Belijk de online versie

15 december 2022


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of omdat u contactpersoon bent voor ouders en hun toeslagpartners in uw gemeente. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Podcast Hersteloperatie - aflevering 3: ervaringen Ermelo en Oosterhout

  • Regiobijeenkomsten SiSa-verantwoording

  • 3000ste vraag van gemeenten!

  • Vooraankondiging: opleiding hersteloperatie toeslagen voor medewerkers gemeenten

  • UHT maakt voorlopige planning kindregeling bekend

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week

  • Nieuws uit de media

Podcast Hersteloperatie - aflevering 3: ervaringen Ermelo en Oosterhout

Procesbegeleider Jeanne-Marie Langen bespreekt in een reeks van drie afleveringen met verschillende gemeenten de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. In deze laatste aflevering spreekt zij met de gemeenten Ermelo en Oosterhout over de uitvoering van de brede ondersteuning in de praktijk. Hoe geven zij vanuit een kleinere gemeente uitvoering aan de brede ondersteuning? In 20 minuten heeft u het antwoord!

Regiobijeenkomsten SiSa-verantwoording

In de periode 16 januari t/m 27 januari 2023 worden op 15 locaties weer regiobijeenkomsten georganiseerd. Dit keer is het centrale thema de SiSa-jaarverantwoording. De regiobijeenkomsten zijn bestemd voor gemeentemedewerkers die zich met dit proces bezighouden. Bijvoorbeeld beleidsmedewerkers en medewerkers van control of de financiële afdeling.


In de regiobijeenkomsten gaan we in op de jaarverantwoording over 2022 en kijken we vooruit naar de verwachte wijzigingen voor de verantwoording over 2023. Op die manier heeft u direct het benodigde inzicht om uw administratieve organisatie juist in te richten en vooraf met uw controller afspraken te maken over de verantwoording van de bestedingen in 2023. Wat we ook bespreken, is een aantal actuele thema’s binnen de hersteloperatie toeslagen. De uitnodigingen voor de regiobijeenkomsten (met inschrijflink) worden volgende week verstuurd.

3000ste vraag van gemeenten!

Deze week hebben we een record verbroken. Na ruim 2 jaar herstel hebben we afgelopen dinsdag de 3.000ste vraag van een gemeente beantwoord. Die eer ging naar de gemeente Midden-Groningen! Er waren de afgelopen jaren dringende, emotionele, maar ook hele gewone vragen bij. 


De meeste vragen gingen over de gegevensuitwisseling, over kwijtschelden en over de verantwoording/SPUK. Wat opvalt is dat de inhoud van de vragen in de loop van de tijd voortdurend veranderde. Vooral omdat iedere periode weer andere onderwerpen in de spotlights stonden. We kregen vragen over lijstjes met producten, over Miele-apparaten, Hästingsmatrassen, en medische verzoeken, zoals orthodontie, maagverkleiningen en haartransplantaties. Maar ook vragen over het moratorium. Op dit moment gaan de meeste vragen over de SPUK en de kindregeling. Hebt u een vraag, of wilt u iets nader uitgelegd krijgen: we helpen u graag! Stuur uw vraag aan onze mailbox of bel met een procesbegeleider.

Vooraankondiging: opleiding hersteloperatie toeslagen van start  voor medewerkers gemeenten

Nieuw, opfrissen of alles nog een keer op een rijtje krijgen? Vanaf februari 2023 organiseert de VNG een opleiding voor (nieuwe) medewerkers. Doelgroep voor deze opleiding zijn beleidsmedewerkers en uitvoerend medewerkers die werken aan de brede ondersteuning voor ouders/kinderen en hun gezin. De duur van deze opleiding is 3 dagdelen. 

De eerste twee dagdelen vinden op één dag plaats met toelichting op alle herstelregelingen in de ochtend (financiële herstelregelingen) en in de middag staat de brede ondersteuning centraal. Drie weken later wordt in een dagdeel casuïstiek besproken. Per opleiding is er ruimte voor maximaal 15 deelnemers. We starten in februari op meerdere locaties in het land. Meedoen? De inschrijflink volgt in de eerste nieuwsbrief van januari.

UHT maakt voorlopige planning kindregeling bekend

Afgelopen vrijdag heeft UHT op haar website de voorlopige planning bekend gemaakt van de kindregeling. In het schema leest u hoe de voorlopige planning eruit ziet, wie welke informatie krijgt en wanneer. Ook ziet u wie welk soort brieven wordt verstuurd en in welke volgorde de brieven worden verstuurd.

Ondertussen heeft een aantal kinderen al een informatiebrief ontvangen. Het gaat om een deel van de groep van 18 jaar en ouder, waarvan het bankrekeningnummer bij UHT bekend is. Dit deel van de groep ontvangt nog dit jaar het geldbedrag.

In volgorde van informeren kijkt UHT naar leeftijd en gedupeerdheid van de ouders:

  1. UHT informeert als eerste de kinderen van 18 jaar en ouder waarvan het rekeningnummer bij UHT bekend is.

  2. Daarna kijkt UHT naar wanneer de ouder/verzorger van het kind erkend is als gedupeerde. Kinderen van eerder erkend gedupeerde ouders gaan voor. Bijvoorbeeld: een ouder is erkend gedupeerd in 2020. Een andere ouder is erkend gedupeerd in 2022. Het kind van de erkend gedupeerde ouder uit 2020 gaat vóór het kind van de erkend gedupeerde ouder in 2022. Dit geldt niet voor de kinderen van 18 jaar en ouder waarvan het rekeningnummer niet bekend is.

  3. Kinderen jonger dan 18 jaar uit één gezin krijgen zoveel mogelijk tegelijkertijd de informatie.

Er zijn ook kinderen van wie gegevens nog moeten worden uitgezocht. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die niet bij één van hun ouders wonen, kinderen van wie niet duidelijk is wie het gezag over hen heeft of kinderen die in de MSNP/WSNP zitten. In deze situaties keert UHT niet zonder meer uit maar nemen zij eerst contact op. In januari 2023 wordt daarmee gestart.

Als de eerste batches goed verlopen en de reacties beheersbaar zijn, worden er steeds meerdere kinderen per keer aangeschreven. De laatste groepen kinderen krijgen in juni 2023 bericht. De voorlopige planning van UHT is gebaseerd op een goed verloop van de eerste batches en het uitblijven van onvoorziene omstandigheden.


I.v.m. de kerstperiode zijn er van 22 december tot en met 5 januari geen (be)spreekuren. Het eerstvolgende (be)spreekuur wordt gehouden op donderdag 12 januari 2023. 


De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie.

Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.

Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.

Mocht u de dag voor het (be)spreekuur nog geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen.
Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving.
Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even sparren?
We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen?

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.




Wie hebben recht op de brede ondersteuning?

Iedere aangemelde en/of gedupeerde ouder en hun kinderen die in aanmerking komen voor de tegemoetkoming vanuit UHT kunnen toegang krijgen tot brede ondersteuning. 

De gemeente inventariseert samen met de ouder de hulpvraag en de ondersteuningsbehoefte. De gemeente bepaalt welke ondersteuning passend is om de nieuwe start te faciliteren. Dit wordt vastgelegd in een plan van aanpak. Er is geen recht op spullen. Het is mogelijk dat voor de te behalen doelstellingen uit het plan van aanpak middelen ter beschikking gesteld worden. Zo wordt er per ouder/kind en gezin gekeken wat nodig is. 



Hieronder vindt u een selectie van nieuwsberichten uit de media in de afgelopen periode:


Eerdere nieuwsbrieven teruglezen? Klik hier.

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl