Nieuwsbrief Schulden - 18 juli 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

18 juli 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG.
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein!

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

Agenda (be)spreekuren


Zomerstop

- Fijne zomer!


Bijeenkomsten

- Welke workshops bij de najaarsbijeenkomst Ontmoeten, Verbinden & Versterken

- Wij zijn bij het VNG Uitvoeringscongres aanwezig


Vroegsignalering

- Vroegsignalen op bedrijfsadressen.


Routekaart Financiële Zorgen

- Initiatieven gemeenten Zoetermeer en Arnhem
- Basisdienstverlening in de routekaart Financiële Zorgen
     

Ondernemers uit de Financiële Zorgen

- Handreiking Ondernemers bereiken

- Save the date: 3 december studiemiddag ondernemers met financiële zorgen


Leren, opschalen en verduurzamen

- Handreiking Plinkr Nazorg


Basisdienstverlening Schuldhulpverlening

- Gemeenten van start met actieplan elementen Basisdienstverlening Schuldhulpverlening

- Data over schuldhulpverlening verzamelen voor betrouwbaar landelijk beeld


Nieuws van onze partners

- Divosa: Uitgebreidere budgettool Participatie staat online

- Eindrapportage cultuur- en gendersensitief werken bij geldzorgen, armoede en schulden

Agenda (be)spreekuren

Agenda (be)spreekuren

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de titel van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

Aanmelden

Zomerstop

Fijne zomer!

Tijdens de zomervakantie verschijnt er geen nieuwsbrief. Ook staan er geen nieuwe (be)spreekuren op de agenda. In september starten deze allemaal weer op. Heeft u een vraag aan ons? Dan kunt u deze blijven stellen via schulden@vng.nl. Wij wensen u een heel fijne zomer toe!


Bijeenkomsten

Staat 15 oktober al in uw agenda?  
Najaarsbijeenkomst Ontmoeten, Verbinden & Versterken

Op 15 oktober van 9.30 - 16.30 uur organiseren wij een landelijke bijeenkomst bij DUS in Utrecht die bedoeld is om van elkaars ervaringen te leren en kennis op te doen over de laatste ontwikkelingen in het schuldendomein. Tijdens dit evenement, met elf (inter)actieve workshops met interessante sprekers, is er ook voldoende gelegenheid om te netwerken en alle aanwezige kennis te benutten. De workshops gaan o.a. over: het voorkomen, vroegsignaleren en invorderen van schulden. Het ondersteunen van specifieke doelgroepen zoals jongeren en ondernemers. Ook actuele ontwikkelingen in de schuldhulpverlening, de elementen van de basisdienstverlening en de routekaart Financiële Zorgen komen aan bod.


Al bijna 100 voorinschrijvingen

De bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten en organisaties met een door de gemeente gedelegeerde of gemandateerde taak op het gebied van schuldhulpverlening of invordering (maximaal 2 deelnemers per gemeente/organisatie). Er is ook een (beperkt) aantal plekken beschikbaar voor ketenpartners. U kunt nu al aangeven dat u voornemens bent om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn. U ontvangt dan een mail zodra de inschrijving voor de workshops start.


Interesseformulier Najaarsbijeenkomst

Wij zijn bij het VNG Uitvoeringscongres aanwezig

Op donderdag 7 november vindt het tweede VNG Uitvoeringscongres plaats in Nieuwegein. En wij zijn erbij! In het hoofdlijnenakkoord 2024-2028 van 16 mei jl. staat dat "de verbetering van (gemeentelijke) schuldhulpverlening wordt doorgezet, met focus op aanpak van de problematiek bij de bron". Tijdens de workshop ‘Inwoners uit de financiële zorgen, wat is hiervoor nodig?’ schetsen wij o.a. de meest recente ontwikkelingen in het schuldendomein en gaan we met elkaar in gesprek om te ontdekken wat ervoor nodig is om de ingezette lijn voor schuldhulpverlening de komende jaren door te zetten. De eerste workshop is al vol. De tweede workshop om 15.15 uur heeft nog voldoende plek. Meer informatie en inschrijven.


Inschrijven Uitvoeringscongres

Vroegsignalering

Vroegsignalen op bedrijfsadressen

De VNG is continue in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de vaste lasten partners om de kwaliteit van vroegsignalen te verbeteren. Eerder hebben wij gemeenten geïnformeerd over hoe zij moeten omgaan met vroegsignalen van ondernemers. In afstemming met SZW heeft hier recentelijk een wijziging op plaatsgevonden. De leidraad Vroegsignalering is op dit onderdeel aangepast.


De wijziging gaat over signalen op bedrijfsadressen. In de praktijk zien gemeenten op bedrijfsadressen vaak signalen van rechtspersonen binnenkomen, terwijl de verantwoordelijkheid om alleen signalen te delen van natuurlijke personen bij de vaste lasten partner ligt. In de aangepaste leidraad wordt duidelijk dat gemeenten er in principe vanuit moeten gaan dat de signalen die zij ontvangen, signalen zijn van natuurlijke personen. En dat zij deze daarom op moeten pakken. Ook wordt nader ingegaan op enkele praktische problemen daarbij.


Lees hier de Leidraad Vroegsignalering

Routekaart Financiële Zorgen

Initiatieven gemeenten Zoetermeer en Arnhem  

Tijdens het (be)spreekuur van 3 september a.s. lichten 2 gemeenten hun initiatieven toe in de routekaart Financiële Zorgen. De gemeente Zoetermeer legt hun praatplaat uit. Een middel om inwoners te helpen bij startende financiële zorgen. De gemeente Arnhem vertelt over het experiment in de wijk Immerloo. Waar wordt onderzocht welke persoonlijke en maatschappelijke voordelen het heeft, wanneer voor een aantal inwoners de schulden volledig door de gemeente worden overgenomen. Wilt u inspiratie op doen voor uw eigen gemeente? Of bent u benieuwd naar hoe andere gemeenten te werk gaan? Aanmelden kan via deze link.

Basisdienstverlening in de routekaart Financiële Zorgen 

De VNG werkt samen met NVVK, Divosa en SZW aan het versterken van de schuldhulpverlening in Nederland. Onderdeel daarvan zijn de bestuurlijke afspraken rond de elementen van de basisdienstverlening. Alle elementen die van belang zijn voor de gemeentelijke uitvoering van de schuldhulpverlening zijn te vinden in de routekaart Financiële Zorgen. Als extra informatie zijn factsheets toegevoegd, met daarin meer details over wat het element inhoudt en op welke termijn je er als gemeente mee aan de slag kunt. Bekijk het snel op de routekaart Financiële Zorgen, die vind je hier.

Ondernemers uit de Financiële Zorgen

Handreiking Ondernemers bereiken  

Veel gemeenten ervaren het als een grote uitdaging om in contact te komen met ondernemers met financiële zorgen. Er melden zich nauwelijks ondernemers voor de - integrale - ondersteuning die juist de gemeente kan bieden. In de nieuwe Handreiking Ondernemers bereiken duiden we deze uitdaging en delen we aandachtspunten en praktische tips om zo goed en vroeg mogelijk met deze doelgroep in contact te komen.  


Meer weten over dit onderwerp? De handreiking komt ook aan bod in het (be)spreekuur op 12 september over de Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer. 


Lees hier de handreiking Ondernemers

Save the date: 3 december studiemiddag ondernemers met financiële zorgen 

We organiseren op dinsdag 3 december samen met de NVVK een studiemiddag met diverse interactieve workshops. De middag is voor gemeenten die hun dienstverlening aan ondernemers met financiële zorgen willen optimaliseren. Schrijf deze datum alvast in uw agenda!   

Leren, opschalen en verduurzamen

Handreiking Plinkr Nazorg

Programma Verbinden Schuldendomein biedt implementatieondersteuning voor de bewezen effectieve interventies van SchuldenlabNL. Plinkr Nazorg is een van deze interventies. In samenwerking met Plinkr ontwikkelden we een handreiking om gemeenten te ondersteunen bij de afweging of en hoe Plinkr een aanvulling kan zijn op hun dienstverlening. Ook ondersteunt de handreiking gemeenten die aan de slag willen met de implementatie. Benieuwd naar meer informatie over Plinkr Nazorg? Bekijk dan deze informatievideo.


Bekijk de informatievideo

Basisdienstverlening Schuldhulpverlening

Gemeenten van start met actieplan elementen Basisdienstverlening Schuldhulpverlening

Gemeenten kunnen sinds kort aan de slag met het actieplan ‘Basisdienstverlening Schuldhulpverlening’ om de schuldhulpverlening aan inwoners verder te versterken. Een online overzicht van de elementen biedt gemeenten meer inzicht in wat ze al doen en wat verder mogelijk is. Het doel is dat alle gemeenten en schuldhulpverleningsorganisaties de elementen invoeren en de schuldhulpverlening van hoge kwaliteit is en inwoners die hulp nog beter weten te vinden.


Lees meer

Data over schuldhulpverlening verzamelen voor betrouwbaar landelijk beeld

Onder de noemer DDAS werken CBS, Divosa, NVVK en VNG samen aan een initiatief om informatie over armoede en schulden in kaart te brengen. DDAS staat voor Data Delen over Armoede en Schulden en is een van de elementen uit de Basisdienstverlening Schuldhulpverlening. Doel is om met de nieuwe datastroom makkelijker een landelijk beeld over dit onderwerp voor beleidsvorming en –ontwikkeling te krijgen. Ook kunnen we betere vergelijkingen maken tussen gemeenten. Tot slot maakt de methode het mogelijk dat we op dezelfde manier, gestandaardiseerde data over schuldhulpverlening van gemeenten bij elkaar kunnen brengen. Meer informatie vindt u op de website van Divosa. Deze wordt de komende tijd verder aangevuld. We houden u op de hoogte via o.a. deze nieuwsbrief.

Nieuws van onze partners

Divosa: Uitgebreidere budgettool Participatie staat online 

De uitgebreidere budgettool Participatie staat op de website van Divosa. De tool biedt gemeenten het meest actuele inzicht in de beschikbare middelen voor Werk & Inkomen; als hulpmiddel bij de gemeentebrede afwegingen over de inzet van geld.


Lees meer

Eindrapportage cultuur- en gendersensitief werken bij geldzorgen, armoede en schulden

Binnen het Meerjarenplan Zelfbeschikking is verkend of een lerend netwerk een passende vorm is voor het versterken van het cultuur- en gendersensitief werken van professionals en vrijwilligers die betrokken zijn bij de aanpak geldzorgen, armoede en schulden. Ook is verkend of in een dergelijk lerend netwerk de focus kan liggen op het beter bereiken en ondersteunen van vrouwen uit gesloten gemeenschappen. Uit dit onderzoek komen drie aanpakken naar voren die kunnen bijdragen aan het creëren van bewustwording en urgentie en het verhogen van kennis om cultuur- en gendersensitief werken te versterken.


Lees meer
vng.nl