Nieuwsbrief Schulden - 18 april 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

18 april 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG.
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Agenda (be)spreekuren


Bijeenkomsten

- Save the date: 15 oktober landelijke bijeenkomst


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

- Recap samenwerksessie 'afdracht beslag: maandelijks of jaarlijks?'


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) 

- Oproep Toolkit communicatie vroegsignalering

- (Be)spreekuur IBO 

- Advies onderzoek benodigde gegevensuitwisseling schuldhulpverlening


Routekaart Financiële Zorgen

- Gemeente Venlo goed op weg met de routekaart Financiële Zorgen


Ondernemers uit de Financiële Zorgen

- Leestip: Kleinbedrijf Index Q4 2023 en Q1 2024


Overig nieuws

- Aanvullende subsidie financiële educatie


Nieuws van onze partners

- SZW – Help mee de betaal later kater te voorkomen

- 179 gemeenten aangesloten bij het Waarborgfonds Saneringskredieten

- Vroegsignalering


Agenda (be)spreekuren

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de datum van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

Aanmelden

Bijeenkomsten

Save the date: 15 oktober landelijke bijeenkomst

Mede gezien het succes van de bijeenkomsten Ontmoeten, Verbinden & Versterken komen wij opnieuw naar u toe. Dit keer op 15 oktober. We zijn dan in de omgeving van Utrecht. Schrijf deze datum alvast in uw agenda!

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet  (Wvbvv)

Recap samenwerksessie ‘afdracht beslag: maandelijks of jaarlijks?'

Op 28 maart vond opnieuw een samenwerksessie plaats rondom het onderwerp ‘afdracht beslag: maandelijks of jaarlijks?’ Het doel van deze interactieve sessie is om gemeenten ervaringen uit te laten wisselen over hoe zij de afdracht hebben ingeregeld, welke afwegingen daarin zijn gemaakt en waar zij tegenaan lopen.


Gezien de grote belangstelling hiervoor en de hoeveelheid inhoudelijke vragen, tips en adviezen is er een extra (be)spreekuur  op 18 april van 11.00 uur tot 12.30 uur.

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Oproep Toolkit communicatie vroegsignalering

Gemeenten hebben vanuit de Wgs de wettelijke taak om vroegsignalering uit te voeren. Onder andere in het bereiken van inwoners is nog winst te behalen. Tijdens de landelijke bijeenkomst vroegsignalering in november 2023 bleek dat gemeenten behoefte hebben aan ondersteuning rond de kernboodschap en het uitdragen van vroegsignalering. Daarom ontwikkelen we een toolkit met communicatiehulpmiddelen. Van algemene communicatie tot kaarten, flyers etc.


Wilt u daar als gemeente een bijdrage aan leveren? Stuur dan een mail naar schulden@vng.nl 

(Be)spreekuur IBO

Op dinsdag 26 maart organiseerde de VNG een (be)spreekuur over het interdepartementaal beleidsonderzoek problematische schulden (IBO), in samenwerking met de onafhankelijk voorzitter van het IBO en het secretariaat bestaande uit vertegenwoordigers van de ministeries van SZW, J&V en Financiën. Lees hier meer over het IBO, de opgehaalde knelpunten en vervolgstappen.

Advies onderzoek benodigde gegevensuitwisseling schuldhulpverlening 

Betere gegevensuitwisseling helpt om inwoners gerichter te ondersteunen. Het was al eerder duidelijk dat er meer nodig is om invulling te geven aan de noodzakelijke gegevensuitwisseling en behoeften uit de schuldhulpverleningspraktijk. VNG, IB en BKWI onderzochten afgelopen periode welke gegevensuitwisseling aanvullend nodig is en hoe deze doorontwikkeling het beste vorm gegeven kan worden. Meer informatie leest u in de notitie ‘Doorontwikkeling gegevensdelen in het kader van de Wgs/Bgs en Plan van Aanpak.

Routekaart Financiële Zorgen

Gemeente Venlo goed op weg met de routekaart Financiële Zorgen

De gemeente Venlo is druk bezig om de dienstverlening aan inwoners met financiële zorgen verder te verbeteren. Venlo doet dat op basis van de routekaart Financiële Zorgen van de VNG.  


Lees meer:

Bezoek de website routekaart Financiële Zorgen

Ondernemers uit de Financiële Zorgen

Leestip: Kleinbedrijf Index Q4 2023 en Q1 2024 

Het zijn zware tijden voor ondernemers in de horeca en (detail)handel, de sectoren die het hardst getroffen zijn door de coronamaatregelen. Er heerst veel verborgen armoede. Maar liefst een kwart van de ondernemers kampt met burn-outverschijnselen. Dat blijkt uit cijfers van de dertiende Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht i.s.m. Cultuur+Ondernemen onder meer dan 1.000 ondernemers in het kleinbedrijf.  


Lees hier de Kleinbedrijf Index 

Overig nieuws

Aanvullende subsidie financiële educatie

Gemeenten kunnen een samenwerkingsverband met VO-scholen aangaan en structureel subsidie geven om financiële educatie in het onderwijsaanbod in te bedden. Vanaf 15 april kunnen middelbare scholen een aanvraag indienen voor aanvullende subsidie voor financiële educatie. Deze subsidie is een aanvulling op het bestaande aanbod, geen vervanging ervan.  

Lees meer:

Nieuws van onze partners

SZW – Help mee de betaal later kater te voorkomen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is op 15 maart met Wijzer in Geldzaken de campagne ‘Je Geld de Baas’ gestart. De campagne richt zich op jongeren tussen de 15 en 21 jaar en informeert hen over de risico’s van achteraf betalen om zo geldproblemen te voorkomen. Er is een communicatietoolkit beschikbaar.

Lees meer.

179 gemeenten aangesloten bij het Waarborgfonds Saneringskredieten

Het Waarborgfonds Saneringskredieten is inmiddels twee jaar operationeel. Ondertussen is 52% van de Nederlandse gemeenten aangesloten. In totaal is er met deze borgstellingen de afgelopen twee jaar een schuldenlast van 170 miljoen euro opgelost. Het Waarborgfonds saneringskredieten staat borg voor het terugbetalen van een saneringskrediet en neemt het financiële risico voor gemeenten uit handen.

Lees meer.

Vroegsignalering

Divosa organiseert op 22 april a.s. een tweede vroeglearnbijeenkomst: van elkaar leren over de vroegsignalering. Hoe helpen evalueren & intervisie bij het optimaliseren van Vroegsignalering? Deze bijeenkomst of een van de bijeenkomsten dashboard Monitor Vroegsignalering bijwonen?

Lees meer.

vng.nl