Bekijk de online versie

20 juni 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare (ondersteunings)middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Activiteiten voor getroffen jongeren aanmelden op Kindregelingvoorjou.nl

Door heel het land worden er activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren van gedupeerde ouders. Op deze manier kunnen deze jongeren elkaar ontmoeten en ervaringen delen. 

U kunt als gemeente op de evenementenkalender van kindregelingvoorjou.nl ook zelf activiteiten voor jongeren in uw gemeente kenbaar maken. Via deze link kunt u uw activiteit opgeven.


Checklist Anticiperen op toekomstbestendige brede ondersteuning

Vorige week hebben we in onze (be)spreekuren al 2 grote groepen gemeentewerkers kunnen bijpraten over de uitgangspunten van de toekomstbestendige brede ondersteuning, die de komende periode verder wordt uitgewerkt in regelgeving.

Vragen die veel gesteld werden tijdens deze (be)spreekuren waren onder andere: “Hoe kunnen we ons het beste voorbereiden op de nieuwe regels” en “Welke maatregelen kunnen we nu alvast nemen ter voorbereiding”?

Om u hierbij op weg te helpen, hebben we een handzame checklist opgesteld, die ook gebruikt kan worden door medewerkers van de afdeling bedrijfsvoering en communicatie.

Meer informatie over de toekomstbestendige brede ondersteuning:

E-magazine Bouwen aan vertrouwen (opzet van steungroepen in Amsterdam)

De gemeente Amsterdam heeft een e-magazine gemaakt over het opzetten van steungroepen (lotgenotencontact) voor en door gedupeerde ouders. Dit interactieve magazine beschrijft hoe Amsterdam het opzetten van steungroepen heeft aangepakt en welke lessen daaruit zijn geleerd. 

Het zoomt in op het belang van vertrouwen bij het herstel van vertrouwen na het toeslagenschandaal. U vindt er een mini-podcast en er staan ook filmpjes in van de initiatiefnemers van een steungroep. Voor gemeenten die ook aan de slag willen met het opzetten van lotgenotencontact is een blauwdruk toegevoegd met de uitwerking van de verschillende processtappen. U vindt dit e-magazine ook op onze communicatietoolkit onder het kopje Brede ondersteuning.

Lastig om jongeren te bereiken? Stuur een flyer via UHT

Gemeenten kunnen samen met UHT een flyer opstellen die verzonden wordt aan de doelgroep binnen de kindregeling van 16 jaar en ouder binnen uw gemeente. De flyer is een extra impuls om deze jongeren in uw gemeente te wijzen op de brede ondersteuning en het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod bij problematische schulden.

Alex Olieman, adviseur bij het Buurtteam in Utrecht, vertelt: "Na het versturen van de flyer over het hulpaanbod voor jongeren hebben wij gemerkt dat er meer jongeren naar ons buurtteam zijn gekomen. Dit is goed nieuws, want we kunnen meer jongeren ondersteunen hun leven weer op orde te krijgen en het is fijn dat jongeren niet meer eerst naar het algemene loket hoeven te gaan, maar direct naar het buurtteam komen waar wij ze de juiste hulp kunnen geven."

Heeft u interesse om deze flyer via UHT te versturen? Kijk dan even op onze communicatietoolkit voor een instructie over de aanpak en werkwijze met UHT. Maak hier vooral gebruik van. Op de toolkit vindt u ook al een aantal voorbeelden van flyers die gemeenten samen met UHT hebben opgesteld.

Nieuwe podcast: Private schulden en de rol van Sociale Banken Nederland

In deze podcast gaan we in gesprek met Polly Breur (SBN) en Mark Zijlstra (UHT) over de regeling voor private schulden en hun rol en taken binnen de hersteloperatie. Bent u benieuwd naar hun verhaal? Luister dan deze podcast.


Praktijkvoorbeeld: Van nice-to-have naar need-to-have

In de gemeente Eindhoven werken beleid en uitvoering nauw met elkaar samen binnen de hersteloperatie. Niet alleen met de uitvoeringsorganisatie WIJeindhoven, maar ook intern wordt er goed afgestemd met bijvoorbeeld de afdelingen Communicatie en Financiën.

Mede dankzij deze korte lijntjes zijn er heldere verwachtingen bij ouders over de brede ondersteuning. Lees hier meer over de aanpak in Eindhoven.

Webinar Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken

Op 4 juli a.s. (12.00-13.00 uur) organiseert het Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen Toeslagenaffaire een webinar ‘Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken’. Tijdens deze sessie vertelt Nicolien den Ouden over de ervaringen van twee jaar Ondersteuningsteam en hoe twijfel steeds meer een krachtig instrument werd voor nieuwe inzichten en succesvolle ondersteuning.

Deze sessie is geschikt voor iedereen die werkzaam is in de jeugdzorg en het sociaal domein. Mocht u meer willen weten, lees ook de recente publicatie Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken. Via deze link kunt u zich voor het webinar inschrijven.


Een jongere heeft schulden betaald voor zijn ouder. De ouder wordt nu gecompenseerd via het financieel herstel. Wordt het gezien als schenking in het geval dat deze ouder de schuld terugbetaalt aan zijn kind? En moet het kind hier inkomstenbelasting over betalen?


Een schenking is een overeenkomst om niet (artikel 7:175 Burgerlijk Wetboek). ‘Om niet’ houdt in dat er geen sprake mag zijn van een tegenprestatie. De ontvanger van het bedrag hoeft dus niets voor het krijgen van de schenking te doen.

In deze casus is sprake van het afbetalen van een onderhandse lening. Als er geen rente in rekening is gebracht, kan het zijn dat de Belastingdienst het afbetalen van de lening ziet als een schenking.


Als er geen rente in rekening is gebracht, geldt er een fictief rentepercentage van 6%. Voor een schenking van een kind aan een ouder geldt er jaarlijks een vrijstelling van € 2.658 (2024). Bij een renteloze lening van € 10.000 betekent deze regeling dus een fictieve schenking van € 600. Dit valt binnen de vrijstelling en betekent dus dat er geen schenkbelasting afgedragen hoeft te worden.

Een schenking is geen inkomen. Hier hoeft dus geen inkomstenbelasting over betaald te worden.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.


Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u graag even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 16 mei (OTB en UHT over driegesprekken)

  • 23 mei (Werken met ervaring als bron van kennis)

  • 6 juni (Leefdomein wonen)

  • 11 en 13 juni (Toekomstbestendige brede ondersteuning)

  • 20 juni (Doelen in plan van aanpak)

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 4 juli a.s.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl