Nieuwsbrief Schulden - 24 november 2022

Nieuwsbrief Schulden

24 november 2022

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/17136/94074a5cc4e0d21a9292b1b44e0f316b

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


Terugblik congresspecial: Drie jaar onderweg in het schuldendomein

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 - Q&A Wvbvv is geactualiseerd
 - Gevolgen stijging Wettelijk minimumloon (WML) voor de beslagvrije voet
 - Verzamelwet SZW 2023

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Gevolgen stijging Wettelijk minimumloon (WML) voor de Msnp en de Wsnp

Adviesrecht bij schuldenbewind (Ags)
 - Afwegingskader bij samenwerking schuldenbewinden is geactualiseerd

Ondernemers met financiële zorgen
 - Q&A ondernemers met financiële zorgen is geactualiseerd
 - KVK workshop: Ondernemers in zwaar weer
 - Wijzer in geldzaken: campagne voor werkgevers

Algemeen
 - Agenda (be)spreekuren
 - Podcast Programma Verbinden Schuldendomein
 - Delen van projecten, initiatieven of oplossingen met andere gemeenten: GemeenteDelers 2023
 - Nubud training: 'Aan de slag met je geldzaken'
 - Veel jongeren in de bijstand langdurig in financiële problemen
 - Waarborgfonds Saneringskredieten: Online informatiebijeenkomst

Terugblik congresspecial: Drie jaar onderweg in het schuldendomein

Op donderdag 10 november vond in De Fabrique in Maarssen de congresspecial plaats. In de special stonden wij stil bij de weg die wij samen hebben afgelegd, markeerden wij het overgangsmoment en keken wij vooral vooruit. In een actieve paneldiscussie in een “Fishbowl” hebben we kennis en ervaringen gedeeld. Ook hebben we besproken wat het programma voor gemeenten en inwoners heeft opgeleverd maar de focus lag vooral op de uitdagingen voor de komende periode. Marion Vreeburg (ministerie van SZW), Marco Florijn (NVVK) en Anja Tijdhof (VNG) waren de vaste panelleden. Deelnemers uit de zaal sloten telkens aan op de twee lege stoelen zodat er interactie was en er steeds andere perspectieven werden ingebracht. 

Workshops

Tijdens de workshops zijn we met inspirerende werkvormen concreet aan de slag gegaan met verschillende onderwerpen. Hier kunt u de presentaties met een korte toelichting vinden. Wij willen graag alle deelnemers heel hartelijk bedanken voor hun aanwezigen. Wij kijken terug op een prachtige congresspecial. Wat was het fijn om elkaar eindelijk “live” te treffen na alle “teams” (be)spreekuren en bijeenkomsten.

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Q&A Wvbvv is geactualiseerd 

Bij de uitvoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet krijgen we vanuit de uitvoeringspraktijk van gemeenten regelmatig vragen binnen. We zoeken deze vragen uit en koppelen de antwoorden terug naar deze gemeenten. De afgelopen weken zijn met name over de berekening van de beslagvrije voet nieuwe vragen gesteld. Deze nieuwe vragen en antwoorden hebben we opgenomen in de geactualiseerde Q&A Wet vereenvoudiging beslagvrije voet.  

In de Q&A vind u op veel meer vragen antwoord. Heeft u een vraag die niet in de Q&A staat? Stel uw vraag aan ons via schulden@vng.nl en wij zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk antwoord krijgt.  

Lees meer

Gevolgen stijging Wettelijk minimumloon (WML) voor de beslagvrije voet

Het kabinet verhoogt per 1 januari 2023 het wettelijk minimumloon (WML) en de daaraan gekoppelde uitkeringen, zoals o.a. de bijstand. Deze verhoging heeft ook impact op de beslagvrije voet. De indexering van het WML en daaraan gekoppeld de uitkeringen per 1 januari 2023 met 10% komt, in het geval van beslag op het inkomen dat doorloopt over de jaargrens, niet altijd direct bij de debiteur terecht. Meestal gebeurt dit pas later in het jaar wanneer 12 maanden na vaststelling de herberekening van de beslagvrije voet moet worden uitgevoerd.
Deze uitzonderlijk grote verhoging van het WML is niet voor niets door het kabinet vastgesteld. Het is belangrijk dat deze noodzakelijke inflatiecompensatie tijdig bij inwoners bij wie een beslag is gelegd, terechtkomt. De wens om de inflatiecompensatie ten goede te laten komen aan kwetsbare inwoners die met stijgende kosten te maken hebben wordt maatschappelijk en politiek breed gedeeld.
Wij ontvangen veel vragen hoe er na 1 januari 2023 wordt omgegaan met een eerder vastgestelde beslagvrije voet die over de jaargrens heen loopt. Op dit moment wordt in de Keten van Derdenbeslag besproken op welke wijze aan deze brede maatschappelijke en politieke wens invulling gegeven kan worden. Wij hopen u in de komende nieuwsbrief hier meer inhoudelijk te kunnen informeren.

Verzamelwet SZW 2023

De Verzamelwet SZW 2023 is aangemeld voor plenaire behandeling in de Tweede Kamer. Er is nog geen datum voor behandeling vastgesteld. We hopen dat er op korte termijn meer informatie over de behandeling van deze wet bekend is. Zodra we meer weten over de behandeling van deze wet, informeren wij u daarover. 

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

Gevolgen stijging Wettelijk minimumloon (WML) voor de Msnp en de Wsnp

Analoog aan de gevolgen voor de beslagvrije voet wordt ook gesproken over de gevolgen van de stijging van het wettelijk minimumloon (WML) van 10% voor de Msnp en de Wsnp. Het is wel een andere situatie dan bij de beslagvrije voet. De inkomstenstijging komt niet rechtstreeks ten goede aan de schuldeiser, maar aan de ‘spaarpot’ waaruit op een later moment de schuldeiser een uitbetaling ontvangt. Het spreekt voor zich dat er ook hier dezelfde maatschappelijke en politieke wens bestaat om tot een oplossing te komen die ervoor zorgt dat deze noodzakelijke inkomenscompensatie ten goede komt aan kwetsbare inwoners die met stijgende kosten te maken hebben en die nu in een schuldbemiddeling (Msnp) of wettelijke schuldsanering zitten. Voor de Wsnp bepaalt de Recofa hoe voor de situatie vanaf 1 januari 2023 een oplossing kan worden gevonden. Bureau Wsnp komt op korte termijn met een nieuwsbericht hierover. Voor de inwoners in een schuldbemiddeling worden op dit moment gesprekken gevoerd tussen de NVVK, SZW en VNG en worden mogelijke oplossingsrichtingen besproken. Het doel is ook voor deze groep kwetsbare inwoners ervoor te zorgen dat de noodzakelijke inflatie compensatie aan hen ten goede komt. We hopen u in de volgende nieuwsbrief meer inhoudelijk te kunnen informeren.

Adviesrecht bij schuldenbewinden (Ags)

Afwegingskader bij samenwerking schuldenbewinden is geactualiseerd 

Na de introductie van het adviesrecht bij schuldenbewinden op 1 januari 2021 zijn veel gemeenten aan de slag gegaan met het vraagstuk rondom regie op schuldenbewind. Regie voeren kan op verschillende manieren, via het adviesrecht, het aangaan van een samenwerking met beschermingsbewindvoerders of door zelf als gemeente beschermingsbewind aan te bieden. Een combinatie van deze drie opties is ook mogelijk.  

Wilt u als gemeente ook aan de slag met schuldenbewind en verkennen welke optie voor uw gemeente het meest passend is? In het Afwegingskader samenwerking vind u informatie om een weloverwogen keuze te maken. Het document is recent, mede op basis van signalen uit de uitvoeringspraktijk en jurisprudentie geactualiseerd. 

Lees meer

Ondernemers met financiële zorgen

Q&A ondernemers met financiële zorgen is geactualiseerd 

Veel gemeenten hebben vragen over de gemeentelijke ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen en/of problematische schulden. Deze vragen komen naar voren in (be)spreekuren en samenwerksessies of bereiken ons per mail of telefonisch. In de onlangs geactualiseerde Q&A Ondernemers met Financiële Zorgen zijn de veel gestelde vragen van de afgelopen tijd op een logische manier geordend en voorzien van antwoorden. Heeft u een vraag die niet in de Q&A staat? Stel uw vraag aan ons via schulden@vng.nl dan zorgen wij ervoor dat u zo snel mogelijk antwoord krijgt. 

Lees meer

KVK workshop: Ondernemers in zwaar weer 

Spreekt u vanuit uw functie bij een gemeente of aangesloten partner regelmatig ondernemers ‘in zwaar weer’? Ondernemers die het emotioneel zwaar hebben door de huidige stapeling van problemen? Gun uzelf (of uw medewerkers) dan 2 uur tijd voor de gratis workshop ‘Omgaan met emoties’. Deze online workshop wordt nog tot het einde van dit jaar verzorgd door 113 Academy. U verbetert uw gespreksvaardigheden én vergroot uw eigen weerbaarheid.  

Lees meer

Wijzer in geldzaken: campagne voor werkgevers 

Op 21 november start Wijzer in geldzaken een campagne voor werkgevers: geef uw werknemers een helpende hand bij geldzorgen. Een onderwerp dat nu in veel gemeenten leeft! 

Op Linkedin verschijnt een top 10 tips voor werkgevers, met onder andere 5 video’s waarin werkgevers vertellen hoe zij geldzorgen bij hun medewerkers herkennen en aanpakken. Ook worden nieuwe onderzoeken gedeeld. 

Wilt u uw medewerkers en lokale werkgevers ook een helpende hand geven? Kijk dan op www.financieelfittewerknemers.nl

Algemeen

Agenda (be)spreekuren

Alle (be)spreekuren starten om 10.00 uur.

  • 28 november - Schuldregelen voor gedupeerde van de toeslagenaffaire

  • 15 december - SHVO
  • 19 december - Welke voorzieningen zijn beschikbaar om gegevens te raadplegen voor de schuldhulp aan ondernemers?
  • 20 december - De 10% stijging van het wettelijk minimumloon in relatie tot de Bvv

Heeft u als gemeente de wens of behoefte aan een (be)spreekuur op een ander thema? Geeft u dat dan aan via schulden@vng.nl.

Aanmelden

Podcast Programma Verbinden Schuldendomein

Elke twee weken bespreken de implementatiemanagers Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen een ander onderwerp binnen het schuldendomein. Deze aflevering gaat het over de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv) samen met implementatiemanager Ahmed Ajjaji.

Luister nu

Delen van projecten, initiatieven of oplossingen met andere gemeenten: GemeenteDelers 2023 

Heeft uw gemeente een project, initiatief of oplossing ontwikkeld waar meer gemeenten wat aan kunnen hebben? Doe dan mee met GemeenteDelers en meld uw casus aan. 

Elke dag worden er nieuwe ideeën bedacht én uitgevoerd. Er is een schat aan kennis en ervaring die nu vaak niet verder komt dan de gemeentegrenzen. GemeenteDelers is een landelijke competitie waarin een succesvolle lokale aanpak gedeeld wordt op een landelijk podium. Voor de derde keer zijn we op zoek naar succesvolle, waardevolle en herbruikbare initiatieven. Bewezen goede oplossingen waar inwoners en ondernemers, gemeenten en regio’s beter van worden. 

Steeds meer gemeenten stellen de behoeften van burgers en ondernemer centraal. Het aantal gemeenten dat de klantreismethodiek inzet, om de behoeften van de eindgebruiker op te halen en krachtige dienstverlening te ontwikkelen, stijgt explosief. Met de (online) leermodule ‘Service Blueprint’ heeft het VNG kenniscentrum Dienstverlening het afgelopen jaar een extra methode ontwikkeld om gemeenten te helpen klantgerichte dienstverlening te ontwikkelen en de gehele organisatie hierop aan te laten sluiten.
Wanneer? 29 november 2022 en 08 december 2022.

Doe mee en deel uw casus

Nibud training: 'Aan de slag met je geldzaken'

Steeds meer Nederlanders hebben moeite met rondkomen. Het Nibud ontwikkelde een online training ‘Aan de slag met je geldzaken’. Met deze training kunnen inwoners zelf aan de slag om hun geldzaken op orde te krijgen én te houden. Met veel informatie, handige tips, tools en tests over uw eigen situatie krijg en houdt u grip op geld. De training is gratis tot 31 maart 2023. 

Aanmelden

Veel jongeren in de bijstand langdurig in financiële problemen 

Jongeren tot 21 jaar in de bijstand lopen een hoog risico om langdurig financieel in de knel te komen. Vooral als hun ouders hen niet financieel kunnen ondersteunen of begeleiden. Dat schrijft de Nationale ombudsman in zijn rapport Watertrappelen in de bijstand. Hij onderzocht de (financiële) knelpunten van deze jongeren.  

Aanmelden

Waarborgfonds Saneringskredieten: Online informatiebijeenkomst 

Het Waarborgfonds Saneringskredieten (Wsk) is opgericht om de inzet van saneringskredieten aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor gemeenten. Dit doet het Wsk door borgstellingen af te geven. Het Wsk neemt hiermee het risico voor gemeenten weg. Zonder dat het de werkwijze van kredietbanken en hun bestaande samenwerking met gemeenten doorkruist.
Deze informatiebijeenkomst op 6 december van 15.00 uur tot 16.30 uur, is bedoeld voor beleidsadviseurs, kwaliteitsmedewerkers en teamleiders schuldhulpverlening. Na de bijeenkomst weet u hoe het fonds tot stand is gekomen en hoe het fonds werkt. Daarnaast is het duidelijk waar u als gemeente terecht kunt en gaan we dieper op de materie in door antwoorden te gegeven op vragen over bijvoorbeeld de samenwerking met kredietbanken, kosten van deelname aan het Wsk en voor wie saneringskredieten geborgd kunnen worden door het Wsk. U kunt vooraf vragen stellen. 

Aanmelden
vng.nl