Bekijk de online versie

21 maart 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Instructievideo SiSa B2 Verantwoording (ook over nazorg)

We merken dat we nog steeds vragen krijgen over de SiSa-verantwoording, vooral over het declareren van nazorg. In onze instructievideo SiSa krijgt u hier goede uitleg over. We nemen u stap voor stap mee in de verschillende keuzen en veranderingen. 

Instructievideo SiSa B2 Verantwoording

Wilt u meer weten of heeft u na het kijken toch nog vragen? Lees dan onze verantwoordingspagina in de SiSa Invulwijzer, of luister onze podcast. U kunt ons ook mailen op hersteloperatie@vng.nl.

Doorlooptijd vraag- en antwoordbestand - aanvulling op de jaarlijsten

In het gegevensportaal heeft u nog tot 5 april de mogelijkheid om de vraagbestanden voor het addendum op de jaarlijst te uploaden. Houd er rekening mee dat de tijd tussen het uploaden van het vraagbestand en het beschikbaar komen van het antwoordbestand minimaal een week bedraagt. 

CAP Belastingdienst haalt op vrijdag de bestanden op en zet de vrijdag erna het antwoordbestand terug.

Let op: het vraagbestand kan alleen worden geüpload als het de juiste bestandsnaam heeft. Lees hierover meer op onze verantwoordingspagina en de berichten van de Belastingdienst in het gegevensportaal.

Waarschuwing voor bedrijven die gedupeerde ouders benaderen

Afgelopen week kregen we nieuwe signalen dat er bedrijven zijn die gedupeerde ouders benaderen. Ouders krijgen dan het ‘aanbod’ om via de brede ondersteuning bepaalde diensten aan te vragen. 

Het is erg vervelend dat bij ouders de verwachting wordt gewekt dat via de brede ondersteuning ‘gratis’ bijvoorbeeld huiswerk/studiebegeleiding of willekeurige andere diensten aangevraagd kunnen worden bij hun gemeente. Als gemeenten regelen we dit niet via de brede ondersteuning. Wat we als gemeenten wél doen, is hulp bieden aan ouders bij het kunnen maken van een nieuwe start. Om dit doel te bereiken kan de gemeente besluiten een voorziening in te zetten of toe te kennen. Maar dat gebeurt altijd alleen op basis van de afspraken die worden opgenomen in het plan van aanpak. 

Drieluik bespreekuren kindregeling

In de maand april organiseren wij in een periode van 3 weken een drieluik over de kindregeling.

In de eerste sessie van 11 april staat het landelijk aanbod van hulp aan jongeren en jongvolwassenen centraal.

Op 18 april is het tijd voor inspiratie. Collega's uit diverse gemeenten delen hun aanpak om in contact te komen met jongeren. En ze lichten toe welke hulp zij bieden.

In het bespreekuur van 25 april gaan we in op hoe u de verschillende leeftijdsgroepen jongeren het beste kunt benaderen. U kunt zich voor het drieluik aanmelden via deze link.

Praktijkvoorbeeld Amsterdam: ‘Achter elke glimlach kan leed verborgen zitten’

Gemeente Amsterdam realiseerde zich alweer even terug dat de hersteloperatie voor gedupeerde ouders wel eens lang zou kunnen gaan duren. Daarom wilden zij meer bieden dan alleen brede ondersteuning. Ze zochten uit of er behoefte was aan steungroepen voor ouders. 

Veel ouders reageerden hier positief op en de oprichting werd in gang gezet.

Lees hier hoe de steungroepen in Amsterdam tot mooie en nieuwe ouderinitiatieven hebben geleid.


Meerderjarige kinderen die onder de kindregeling vallen, hebben – als ze voldoen aan de criteria - recht op het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod. Dit aanbod geldt in beginsel alleen voor de jongere zelf. Hoe zit het als de jongere getrouwd is? Vallen de schulden van de echtgenoot dan ook onder het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod?

Dit hangt af van de voorwaarden waaronder zij getrouwd zijn. Als er sprake is van een huwelijk in volledige gemeenschap van goederen zonder verdere voorwaarden, dan vallen alle bezittingen, maar ook de schulden onder beide partners. Beiden zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden. In dat specifieke geval, geldt het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod dus ook voor de schulden die van origine bij de echtgenoot zijn ontstaan.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u graag even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 29 februari (Stichting Lotgenotencontact en betekenis voor gemeenten)

  • 7 maart (Toelichting op format beleidsregels)

  • 14 maart (Inloopspreekuur SiSa, Spuk, Brede hulp enz.)

  • 21 maart (Nabestaandenregeling)

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl