Bekijk de online versie

18 april 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Nieuwe inschrijflink Workshop brede ondersteuning

We hebben een aparte link gemaakt voor aanmeldingen voor de Workshop brede ondersteuning: Werken met doelen in het plan van aanpak. Wilt u zich nog inschrijven voor een workshop? 

Dan kunt u deze link naar het nieuwe formulier gebruiken. Wilt u (of een collega) liever de basistraining volgen? Dan kunt u dit formulier gebruiken om in te schrijven.


In deze flyer vindt u meer informatie over de twee trainingsmodules die we aanbieden. Het is geen verplichting om beide modules te volgen, maar we adviseren nieuwe medewerkers wel om eerst de basistraining te doen, en pas daarna de workshop.

Voorlopige SiSa kan nog worden ingestuurd

Een flink aantal gemeenten heeft de voorlopige SiSa B2 verantwoording met ons gedeeld en dat waarderen wij zeer! Het helpt ons om een beeld te krijgen van de landelijke trends in de bestedingen bij de brede ondersteuning.

U kunt uw voorlopige SiSa verantwoording nog tot en met 26 april a.s. insturen (graag mailen naar hersteloperatie@vng.nl.) Na de meivakantie krijgt u via de nieuwsbrief een terugkoppeling van deze inventarisatie.

Herstelinitiatieven.nl zoekt ideeën voor emotioneel herstel

Kent u een gedupeerde ouder, ex-toeslagpartner of kind met een goed idee dat kan bijdragen aan emotioneel herstel?

Via de website  www.herstelinitiatieven.nl kunnen zij hun idee voor emotioneel herstel aanmelden. 

Ze kunnen dan snel hulp krijgen van een coach om dat idee verder uit te werken en er wordt ook ondersteuning geboden bij de uitvoering van het idee.

Om deel te kunnen nemen, zijn 3 voorwaarden van toepassing:

  1.  Alleen de gedupeerde zelf kan een idee aandragen

  2. Het idee draagt bij aan emotioneel herstel. Niet alleen van de gedupeerde zelf, maar van meerdere gedupeerden. 

  3. Het idee heeft een sociaal-maatschappelijk, cultureel of kunstzinnig karakter. Denk bijvoorbeeld aan een informatiemarkt, een documentaire of een schildermiddag. 

Uiteraard blijft het idee altijd van de indiener zelf. Herstelinitiatieven biedt slechts coaching en ondersteuning.

Herstelinitiatieven.nl wordt uitgevoerd door Radaradvies, een onafhankelijk bureau voor sociale vraagstukken. Radaradvies doet dit in opdracht van het ministerie van Financiën.

Opstart invordering na UHT

Vanaf 23 april 2024 stuurt Dienst Toeslagen de eerste brieven naar ouders over het stoppen van hun betaalpauze. Dit betekent dat zij openstaande vorderingen weer moeten gaan betalen. 

Dienst Toeslagen stuurt de brieven naar ouders en hun toeslagpartners die zich hebben gemeld bij de UHT en waarvan de integrale beoordeling is afgerond. En naar ouders die hebben afgezien van de integrale beoordeling.

Als gemeentelijk ondersteuner of maatschappelijk dienstverlener kunt u hierover vragen krijgen. Meer vindt u in dit nieuwsbericht van de Belastingdienst (inclusief een toolkit met daarin de brieven die de Belastingdienst verstuurt) en op de website van Dienst Toeslagen.

Opeisingshandeling geen vereiste voor het overnemen van een opeisbare alimentatieschuld

ECLI:NL:RBGEL:2024:2071

SBN heeft, namens de minister, de aanvraag voor het overnemen van een alimentatieschuld van een gedupeerde ouder afgewezen, omdat niet is aangetoond dat er sprake is van een opeisbare schuld. Ouder heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank.

