Nieuwsbrief Schulden - 22 december 2022

Nieuwsbrief Schulden

22 december 2022

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief. https://tracking.vng.nl/w/3016/25544/37776e9161f1f7ec0d51246ed33a14dc

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2023!

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - Factsheet 1 januari 2023: Wat wijzigt er in 2023?

 - Nieuwe tekeningen met betrekking tot woonkosten
 - Nieuw format begeleidende brief in verband met aanpassing woonkosten
 - (Be)spreekuur op 20 december 2022
 - Stand van zaken stijging WML in relatie tot de BVV

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Herhaalde oproep ondertekening Landelijke convenant vroegsignalering (LCV) van schulden
 - Leidraad monitoring Vroegsignalering
 - Handreiking Afvoeren en opslaan van inboedels geactualiseerd

Ondernemers met financiële zorgen
 - Handreiking Ondernemers met Financiële Zorgen
 - Nog even regelen in december
 - Terugblik webinar VNO-NCW en MKB-Nederland
 - Waarborgfonds Saneringskredieten
 - Financiële gezondheid check

Algemeen
 - Podcast Programma Verbinden Schuldendomein
 - Nationale coalitie Finananciële gezondheid
 - Rapport Rondkomen en betalingsproblemen (2022)
 - ‘Wat Betekent Dit Voor Mij’ 20 december live
 - Agenda (be)spreekuren

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2023

We wensen u allen fijne feestdagen en een voorspoedig 2023!

Vanaf 9 januari 2023 staan we graag weer voor u klaar.

Congresspecial - Programma Verbinden Schuldendomein - 10 november 2022

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Factsheet 1 januari 2023: Wat wijzigt er in 2023?

De Wvbvv is vorig jaar mede op basis van onvoorziene knelpunten en verbeterpunten vanuit de uitvoeringspraktijk aangepast. Per 1 januari 2023 wordt de Wvbvv opnieuw aangepast. Naast de wetswijzigingen zijn er andere relevante ontwikkelingen die eveneens belangrijk zijn om kennis van te nemen. Alle wijzigingen en relevante ontwikkelingen zijn overzichtelijk samengebracht in deze Factsheet 1 januari 2023.

Lees hier de factsheet

Nieuwe tekeningen met betrekking tot woonkosten

Een van de onderdelen van de wetswijziging die per 1 januari 2023 in werking treedt betreft de impact van woonkosten op de beslagvrije voet. Vanaf 2023 kunnen meer mensen met beslag en hoge woonkosten in aanmerking komen voor (tijdelijke) ophoging van de beslagvrije voet. Dit wordt ook in de factsheet 1 januari 2023 toegelicht. Aanvullend op deze toelichting zijn twee tekeningen gemaakt om de wetswijziging rond woonkosten in beeld brengen.

Tekening woonkosten ophoging bvv
Tekening ophoging bvv woonkosten per inkomensgroep

Nieuw format begeleidende brief in verband met aanpassing woonkosten

De wetswijzigingen rond woonkosten hebben ook gevolgen voor de begeleidende brief die met het overzicht van uw beslagvrije voet (voorheen modelmededeling) wordt meegestuurd. U kunt de nieuwe begeleidende brief hier downloaden. De oude begeleidende brief blijft voorlopig ook online staan.

Format begeleidende brief

(Be)spreekuur op 20 december 2022

Op 20 december 2022 hadden we een drukbezocht (be)spreekuur over de actualiteiten rondom de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Twee belangrijke onderwerpen die aanbod kwamen waren de 10% stijging van het wettelijk minimumloon (WML) in relatie tot de BVV en de wetswijziging per 1 januari 2023 inzake de woonkosten. Heeft u het (be)spreekuur gemist en wilt u er meer over weten, dan kunt u presentatie online raadplegen

Bekijk hier de presentatie

Stand van zaken stijging WML in relatie tot de BVV

In de eerdere nieuwsbrieven hebben we beschreven hoe de ruim 10% stijging van het wettelijk minimumloon (WML) en de daaraan gekoppelde uitkeringen, die per 1 januari 2023 ingaat, impact heeft op de beslagvrije voet. Vanuit gemeenten zijn de afgelopen weken veel vragen gekomen over wat zij kunnen doen om ervoor te zorgen dat de inflatiecompensatie vanaf januari 2023 bij hun inwoners terecht komt. Duidelijk is dat gemeenten die wij gesproken hebben, graag vanaf januari 2023 hiermee aan de slag willen. Mede op basis van gesprekken met gemeenten zijn een aantal scenario’s uitgewerkt, met de voor- en nadelen, en deze hebben we opgenomen in een Factsheet Handelingskader beslagvrije voet in relatie tot verhoging van het wettelijk minimumloon. Deze factsheet biedt meer informatie en handvatten voor beslagleggers, derden en andere professionals om kwetsbare inwoners de juiste ondersteuning te kunnen bieden.
Om ervoor te zorgen dat u ook direct praktisch met het handelingskader aan de slag kunt gaan zijn format brieven opgesteld, die u kunt voorzien van uw eigen huisstijl en lokale invulling. Het handelingskader en de formatbrieven worden 22 december 2022 aan het eind van de dag gepubliceerd.
In januari 2023 zullen we op maandag, dinsdag en donderdag van 16-17 uur inloopspreekuren houden voor al uw vragen over dit onderwerp.

Aanmelden voor de inloopuren

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

Herhaalde oproep ondertekening Landelijke convenant vroegsignalering (LCV) van schulden 

Sinds begin december kan het aangepaste LCV met de energie- en drinkwaterleveranciers ondertekend worden. We zien dat al veel gemeenten de nieuwe overeenkomsten hebben ondertekend. Mocht u dit nog niet hebben gedaan, doe dit dan alsnog zo snel mogelijk. Dan krijgt ook uw gemeente straks alle signalen via het portaal vanaf 30 dagen achterstand.

Voor meer informatie en het terugkijken van het webinar vroegsignalering waarin wij vanuit de VNG ook een bijdrage hebben gegeven, kunt u terecht website van de NVVK

Leidraad monitoring Vroegsignalering  

Samen met Divosa heeft de VNG een Leidraad monitoring Vroegsignalering gepubliceerd. Deze leidraad geeft uitleg over het monitoren en evalueren van vroegsignalering. 

Ook heeft Divosa een vernieuwd dashboard vroegsignalering gelanceerd. Wilt u daar meer van weten, meldt u zich via onderstaande nieuwsbrief aan voor de bijeenkomsten die volgend jaar staan ingepland. 

Mocht u als gemeente nog niet zijn aangesloten op het dashboard en alsnog willen aansluiten, mail dan naar vroegsignalering@divosa.nl. Er zijn kosten aan verbonden. 

Leidraad monitoring Vroegsignalering

Handreiking Afvoeren en opslaan van inboedels geactualiseerd 

De Handreiking Afvoeren en opslaan van inboedels is geactualiseerd. Met ingang van 1 januari 2023 wordt lid 3 van artikel 556 Rv aangepast. Aan dit artikel wordt de volgende zin toegevoegd: Bij gebreke van betaling binnen de door het college gestelde termijn, kan het college het verschuldigde bedrag van de executant invorderen bij dwangbevel. Dit is een belangrijke wijziging, waar gemeenten naar hebben uitgekeken, die de regeling voor afvoer en opslag van ontruimde woninginboedels in juridisch opzicht sterk verbetert. Dit geeft gemeenten meer duidelijkheid bij de uitvoering en de invordering van kosten.  

We krijgen regelmatig vragen van gemeenten die op zoek zijn naar voorbeelden van collega gemeenten rondom deze gemeentelijke taak. Heeft uw gemeente een procesbeschrijving of andere voorbeelden? En wil u deze delen? Mail ons dan op schulden@vng.nl 

Handreiking Afvoeren en opslaan van inboedels

Ondernemers met financiële zorgen

Handreiking Ondernemers met Financiële Zorgen

Onze Handreiking Ondernemers met Financiële Zorgen is geactualiseerd! De handreiking beschrijft het wettelijke kader voor de gemeentelijke ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen en biedt handvatten om deze ondernemers (eerder) te bereiken en passend te ondersteunen. De handreiking is één van de ondersteuningsproducten van het project Ondernemers en Financiële Zorgen. Het aanbod aan ondersteuningsproducten is in ontwikkeling en wordt regelmatig geactualiseerd en uitgebreid.

Handreiking Ondernemers met Financiële Zorgen

Nog even regelen in december 

Streeft u ook naar een lege to-do-lijst aan het begin van 2023? Geef dan dit jaar nog aan ons door wie we vanuit uw gemeente, ISD of belastingsamenwerking mogen noteren als centrale contactpersoon voor ondersteuning, kennisdeling en vragen aan gemeenten rond het thema Ondernemers en Financiële Zorgen. Aanmelden is een kleine moeite. Wilt u eerst meer informatie over de rol van contactpersoon? Neem dan contact op met de implementatiemanagers via schulden@vng.nl.   

Aanmelden contactpersoon

Terugblik webinar VNO-NCW en MKB-Nederland 

Op 14 december organiseerden VNO-NCW en MKB-Nederland een webinar: ‘Als de financiële lasten zich opstapelen: wat zijn je mogelijkheden als ondernemer?’ De Belastingdienst, KvK en Gemeente Zwolle zoomden in op praktijkvoorbeelden en specifieke aandachtspunten, zoals de mogelijkheden van een sanering en kwijtschelding bij de Belastingdienst en welke regelingen de gemeente kan bieden aan ondernemers met schulden. Een interessant webinar met bruikbare informatie, ook voor gemeenten!

Terugkijken webinar

Waarborgfonds Saneringskredieten

In december heeft het Waarborgfonds Saneringskredieten de Factsheet en FAQ Waarborgfonds Saneringskredieten voor gemeenten geactualiseerd. In de factsheet vindt u informatie over het Waarborgfonds en hoe uw gemeente hierop kan aansluiten. Daarnaast beantwoordt de factsheet de meest gestelde vragen over het Waarborgfonds.
Vanaf januari 2023 gaat het Waarborgfonds mensen met een saneringskrediet tijdelijk extra ondersteuning bieden om lopende saneringskredieten in stand te houden en vaker saneringskredieten in te zetten, ook als de afloscapaciteit van mensen tijdelijk niet toereikend is. In de Kamerbrief Brede Schuldenaanpak staat een groot pakket aan maatregelen om de inkomenspositie van mensen te versterken en de effecten van de stijgende energieprijzen tegen te gaan. De extra ondersteuning van het Waarborgfonds is hier een onderdeel van. Over hoe de extra ondersteuning er in 2023 precies uit gaat zien informeren we u graag in de eerstvolgende nieuwsbrief van 2023.

Factsheet Waarborgfonds

Nibud: Financiële gezondheid check

Het Nibud heeft een financiële-gezondheids check gemaakt, gratis voor iedereen, met 15 eenvoudige vragen en praktische tips op maat.

Doe hier de check

NVVK: Nationale coalitie Finananciële gezondheid

SchuldenlabNL is een initiatief gestart, de Nationale coalitie Financiele gezondheid, waarin bedrijven samenwerken om geldzorgen aan te pakken, op de werkvloer en breder (een initiatief van SchuldenlabNL). Het commitment van de aangesloten werkgevers is om met elkaar 50% minder financieel ongezonde of kwetsbare medewerkers in 2030 te hebben.

Lees meer

Algemeen

Podcast Programma Verbinden Schuldendomein

In de laatste podcast van het jaar is Anja Tijdhof te gast. Samen met Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen praat zij u bij over de afsluitregeling. Ook de podcasts hebben een kerstonderbreking. In januari hebben wij weer een nieuwe aflevering voor u.
Wilt u nu een onderwerp aandragen? Suggesties mogen gemaild worden naar schulden@vng.nl met het onderwerp ‘podcast’.

Luister nu

Nibud: Rapport Rondkomen en betalingsproblemen (2022)

Met dit onderzoek naar de geldzaken van Nederlandse huishoudens wil het Nibud antwoord geven op de vraag hoe Nederlanders rondkomen, in hoeverre zij zich zorgen maken en of zij geldproblemen ervaren.

Lees meer

‘Wat Betekent Dit Voor Mij’ 20 december live  

Vanaf dinsdag 20 december stelt Wijzer in Geldzaken weer de jaarlijkse Wat Betekent Dit Voor Mij-tool beschikbaar. Met deze tool krijgen mensen na het beantwoorden van een aantal vragen een overzicht te zien van veranderingen in wet- en regelgeving die vanaf 1 januari 2023 van invloed zijn op hun portemonnee. De tool houdt rekening met de persoonlijke situatie. Het is mogelijk om deze tool te embedden op de website van uw gemeente. Interesse? Neem contact op via info@wijzeringeldzaken.nl 

Agenda (be)spreekuren

Ook in 2023 organiseren we weer (be)spreekuren, expertsessies en samenwerksessie. De kalender voor het nieuwe jaar publiceren we in de volgende nieuwsbrief. Zoals eerder in deze nieuwsbrief is vermeld zal in de maand januari op maandag, dinsdag en donderdag een inloopspreekuur worden georganiseerd voor vragen over de BVV.

Heeft u als gemeente de wens of behoefte aan een (be)spreekuur op een ander thema? Geeft u dat dan aan via schulden@vng.nl.

vng.nl