Bekijk de online versie

6 juni 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Voorstellen toekomstbestendige brede ondersteuning in 17e Voortgangsrapportage

Afgelopen vrijdag heeft staatssecretaris De Vries de 17e Voortgangsrapportage (VGR) en aanbiedingsbrief over de Hersteloperatie Toeslagen naar de Tweede Kamer gestuurd. 

In de VGR komen verschillende aandachtspunten naar voren zoals bezwaarbehandeling, de schuldenaanpak en de pilot van de Stichting Gelijkwaardig Herstel. 

Een ander belangrijk punt gaat over de brede ondersteuning door gemeenten en voorgestelde uitgangspunten om de brede ondersteuning toekomstbestendig in te richten. Eind vorige week stuurden wij u hierover al een extra editie van de nieuwsbrief. Hieronder nog een korte opsomming van de belangrijkste punten.


  • Brede ondersteuning blijft hulp op maat voor ouders, hun kinderen, erkend ex-toeslagpartners en nabestaanden. De geboden hulp wordt altijd (verplicht) opgenomen in een gemotiveerd plan van aanpak

  • Er wordt duidelijkheid geboden rondom het verstrekken van noodzakelijke materiële voorzieningen - spullen - in het eerste half jaar van de brede ondersteuning

  • Er wordt duidelijkheid geboden over de maximale duur van de brede ondersteuning; afronding vindt plaats zodra de doelen uit het plan van aanpak zijn behaald, maar in ieder geval binnen 2 jaar na het vaststellen van het plan van aanpak

  • De komende periode wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om gespecialiseerde expertise te ontwikkelen en hulpverlening te organiseren op het gebied van psychosociale hulpverlening en traumaverwerking voor gedupeerde ouders en hun kinderen

Deze uitgangspunten zijn het resultaat van de verkenning, een gezamenlijk proces afgelopen voorjaar waarin VNG, gemeenten, ouders, ministerie van SZW, ministerie van Financiën en andere ketenpartners hebben gekeken wat de belangrijkste knelpunten binnen de brede ondersteuning zijn. En wat er nodig is om brede ondersteuning toekomstbestendig in te richten.


Op vng.nl leest u meer over de aanleiding voor en uitkomsten van de verkenning. Ook vindt u daar de veelgestelde vragen. Het doel is om de voorgestelde uitgangspunten dit najaar in uitvoering te brengen via een landelijke regeling. In de komende periode informeren wij u verder via de nieuwsbrief en nemen wij u mee in de voortgang tijdens extra (be)spreekuren.

(Be)spreekuren toekomstbestendige brede ondersteuning

We lichten graag de uitgangspunten voor een toekomstbestendige brede ondersteuning nader aan u toe. Op 11 en 13 juni vinden extra (be)spreekuren plaats waarin we een toelichting geven op de uitkomsten van de verkenning en vragen beantwoorden.

De praktische vertaling van uitkomsten naar de gemeentelijke uitvoering wordt deze zomer verder uitgewerkt en komt nog niet aan bod. Het streven is om dit najaar de uitgangspunten in de praktijk te brengen. Uiteraard zullen we u daar dan volledig in mee te nemen via meerdere bespreekuren en aanvullende informatie via onze nieuwsbrief en onze website.


U kunt kiezen voor welk (be)spreekuur u zich inschrijft. De presentatie is in beide sessies hetzelfde. We hopen zoveel mogelijk van u daarmee in staat te stellen deel te nemen. U kunt zich aanmelden via deze link.

Let op: code Serviceteam gemeenten is gewijzigd per 1 juni

Graag herinneren we u nog een laatste keer aan het bericht over de gewijzigde verificatiecodes voor het Serviceteam gemeenten. Sinds eind 2023 kunnen alle gemeenten telefonisch contact opnemen met UHT via het Serviceteam gemeenten. Per 1 juni 2024 is het Serviceteam gemeenten overgegaan op nieuwe verificatiecodes per gemeente.

Deze code verandert om veiligheidsredenen eens per zes maanden. U moet dit nummer als tweede verificatiecode aangeven om statusinformatie te kunnen opvragen namens ouders, kinderen en erkende ex-toeslagpartners, zonder dat zij daarbij aanwezig zijn. Per 1 juni was daarom een nieuwe code nodig. U kunt deze code vinden via het UHT gegevensportaal in het document VC-GPB????-verificatiecode_Gemeentedesk_eejjmmdd.xlsx

Er geldt een overgangsperiode: tot 15 juni kunt u de oude code nog gebruiken. De inbelcode, de code die u intoetst zodra u het Serviceteam (0800-2358358) belt en aan de lijn krijgt, blijft ongewijzigd. De code die wijzigt is de verificatiecode die u gebruikt om statusinformatie van een betrokkene te ontvangen.

Laatste kans voor de zomer: workshop en training in Alkmaar en Utrecht

We hebben weer een nieuwe workshop en een training opgenomen in de planning. De laatste 2 voor de zomervakantie! Zo geven we op 24 juni in Utrecht nog een keer de basistraining. Op 8 juli komen we naar Alkmaar voor de workshop Werken met doelen in het plan van aanpak. 

Lees meer over de opzet van de training en workshop in deze flyer. Inmiddels hebben we al bijna 800 collega’s getraind. Na afloop van iedere training krijgen we vaak mooie reacties: “Verhelderend, inspirerend. En ook: veel ruimte voor discussie en gesprek”. Dus bent u nieuw in de hersteloperatie of wellicht al langer actief maar wilt u uw kennis verder verdiepen? Meld u dan aan via de aparte links van de training of workshop.

Hoe bereik je jongeren: meer voorbeelden en inspiratie in communicatietoolkit

De afgelopen periode hebben we tijdens het (be)spreekuur drieluik kindregeling uitgebreid stilgestaan bij de mogelijkheden om jongeren te ondersteunen vanuit de brede ondersteuning. 

Verschillende gemeenten hebben inspirerende voorbeelden gepresenteerd.

Hoe zij werken met jongeren en welke - soms niet direct voor de hand liggende middelen - zij daarbij inzetten. Deze voorbeelden, onderliggende informatie en andere ondersteunende communicatiemiddelen hebben we in onze communicatietoolkit een plek gegeven. Hier kunt u de informatie nog eens nalezen, en u laten inspireren om volop met jongeren aan de slag te gaan.



Wij ondersteunen een ouder die twee jaar geleden is gescheiden. Ze is onlangs erkend als gedupeerde ouder en wil het te ontvangen bedrag delen met haar ex-partner. Is er een risico dat de Belastingdienst dit ziet als een schenking?

Bij het toekennen van de herstelbedragen wordt aan de erkende ouder meegegeven dat – waar van toepassing – van hem of haar wordt verwacht dat het herstelbedrag wordt verdeeld. Dat een bedrag aan een van de (voormalig) partners wordt toegekend, staat los van de omstandigheid dat in de interne verhouding tussen hen een verplichting kan bestaan om het compensatiebedrag te delen. Als een ouder vindt dat het geld toebehoort aan de voormalig partner, dan is er dus geen sprake van een schenking. Heffing van schenkbelasting is dan niet aan de orde.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. Behalve op dinsdag 11 juni (13.00-14.00 uur). U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u graag even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 16 mei (OTB en UHT over driegesprekken)

  • 23 mei (Werken met ervaring als bron van kennis)

  •  6 juni (Leefdomein wonen)

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 20 juni a.s.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl