Belijk de online versie

8 december 2022


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of omdat u contactpersoon bent voor ouders en hun toeslagpartners in uw gemeente. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Podcast Hersteloperatie - aflevering 2: ervaringen Pijnacker-Nootdorp en Enschede

  • Herstelactie SZW en BZK

  • Uitstellen betaling tegemoetkoming aan kinderen

  • Vermogenstoetsuitzonderingen kindregeling

  • Beschikkingen en betalingen brede ondersteuning

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week

  • Nieuws uit de media

Podcast Hersteloperatie - aflevering 2: ervaringen Pijnacker-Nootdorp en Enschede

Procesbegeleider Jeanne-Marie Langen bespreekt in drie afleveringen met verschillende gemeenten de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. In deze tweede aflevering spreekt zij met de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Enschede over hoe zij als gemeenten vanuit beleid omgaan met de dilemma's t.a.v. de ruimhartige mogelijkheden voor brede ondersteuning.

De podcast is te beluisteren via het podcast-kanaal van de VNG.

Herstelactie SZW en BZK

Binnenkort zal er vanuit de ministeries SZW en BZK een brief uitgaan naar alle gemeenten over de SiSa-verantwoordingen voor schuldafhandeling in het sociaal domein en het belastingdomein. Gebleken is dat tweederde van de gemeenten de SiSa-verantwoording niet goed heeft ingevuld.


Het gaat daarbij om het aantal gedupeerde ouders dat is opgevoerd voor de forfaitaire vergoeding. Gemeenten zijn bijvoorbeeld uitgegaan van enkel gedupeerden waarvoor kwijtschelding is verleend, of hebben ook de verhuisde ouders meegerekend. In gezamenlijkheid met de ministeries, NBA en VNG is daarom besloten dat gemeenten gecorrigeerde cijfers kunnen aanleveren. Het gaat dan om een correctie ten opzichte van de verantwoording in SiSa 2021 voor de vaststelling door de desbetreffende ministeries over het jaar 2021. De procedure voor heraanlevering wordt verder uitgelegd in de brief van SZW en BZK. Gemeenten hebben hiervoor tot 20 januari 2023 de tijd en de jaarlijsten 2021 worden opnieuw klaargezet in het gegevensportaal van de Belastingdienst.

Uitstellen betaling tegemoetkoming aan kinderen

Kinderen van erkend gedupeerde ouders krijgen eenmalig een tegemoetkoming die afhankelijk is van hun leeftijd. Het is mogelijk om de uitbetaling van die tegemoetkoming uit te stellen. Bijvoorbeeld als er sprake is van schulden. Dit kan tot 1 januari 2025.

Hoe vraagt het kind uitstel van uitbetaling aan?

Kinderen die in aanmerking komen voor de tegemoetkoming krijgen een brief van UHT. Als het kind nog niet de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, wordt de brief ook verstuurd aan de gedupeerde ouder. In de brief staat dat kinderen contact kunnen opnemen met het Serviceteam, als zij het bedrag op een later moment wensen te ontvangen. Het Serviceteam is dagelijks tot 20:00 uur te bereiken via 0800 - 2 358 358.

Vermogenstoetsuitzonderingen kindregeling

In de nieuwsbrief van 20 oktober jl. hebben we hier al aangekondigd dat de tegemoetkoming die kinderen van gedupeerde ouders krijgen, niet meetelt bij het vaststellen van het vermogen vanuit de Participatiewet. Inmiddels heeft het ministerie van SZW gemeenten in het gemeentenieuws 2022-6 opgeroepen om te anticiperen op de aanpassing van de regeling – en het bedrag dus vrij te laten bij het vaststellen van het vermogen. Het gemeentenieuws is hier te raadplegen.

Beschikkingen en betalingen brede ondersteuning

Onlangs heeft het ministerie van Financiën de tussentijdse beschikkingen SPUK B2 (brede ondersteuning) verzonden naar gemeenten. Dat is gebeurd aan de hand van de verantwoordingen over 2021. Hierin is steeds de som van de al verstrekte voorschotten vanuit de SPUK B1 en SPUK B2 verrekend met de SiSa-verantwoording over 2021. De betalingen aan de individuele gemeenten die hieruit zijn voortgekomen, zijn inmiddels gedaan.

I.v.m. de kerstperiode zijn er van 22 december tot en met 5 januari geen (be)spreekuren. Het eerstvolgende (be)spreekuur wordt gehouden op donderdag 12 januari 2023. Over de invulling hoort u in de volgende nieuwsbrief.


De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie.

Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.

Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.

Mocht u de dag voor het (be)spreekuur nog geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen.
Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving.
Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even sparren?
We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen?

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.


Vanaf wanneer mogen we ex-toeslagpartners breed ondersteunen en hoe weten we of iemand wordt gezien als ex-toeslagpartner?

 

De ex-toeslagpartnerregeling zal naar verwachting volgend jaar juli in werking treden. De Wet hersteloperatie toeslagen moet daarvoor worden aangepast. Daar wordt nu hard aan gewerkt. Pas vanaf het moment van de inwerkingtreding van de wetswijziging, kunnen gemeenten brede ondersteuning bieden aan ex-toeslagpartners.

Naar verwachting kunnen ex-toeslagpartners zich medio volgend jaar melden bij UHT. Als UHT de aangemelde ex-toeslagpartner als zodanig erkent, kan hij of zij bij de gemeente terecht voor brede ondersteuning. De beoordeling of iemand als ex-toeslagpartner wordt erkend, ligt dus niet bij gemeenten.


Dat betekent dat een mogelijke ex-toeslagpartner pas vanaf het moment van inwerkingtreding van de regeling recht heeft op brede ondersteuning. Tot de inwerkingtreding kan de vermoedelijke ex-toeslagpartner geholpen worden vanuit het reguliere hulpaanbod van gemeenten. Eventueel ingezette voorzieningen komen ook niet voor vergoeding in aanmerking vanuit de SPUK.


Op dit moment voert de VNG een QuickScan uit op het conceptwetsvoorstel waar de compensatie en brede ondersteuning aan ex-toeslagpartners onderdeel van zijn. Wij houden u op de hoogte van de uitkomsten.


Hieronder vindt u een selectie van nieuwsberichten uit de media in de afgelopen periode:

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl