten er samen voor dat jongeren goed worden voorbereid op een financieel gezonde toekomst. 


Meer informatie leest u hier

vng.nl