Nieuwsbrief Schulden - 6 december 2022

Nieuwsbrief Schulden

6 december 2022

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/19318/b05cadf7cc178e4bb8689cfb808efc73

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 - Extra (be)spreekuur 20 december over de stijging van het wettelijk minimumloon en de consequentie voor de BVV

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Stijging van het WML en de consequenties voor schuldregelingen en de Wsnp
 - Inleesfunctie Suwinet via het Inlichtingenbureau
 - Aansluiting van private schuldhulpverleningsinstellingen op het portaal schuldhulpverlening via een beveiligde internetverbinding
 - Aanpassingen van het Landelijke Convenant Vroegsignalering van schulden
 - Het aanbieden van hulp werkt
 - Q&A Wgs is geactualiseerd

Ondernemers met financiële zorgen
 - Webinar MKB-NL en VNO-NCW: Mogelijkheden als ondernemer wanneer financiële lasten zich opstapelen

Algemeen
 - Agenda (be)spreekuren
 - Podcast Programma Verbinden Schuldendomein
 - Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) stuurt de Tweede Kamer een brede schuldenbrief

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Extra (be)spreekuur 20 december over de stijging van het wettelijk minimumloon en de consequentie voor de BVV


In de vorige nieuwsbrief hebben we beschreven hoe de 10% stijging van het wettelijk minimumloon (WML) en de daaraan gekoppelde uitkeringen, die per 1 januari 2023 ingaat, impact heeft op de beslagvrije voet. Er wordt hard gewerkt aan een regeling om de mogelijke negatieve effecten voor de inwoner weg te nemen en we verwachten op korte termijn meer duidelijkheid hierover. 


Op 20 december 2022 om 10 uur, organiseren we om deze reden een speciaal (be)spreekuur hierover. Het doel van dit (be)spreekuur is gemeenten nader te informeren hoe na 1 januari 2023 wordt geregeld dat de extra inkomsten naar aanleiding van de stijging van het WML daadwerkelijk terecht komt bij de inwoner en wat dit voor de gemeentelijke organisatie betekent qua uitvoering. 


Een aantal vragen die bij dit (be)spreekuur aanbod komen zijn: Wat is de relatie tussen de stijging van het WML en de beslagvrije voet? Wat houden de maatregelen in? Wat betekenen deze maatregelen voor gemeenten? Welke ondersteuning kan de VNG hierbij bieden?   


Wilt u meer weten over dit belangrijke actuele onderwerp? Dan zien wij u graag bij dit (be)spreekuur. 

Aanmelden

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

Stijging van het WML en de consequenties voor schuldregelingen en de Wsnp

Zoals we in de vorige nieuwsbrief hebben beschreven, heeft de stijging van het wettelijk minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen ook consequenties voor inwoners in een schuldregeling (Msnp) of in de Wsnp. We zijn verheugd te kunnen melden dat voor beide situaties een oplossing gevonden is. Voor inwoners in een Msnp of Wsnp traject zal het vtlb met terugwerkende kracht worden herberekend, zodat de inkomensstijging inwoners vanaf 1 januari 2023 ten goede komt. 

Wsnp

De Recofa heeft bepaald dat bewindvoerders uiterlijk 1 maart 2023 voor alle inwoners in een Wsnp traject met terugwerkende kracht het vtlb moeten herberekenen. Bureau Wsnp heeft op 25 november 2022 een bericht hierover gepubliceerd. U vindt dit bericht via deze link.

Msnp

In overleg met de NVVK en het ministerie van SZW is ook een advies uitgewerkt voor de herberekening van het vtlb voor inwoners in een schuldregeling. Dit advies is inmiddels gepubliceerd in dit nieuwsbericht van de NVVK, dat in afstemming met SZW en VNG tot stand gekomen is.

Inleesfunctie Suwinet via het Inlichtingenbureau

Naast de inkijkfunctie Suwinet kunnen inkomens-, vermogensgegevens en schulden in het kader van de toegang en plan van aanpak Wgs door gemeenten en gemeentelijke samenwerkingesverbanden vanaf eind november 2022 ook geraadpleegd worden via een inleesfunctie. Met deze inleesfunctie van het Inlichtingenbureau (IB) kan de schuldhulpverlener via zijn eigen applicatie de gegevens inlezen om deze vervolgens te kunnen raadplegen. 

Meer informatie over de aansluiting op Wgs-inlezen is te vinden op de website van Stichting Inlichtingenbureau (IB).

Het raadplegen van Belasting- en toeslaggegevens  voor de uitvoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is vanaf november 2022 mogelijk via het portaal Schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau.

Inloggen op de portals

Aansluiting van private schuldhulpverleningsinstellingen op het portaal schuldhulpverlening via een beveiligde internetverbinding

Aansluiting op het portaal schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau is alleen mogelijk door middel van een aansluiting op diginetwerk.  Dit is een besloten netwerk van de overheid waarop organisaties met een publieke taak gegevens onderling kunnen uitwisselen.  
Het IB ontwikkelt op dit moment voor private schuldhulpverleningsinstellingen een beveiligde internetverbinding. Deze verbinding stelt deze private partijen in staat om op het portaal schuldhulpverlening aan te sluiten, ook als zij niet over een aansluiting op diginetwerk beschikken.  
   

Het IB gaat de komende periode deze beveiligde internetverbinding voor het portaal Schuldhulpverlening testen met PLANgroep en Zuidweg & Partners. De beveiligde internetverbinding zal naar verwachting eind 2022 beschikbaar zijn.  

Het IB stelt de rekentool beslagvrije voet beschikbaar via het portaal Schuldhulpverlening. Meer informatie over het gebruik van de rekentool kunt u raadplegen in deze handreiking. 

Aanpassingen van het Landelijke Convenant Vroegsignalering van schulden

De NVVK, VNG, Vewin en Energie-Nederland komen na bijna twee jaar praktijkervaring tot de conclusie dat de gemaakte afspraken over ‘het signaal’ – zoals vastgelegd in artikel 3.1 sub a (energie) en b (drinkwater) van de overeenkomst behorende bij het Landelijk Convenant Vroegsignalering – onbedoeld belemmerend werken in de samenwerking ten behoeve van Vroegsignalering. 

Lees meer

Het aanbieden van hulp werkt 

Een onderzoek in bij onze zuiderburen geeft aan dat inwoners het waarderen dat je hulp aanbiedt waar ze zelf niet om durven vragen. 

Lees meer

Q&A Wgs is geactualiseerd

De Q&A Wgs is op een aantal onderdelen geactualiseerd en aangevuld met nieuwe vragen. De belangrijkste wijzigingen zetten we hieronder voor u op een rij.  


Aanpassingen in de Q&A zijn: 

  • Mag de gemeente het signaal doorgeven aan anderen (zoals wijkteams) om op te volgen? (blz 9) 

  • Onder welke voorwaarden is het toegestaan om in het kader van vroegsignalering een huisbezoek af te leggen met meerdere professionals/intermediairs/hulpverleners? (blz 10) 

  • Hoe informeer ik gerechtsdeurwaarders dat een inwoners schuldhulpverlening ontvangt? (blz 13) 

De volledige Q&A kunt u terugvinden op de routekaart schuldendomein

Lees meer

Ondernemers met financiële zorgen

Webinar MKB-NL en VNO-NCW: Mogelijkheden als ondernemer wanneer financiële lasten zich opstapelen

Op 14 december van 16.00 tot 17.00 uur organiseren MKB-Nederland en VNO-NCW een webinar over ‘Als de financiële lasten zich opstapelen: wat zijn je mogelijkheden als ondernemer?’ 

Dit webinar is bedoeld voor ondernemers die te maken hebben met een stapeling van financiële lasten die hun onderneming in de problemen kan brengen, maar kan natuurlijk ook voor gemeenten en hun ketenpartners relevant zijn. Tijdens het webinar wordt toegelicht wat de mogelijkheden zijn en welke hulp beschikbaar is. De Belastingdienst, KvK en Gemeente Zwolle zoomen in op praktijkvoorbeelden en specifieke aandachtspunten, zoals de mogelijkheden van een sanering en kwijtschelding bij de belastingdienst en welke regelingen de gemeente, ondernemers met schulden kan bieden.  

Aanmelden

Algemeen

Agenda (be)spreekuren

Alle (be)spreekuren starten om 10.00 uur.

  • 15 december - Schuldhulpverlening aan ondernemers
  • 19 december - Welke voorzieningen zijn beschikbaar om gegevens te raadplegen voor de schuldhulp aan ondernemers?
  • 20 december - De 10% stijging van het wettelijk minimumloon in relatie tot de Bvv

Heeft u als gemeente de wens of behoefte aan een (be)spreekuur op een ander thema? Geeft u dat dan aan via schulden@vng.nl.

Aanmelden

Podcast Programma Verbinden Schuldendomein

De implementatiemanagers Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen bespreken elke podcast een ander onderwerp binnen het schuldendomein.
Deze keer een ingelaste podcast over de aanpassingen van het Landelijke Convenant Vroegsignalering van schulden.

Luister nu

Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) stuurt de Tweede Kamer een brede schuldenbrief 

In het commissiedebat Armoede en schulden van 6 oktober jl. werden verschillende vragen gesteld over het risico van oplopende schulden en of het huidige systeem van schuldhulpverlening voldoende in staat is de problematiek het hoofd te bieden. In dit debat heb de minister toegezegd voor de begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brede schuldenbrief nader in te gaan op de vragen van de Kamer.  

Lees meer
vng.nl