Bekijk de online versie

29 augustus 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare (ondersteunings)middelen voor uw lokale hersteloperatie.


Hopelijk heeft u (net als ons team) genoten van de vrije en zonnige dagen. Vanaf deze week staan onze procesbegeleiders allemaal weer klaar om u te helpen. Ook starten we onze (be)spreekuren, trainingen en workshops weer op.

 

Heeft u een vraag of twijfelt u ergens over? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw eigen procesbegeleider of stuur een mail naar hersteloperatie@vng.nl.


Wij hopen u snel te spreken

Telefonische bereikbaarheid Hersteloperatie gewijzigd

Sinds begin juli is onze telefonische bereikbaarheid op vrijdag gewijzigd. We merken gelukkig dat u ons op vrijdag toch goed weet te bereiken via voicemail (070-3738232) en/of de mailbox van hersteloperatie@vng.nl. Onze dank daarvoor!

Reminder inschrijven voor opleidingsprogramma

We zijn weer gestart met het opleidingsprogramma en voor de eerste training gingen we naar Rotterdam. De meeste trainingen zullen in het derde en begin vierde kwartaal plaatsvinden. Vanaf half november zullen we geen nieuwe trainingen of workshops meer aanbieden. 

Dus grijp dan nu u uw kans en meld u zichzelf of een collega dan snel aan via de aparte links voor de training of workshop.

Lees meer over de opzet van de training en workshop in deze flyer. Inmiddels hebben we al ruim 800 collega’s getraind. Na afloop van iedere training krijgen we vaak mooie reacties: “Verhelderend, inspirerend. En ook: veel ruimte voor discussie en gesprek”.

  • Training Amsterdam: ma. 9 september (hele dag)

  • Training Utrecht: woe. 11 september (hele dag)

  • Training Utrecht: ma. 16 september (hele dag)

  • Workshop Zaanstad: ma. 23 september (middag)

  • Workshop Utrecht: woe. 25 september (ochtend)

  • Workshop Utrecht: ma. 30 september (ochtend)

Vooraankondiging start forum Hersteloperatie

Vanaf half september wordt er een speciaal onderdeel voor de Hersteloperatie aan het VNG-forum opengesteld. Het is een besloten groep waarvoor alle gemeentelijke contactpersonen beleid en inwoners worden uitgenodigd. 

Op ons forum vindt u kort en bondig de laatste informatie rondom de hersteloperatie én kunt u andere forumleden vragen stellen en suggesties doen. Ook kunt u hier praktijkvoorbeelden delen en informatie uitwisselen over de brede ondersteuning die gemeenten aan gedupeerde ouders en hun gezinnen verlenen. Meer hierover in onze volgende nieuwsbrief van 12 september.

Update toelichting gegevenslevering

Vanaf dit jaar worden alle lijsten voor de uitvoering van de hersteloperatie in één portaal geleverd aan gemeenten. Om meer overzicht te creëren zijn in het toelichtingsdocument verduidelijkende tekeningen opgenomen die in één oogopslag weergeven welke gegevensbestanden met welk doel worden geleverd.

De paragrafen in de tekening refereren aan de toelichting op de gegevenslevering in het portaal van de Belastingdienst. Deze toelichting vindt u terug in het portaal en via deze link.

Aanpassingen in de Wet hersteloperatie toeslagen

Demissionair staatssecretaris De Vries heeft op

18 juni jl. het wetsvoorstel Wet aanpassing termijnen en nabestaandenregeling hersteloperatie toeslagen aangeboden aan de Tweede Kamer. Het voorstel bevat de volgende wijzigingen.

  • Het (met terugwerkende kracht) verlengen van de termijn voor het indienen van een aanvraag voor werkelijke schade voor ouders met reeds een IB beschikking naar 1 januari 2025

  • Verlenging van de beslistermijn op nieuwe aanvragen van 6 naar 12 maanden

  •  Aangepaste regeling voor nabestaanden van overleden gedupeerde aanvragers

  • Verruiming van de peildatum van 7 juli 2020 naar 31 december 2021 voor ouders in het buitenland.

Het wetsvoorstel is hier terug te vinden. Het is nog niet bekend wanneer het wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt behandeld.

Oproep: werk mee aan onderzoek brede ondersteuning

Net voor de zomervakantie zijn we gestart met een onderzoek naar de verwachte uitstroom van gedupeerde ouders naar de reguliere dienstverlening. Het onderzoek is belangrijk om inzichtelijk te krijgen of er sprake is van extra uitstroom (en daarmee kosten) binnen het sociaal domein met de doelgroep ouders/kinderen die in beeld is gekomen met de hersteloperatie.

Een aantal gemeenten heeft al toegezegd hieraan te willen meewerken. We hopen op nog meer aanmeldingen: wilt u vanuit uw gemeente ook een steentje bijdragen? Voor het onderzoek moet u dan voor een aantal plannen van aanpak een vragenlijst invullen. Tijdsbesteding is ongeveer 1 uur per plan van aanpak. U kunt zich hiervoor aanmelden bij OnderzoekBO@vng.nl of bellen naar 070-3738232.

Tweeluik (be)spreekuur: eerste ervaringen aanvullend schuldhulpverleningsaanbod jongeren

In de (be)spreekuren van 12 en 19 september a.s. staat het oplossen van problematische schulden van 18+ jongeren in de kindregeling centraal. Voor meerderjarige jongeren worden problematische schulden opgelost via een saneringskrediet dat bekostigd wordt door het rijk.

De oplossing van schulden is altijd onderdeel van het plan van aanpak voor de brede ondersteuning. Inmiddels zijn de eerste saneringen een feit.

 

In twee (be)spreekuren nemen we u mee in de regeling, de ervaringen en tips en de vragen die we in deze periode hebben ontvangen.

Continue aandacht voor de regeling in uw gemeente is van belang. Er geldt namelijk een maximale aanmeldtermijn van één jaar na ontvangst van de kindregeling-beschikking. 

Voor alle jongeren die voor 1 november 2023 de kindregeling al hadden ontvangen (inwerkingtreding van het aanbod), geldt dat zij zich tot 1 november 2024 kunnen melden bij de gemeente voor dit specifieke onderdeel van de brede ondersteuning.


U kunt zich hier inschrijven voor de (be)spreekuren.

NB: dit zijn geen uiterste aanmelddata voor de brede ondersteuning! De termijn van een jaar geldt alleen voor het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod als onderdeel van de brede ondersteuning. 

We ondersteunen een ouder die vanuit de eerste toets als gedupeerde is aangemerkt. Recent is ook de integrale beoordeling afgerond en hieruit blijkt dat deze ouder alsnog ‘niet gedupeerd’ als uitkomst heeft gekregen. Wat gebeurt er nu met het reeds ontvangen compensatiebedrag van 30k en is er nu wel of niet recht op brede ondersteuning?

In enkele gevallen komt het voor dat iemand die bij de zogenoemde eerste toets als gedupeerd is aangemerkt en het forfaitaire bedrag heeft ontvangen, toch niet gedupeerd blijkt bij de zogenoemde integrale beoordeling voor de herstelmaatregelen. Deze situatie betreft geen misbruik maar een fout bij de eerste beoordeling. In deze gevallen worden uitbetaalde herstelbedragen niet teruggevorderd. Wel wordt in dergelijke gevallen de aanspraak op vervolgregelingen zo snel als dit mogelijk is gestopt.


De brede ondersteuning wordt binnen 30 dagen afgebouwd nadat het college het gegeven vanuit UHT ontvangt. Lopende verplichtingen vanuit het plan van aanpak worden nagekomen en overdracht naar reguliere dienstverlening wordt – indien gewenst – ingezet.


De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.


Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u graag even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 12 september

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl