Bekijk de online versie

31 mei 2024

Extra editie


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Naar een toekomstbestendige gemeentelijke hulp voor getroffenen toeslagenaffaire

De afgelopen jaren is gebleken dat de brede ondersteuning voor ouders en kinderen een essentieel onderdeel is in hun herstel en het kunnen maken van een nieuwe start.


Gemeenten vinden het cruciaal dat alle getroffenen -(mogelijk) gedupeerde ouders, hun kinderen, erkend ex-toeslagpartners en nabestaanden - nu en in de toekomst gebruik kunnen maken van de brede ondersteuning. Daarvoor dient de brede ondersteuning toekomstbestendig te worden.

Samen met ouders, gemeenten en stakeholders is verkend wat op dit moment de voornaamste knelpunten zijn bij het bieden van brede ondersteuning. In de vandaag verschenen 17e voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen worden de uitkomsten van deze verkenning en de uitgangspunten voor een toekomstbestendige brede ondersteuning gepresenteerd. We informeren u graag over de belangrijkste uitgangspunten.

  • Brede ondersteuning blijft hulp op maat voor ouders, hun kinderen, erkend ex-toeslagpartners en nabestaanden. De geboden hulp wordt altijd opgenomen in een gemotiveerd plan van aanpak

  • Er wordt duidelijkheid geboden rondom het verstrekken van noodzakelijke materiĆ«le voorzieningen - spullen - in het eerste half jaar van de brede ondersteuning

  • Er wordt duidelijkheid geboden over de maximale duur van de brede ondersteuning; afronding vindt plaats zodra de doelen uit het plan van aanpak zijn behaald, maar in ieder geval binnen 2 jaar na het vaststellen van het plan van aanpak

  • De komende periode wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om gespecialiseerde expertise te ontwikkelen en hulpverlening te organiseren op het gebied van psychosociale hulpverlening en traumaverwerking voor gedupeerde ouders en hun kinderen

Op vng.nl leest u meer over de aanleiding voor en uitkomsten van de verkenning. Het doel is de uitgangspunten van de verkenning op te nemen in een landelijke regeling en in uitvoering te brengen. In de komende periode informeren wij u verder via de nieuwsbrief en in extra (be)spreekuren.

Vragen en antwoorden

Waarom wordt de brede ondersteuning begrensd in tijd?

De brede ondersteuning is een voorliggende voorziening van tijdelijke aard om snel passende hulpverlening in te zetten. Er wordt voor de toegang tot deze speciale hulp geen inkomens-/vermogenseisen gesteld, juist ook om die snelheid te kunnen bieden. Dit in tegenstelling tot de toegang tot reguliere dienstverlening vanuit gemeenten vanuit bijvoorbeeld het sociaal domein. Zo is de aanmelding van ouders bij UHT voldoende voor toegang tot de brede ondersteuning. Ouders en hun kinderen worden door gemeenten ondersteund op de vijf leefgebieden om een nieuwe start te kunnen maken. Wanneer er langer hulp nodig is, dan is deze toegankelijk via de reguliere hulpverlening (met de daarbij behorende toegangseisen). Met het begrenzen in tijd is duidelijk wat de maximale duur is van deze regeling.


Wat is de impact van de verkenning toekomstbestendige brede ondersteuning op lopende plannen van aanpak? 

Er is voor nu geen impact op de lopende plannen van aanpak of lopende dienstverlening. Er wordt voorzien in een overgangsregeling voor ouders en kinderen met lopende plannen van aanpak. 

We begrijpen dat de uitkomsten van de verkenning meer vragen bij u oproepen.  Deze zomer wordt de landelijke regeling met daarin de uitkomsten van de verkenning verder uitgewerkt. Om die reden kunnen sommige vragen pas na de zomer beantwoord worden. We hebben een aantal vragen opgesteld die we wel kunnen beantwoorden. Die kunt u bij de veelgestelde vragen over de hersteloperatie op vng.nl terugvinden.

(Be)spreekuren

We lichten graag de uitkomsten van de verkenning nader aan u toe. Op 11 en 13 juni organiseren we tweemaal een (be)spreekuur waarin we een toelichting geven op de uitkomsten van de verkenning en vragen beantwoorden.

De praktische vertaling van uitkomsten naar de gemeentelijke uitvoering wordt deze zomer verder uitgewerkt en komt nog niet aan bod. Wanneer hier meer over bekend is informeren wij u via meerdere (be)spreekuren en informatie in onze nieuwsbrief.


U kunt kiezen voor welk (be)spreekuur u inschrijft. We geven in beide sessies dezelfde presentatie en hopen u daarmee zoveel mogelijk in staat te stellen deel te nemen. U kunt zich aanmelden via deze link.

De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 6 juni a.s. (en niet zoals eerder aangekondigd op de 7e)

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl