Nieuwsbrief Schulden - 23 mei 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

23 mei 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG.
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein!

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

Agenda (be)spreekuren


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

- Herzien werkwijze afdracht beslag rondom uitbetaling vakantiegeld


Routekaart Financiële Zorgen
- Uw initiatief in de routekaart Financiële Zorgen?


Preventie – life events

- Vooraankondiging eerste twee actiekaarten

- Input actiekaarten gevraagd


Ondernemers uit de Financiële Zorgen
- Zelf doen, samendoen of uitbesteden?

- Vooraankondiging publicatie handreiking Plinkr Nazorg


Nieuws van onze partners
- BKWI vraagt uw mening over Suwinet-Inkijk


Agenda (be)spreekuren

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de titel van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

Aanmelden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet  (Wvbvv)

Herzien werkwijze afdracht beslag rondom uitbetaling vakantiegeld  

Voor veel gemeenten zijn de maanden mei en juni een geschikt moment om hun werkwijze rondom de afdracht van beslag aan te passen, zodat deze voldoet aan het wettelijk kader. In deze maanden betalen veel gemeenten het jaarlijks opgebouwde vakantiegeld uit aan de bijstandsgerechtigde inwoner. In geval van beslag draagt de gemeente het gereserveerde vakantiegeld af aan de beslaglegger.


De aanleiding tot het herzien van de werkwijze is de gerechtelijke uitspraak van 23 maart 2023 en de beantwoording van Kamervragen op 14 augustus 2023.

Lees hier het nieuwsbericht

Routekaart Financiële Zorgen

Uw initiatief in de routekaart Financiële Zorgen? 

Met de routekaart Financiële Zorgen helpt de VNG om gemeenten hun dienstverlening aan inwoners met financiële zorgen, verder te verbeteren. Er gebeurt ontzettend veel op dat gebied. We willen de mooie initiatieven die er zijn graag meenemen in de routekaart, zodat alle gemeenten er kennis van kunnen nemen.


Wilt u, vanuit uw gemeente, een initiatief delen op de routekaart Financiële Zorgen? Stuur ons dan meer informatie over het initiatief, de werkwijze en contactgegevens. We delen uw initiatief en de opgedane kennis graag met andere gemeenten. Daarnaast delen we uw contactgegevens op Routekaart Financiële Zorgen | VNG Fora, waardoor andere gemeenten kunnen profiteren van uw ervaring en kunnen bepalen of het ook voor hun gemeente van meerwaarde kan zijn. Elk initiatief dat wordt ingediend door een gemeente, wordt opgenomen in de routekaart. We zijn blij met ieder initiatief dat wordt ingediend, de VNG is een vereniging en beoordeelt de kwaliteit van de initiatieven niet.  


Andere initiatieven op de routekaart Financiële Zorgen komen van het SchuldenlabNL, de kennisbundel van Divosa, rapporten van Movisie en uit informatie op de openbare website van NVVK.   


Ook vragen of opmerkingen over de routekaart en vragen over de manier waarop het routekaartteam uw gemeente kan ondersteunen, mailt u naar schulden@vng.nl

Preventie life-events

Vooraankondiging eerste twee actiekaarten

Er worden 16 actiekaarten ontwikkeld voor gemeenten die actief aan de slag willen met preventie van schulden bij life events. De kaarten worden de komende maanden per set van 2 life events beschikbaar gesteld. Hiermee hebben gemeenten in één oogopslag alle relevante informatie per life event bij elkaar. De eerste twee actiekaarten ‘ik word 18’ en ‘wij gaan uit elkaar’ zijn bijna klaar. Houd de volgende nieuwsbrief in de gaten.


Naast deze actiekaarten werkt de VNG ook aan een handreiking preventie, die we naar verwachting in augustus 2024 publiceren.

Input actiekaarten gevraagd   

Op de webpagina Schulden preventie | VNG onder het kopje life events staat een lijst van alle 16 life events, waarvoor actiekaarten worden ontwikkeld. Wilt u meedenken over deze actiekaarten, of best practices delen? Stuur een mail naar schulden@vng.nl onder vermelding van ‘actiekaart life events’.

Ondernemers uit de Financiële Zorgen

Zelf doen, samendoen of uitbesteden?

Ontdek in de nieuwe handreiking, Afwegingskader vormgeving ondersteuning ondernemers met financiële zorgen, hoe gemeenten een passende keuze kunnen maken voor de organisatie van schuldhulpverlening aan ondernemers. Zelf doen, uitbesteden of samenwerken? Heeft u (al) een keuze gemaakt?


Deze handreiking biedt u niet alleen een stappenplan, maar ook een voorbeeld van een implementatieplan. 


In gesprek over dit onderwerp? Meld u aan voor het (be)spreekuur op 20 juni.

Vooraankondiging publicatie handreiking Plinkr Nazorg

Het programma Verbinden Schuldendomein biedt implementatieondersteuning aan gemeenten voor de bewezen effectieve interventies van het SchuldenlabNL.  
Het doel van deze handreiking is om gemeenten een beeld te geven over Plinkr Nazorg. Zodat gemeenten hiermee goed geïnformeerd een afweging kunnen maken over de mogelijke inzet van de methode in de eigen gemeente. Daarnaast ondersteunt deze handreiking gemeenten, die met Plinkr aan de slag willen bij de implementatie van de interventie.


In deze handreiking en bij het (be)spreekuur Plinkr Nazorg op 6 juni beantwoorden we samen met Plinkr vragen van gemeenten.

Nieuws van onze partners

BKWI vraagt uw mening over Suwinet-Inkijk

Gebruikt u Suwinet-Inkijk of beheert u de gebruikersadministratie van Suwinet?  Dan is BKWI op zoek naar uw mening. Wat gaat volgens u goed en wat kan beter? Deel uw ervaring met BKWI in het Klanttevredenheidsonderzoek zodat Suwinet-Inkijk blijft aansluiten op uw wensen.


Doet u mee? Vul de vragenlijst in. Het invullen duurt ongeveer 4 minuten. Onderzoeksbureau MWM2 voert het onderzoek voor BKWI uit.

Ga naar de vragenlijst
vng.nl