In het echtscheidingsconvenant is vastgelegd dat de ouder elke maand €110,- aan kinderalimentatie moet overmaken aan zijn ex-echtgenote. De minister stelt dat er niet is voldaan aan het vereiste dat de schuld voor 1 juni 2021 opeisbaar is, omdat de schuld niet daadwerkelijk is opgeëist. De rechter gaat niet mee in die redenatie. Uit de Wet hersteloperatie toeslagen volgt niet dat voor de opeisbaarheid van een geldschuld die voortvloeit uit een alimentatieverplichting vereist is dat er daadwerkelijk een opeisingshandeling moet hebben plaatsgevonden.


Het beroep is gegrond. De minister wordt opgedragen binnen zes weken een nieuw besluit te nemen. Het ministerie van Financiën heeft laten weten dat zij de conclusies in deze zaak alleen overnemen voor alimentatieschulden, omdat daar bijzondere omstandigheden aan ten grondslag liggen. Voor schuldeisers die handelen vanuit beroep of bedrijf wordt onverkort verwacht dat zij middels schriftelijke stukken aantonen dat zij voor 31 mei 2021 aan de gedupeerde kenbaar hebben gemaakt dat er sprake is van een verzuim door niet tijdig te betalen. Op die manier kan vastgesteld worden dat er daadwerkelijk sprake is van het niet-nakomen van een betalingsverplichting.

We hebben recent de erkenning van een gedupeerde ouder ontvangen via het Gegevensportaal. Deze klant heeft een schuld bij de gemeente vanuit de Participatiewet. Deze schuld is ontstaan in de periode van 1 mei 2020 tot en met 31 oktober 2020. Alleen is dit pas in 2021 vastgesteld. De beschikking is verzonden in maart 2021. In de VNG handreiking ‘Schuldenaanpak - kwijtschelding publieke schulden’ staat dat schulden tot 31 december 2020 worden kwijtgescholden. We twijfelen nu, omdat de beschikking is verstuurd in 2021. De ouder heeft deze schuld ook al gedeeltelijk afbetaald. Komt deze schuld nu wel of niet in aanmerking voor kwijtschelding?

Publieke schulden die materieel betrekking hebben op de periode tot en met 31 december 2020 én niet zijn ontstaan door opzet/grove schuld komen in aanmerking voor kwijtschelding. In dit geval gaat het om een schuld die op een later moment is geformaliseerd, maar wel (materieel) betrekking heeft op de periode tot en met 31 december 2020. De schuld komt dus wel in aanmerking voor kwijtschelding mits deze niet is ontstaan door opzet/grove schuld.


In het sociale zekerheidsdomein wordt de vordering dus niet kwijtgescholden in situaties waarin sprake is van het schenden van de inlichtingenplicht én er bovendien sprake is van grove schuld of opzet, zoals vastgelegd in het Boetebesluit socialezekerheidswetten.

De vordering wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 kwijtgescholden. Hetgeen is afbetaald wordt dus gerestitueerd aan de ouder.

Aanpassing frequentie nieuwsbrief

Sinds februari 2021 houden we u meestal wekelijks via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en praktijkvoorbeelden in de hersteloperatie. Dat gaan we iets aanpassen.

Mede door de aanvullingen vanuit de kindregeling en de regeling voor ex-toeslagpartners (en binnenkort de nabestaandenregeling) is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het updaten van de FAQ’s op de website. Ook is informatie hierover toegevoegd aan de communicatietoolkit en hebben we de handreikingen geactualiseerd.


De informatie op onze kanalen is dus helemaal up-to-date. Daarom zullen we deze nieuwsbrief vanaf mei niet langer wekelijks, maar 1 keer per 2 weken versturen.

Op 8 mei ontvangt u eenmalig de nieuwsbrief op woensdag in verband met Hemelvaartsdag. De daaropvolgende nieuwsbrief verschijnt weer op 23 mei in uw mailbox.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.


Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u graag even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 14 maart (Inloopspreekuur SiSa, Spuk, Brede hulp enz.)

  • 21 maart (Nabestaandenregeling)

  • 11 april (Drieluik kindregeling, sessie 1: Landelijk hulpaanbod)

  • 18 april (Drieluik kindregeling, sessie 2: Voorbeelden gemeenten)

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl