Bekijk de online versie

12 september 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare (ondersteunings)middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Gezocht: jongeren binnen kindregeling met aanvullend schuldhulpverleningsaanbod

De Universiteit Leiden en onderzoeksbureau Dijksterhuis & Van Baaren doen in opdracht van het ministerie van Financiën onderzoek naar de ervaringen van jongeren met het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod. 

De resultaten van dit onderzoek gaan worden gebruikt om het aanbod te verbeteren en daarmee jongeren nog betere hulp aan te bieden.

Hoe werkt het?

  • Het Kenniscentrum gaat graag in gesprek met deze jongeren en het contact dat ze hebben met hun gemeente of schuldhulpverlening

  • Het gesprek duurt 60 minuten en is online of telefonisch

  • De gesprekken zijn uiterlijk in de week van 20 september

  • Jongeren krijgen als dank een digitale VVV-bon van 30 euro

  • De antwoorden en verwerking in het onderzoek zijn gegarandeerd anoniem.

Contact


Kent u jongeren die hieraan zouden willen meewerken?


Zij kunnen contact opnemen via:

  • SMS of whatsapp (onder vermelding van hun naam) op   06 – 34 33 81 27

  • Mail (onder vermelding van hun naam en telefoonnummer) naar diede@gedragsverandering.nl.


In beide gevallen belt het onderzoeksbureau met de jongeren om een afspraak te maken.

Masterclass SiSa-verantwoording brede ondersteuning

Vanaf januari start de verantwoordingcyclus over 2024 waarbij gemeenten aan de slag gaan met het invullen van de SiSa-tabel. Ook in 2025 zal deze er iets anders uitzien. Vanwege deze wijzigingen bieden wij op een aantal momenten een masterclass aan om uw financials in staat te stellen de juiste keuzes te maken en de tabel makkelijk in te kunnen vullen.

In de masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Uitleg over het proces

  • Uitleg over de Spuk

  • Actualiteiten en impact op de verantwoording

  • Welke keuzemogelijkheden zijn er?

  • Wat moet de gemeente vastleggen?

  • Welke informatie is nodig voor de verantwoording?

  • Do's en don'ts

  • Ruimte voor vragen

De masterclass is bedoeld voor medewerkers die zelf aan de slag gaan met de verantwoording en er is plek voor maximaal 2 medewerkers per gemeente.


U heeft de keuze om deel te nemen aan één van de 3 fysieke bijeenkomsten of aan de online sessie op onderstaande dagen.

  • Ma. 11 november, 10.00 – 12.00 uur, VNG Den Haag 

  • Do. 14 november, 10.00 – 12.00 uur, VNG Utrecht

  • Woe. 20 november, 10.00 – 12.00 uur, Amsterdam

  • Ma. 25 november, 10.30 – 12.30 uur, online via MS Teams

Wilt u uw financials meenemen in een doorkijkje naar de toekomst? Stuur dan de link om in te schrijven aan hen door. U kan zich voor één datum inschrijven.

5 misverstanden over aanvullend schuldhulpverleningsaanbod 18+ jongeren

Inmiddels hebben gemeenten bijna een jaar ervaring met het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod aan jongeren met problematische schulden. In de praktijk merken we dat er soms misverstanden zijn over deze regeling. In onze toolkit leest u hoe het nu echt zit.

Meer weten?

U kunt zich nog inschrijven voor het 2e deel van ons tweeluik (be)spreekuur over de eerste ervaringen aanvullend schuldhulpverleningsaanbod jongeren op 19 september. Ook kunnen we hierover een masterclass aanbieden bij uw eigen gemeente. We horen het graag via hersteloperatie@vng.nl als u hiervoor belangstelling heeft.

Aantallen jongeren (16+) per november 2023

Voor alle jongeren die voor 1 november 2023 de kindregeling al hadden ontvangen (inwerkingtreding van het aanbod), geldt dat zij zich tot 1 november 2024 kunnen melden bij de gemeente om gebruik te maken van het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod via de brede ondersteuning. 

Van een aantal gemeenten kregen we de vraag of we konden achterhalen hoeveel jongeren van 16 jaar en ouder er op 1 november 2023 in hun gemeente waren.

U kunt dat inzien in deze lijst van 6 november 2023 met de aantallen kinderen van gedupeerde ouders die op dat moment de erkenningsbrief hadden ontvangen.

Belastingdienst start proef ambtshalve wijzigen inkomen voor toeslagen

De Belastingdienst/Toeslagen is een proef gestart met het aanschrijven van inwoners die vorig jaar toeslagen hebben moeten terugbetalen en waarvan de BD ziet dat de inkomstenaangifte niet in overeenstemming is met de opgave van inkomen waarop de toeslagen worden uitgekeerd.

De Belastingdienst wil voorkomen dat deze inwoners te weinig of te veel toeslag ontvangen. Inwoners worden via een brief geïnformeerd en verzocht om voor een peildatum te reageren. Als de inwoner niet reageert, past de Belastingdienst/Toeslagen het inkomen ambtshalve aan. Het betreft in algemene zin inwoners, daar kunnen (mogelijk) gedupeerde ouders tussen zitten.

Let op: nieuwe meldingen over bedrijven die gedupeerde ouders benaderen

De afgelopen 3 weken kregen we opnieuw meerdere signalen dat er bedrijven zijn die gedupeerde ouders benaderen. Het gaat hier bijvoorbeeld om de Oxford Academy. Ouders krijgen van hen het ‘aanbod’ om via de brede ondersteuning bepaalde diensten aan te vragen, die vervolgens via de brede ondersteuning vergoed zouden worden. 

Het is erg vervelend dat bij ouders de verwachting wordt gewekt dat via de brede ondersteuning ‘gratis’ huiswerk/studiebegeleiding, juridische ondersteuning of willekeurige andere diensten aangevraagd kunnen worden bij hun gemeente.


Gemeenten regelen niet standaard huiswerkbegeleiding via de brede ondersteuning. Wat gemeenten wél doen, is hulp bieden aan ouders bij het kunnen maken van een nieuwe start. Om dit doel te bereiken kan de gemeente besluiten een voorziening in te zetten of toe te kennen. Maar dat gebeurt altijd alleen op basis van de afspraken die worden opgenomen in het plan van aanpak, en betrekking hebben op doelstellingen op de vijf leefgebieden. 


Als u een dergelijk signaal krijgt, kunt u altijd de lokale ouderinitiatieven/ ombudsorganisatie benaderen om ook andere ouders hierover te informeren.

Uitstel voor einddatum indienen private of al betaalde schulden

Gedupeerde ouders die door een uitzonderlijke situatie de einddatum voor het indienen van hun private of al betaalde schulden niet halen, kunnen voortaan uitstel aanvragen. De ouder kan hierover telefonisch contact opnemen met het serviceteam van UHT. Een medewerker van het Brede Hulp Team belt de ouder dan terug.

Meer informatie hierover leest u in de veelgestelde vragen bij SBN over het Loket Private Schulden of bij Herstel Toeslagen over het Loket Al Betaalde Schulden.

Jongeren van de kindregeling bereiken? 

Posters en social media graphics over brede ondersteuning nu beschikbaar via de communicatietoolkit

Wilt u extra aandacht voor (de toeleiding naar) brede ondersteuning aan jongeren in uw gemeente? UHT heeft een poster, leaflet en social media post ontwikkeld in lijn met de flyer Kindregeling.

U vindt deze uitingen op de communicatietoolkit onder het kopje ‘Hoe bereik je jongeren’?

Werkwijze


  • De posters kunt u aanvullen met uw gemeentenaam. Vervolgens kunt u deze op 2 formaten (A3 en A4) uitprinten en ophangen op plekken waar jongeren (of hun ouders) komen. Zoals bijvoorbeeld in de bibliotheek, het gemeentehuis, bij een sportvereniging of in het wijk- of buurtcentrum. 
  • Ook kunt u de poster bijvoorbeeld op de gemeentepagina van de lokale krant plaatsen. 
  • Op het leaflet kunt u ook uw gemeentenaam toevoegen en vervolgens kunt u het leaflet uitprinten en verspreiden via bijvoorbeeld de balie van het gemeentehuis of de wijk- en buurtcentra.
  • De social media graphic kunt u gebruiken voor social media uitingen. U kunt deze afbeelding goed toevoegen aan uw eigen social media post. Het zou mooi zijn als u daarbij ook de volgende tags wilt gebruiken: #kindregelingvoorjou #toeslagenherstel

Heeft u zelf ook activiteiten om te delen? Meld ze aan via dit formulier.

Hou ook de agenda op kindregelingvoorjou.nl in de gaten, wellicht staan er ook activiteiten in uw regio op de agenda of activiteiten die relevant zijn voor jongeren in uw gemeente.

Volgende week: livegang Forum Hersteloperatie

We zijn er trots op: het forum Hersteloperatie wordt over een paar dagen geopend!

Het is een onderdeel van de VNG Fora waarvoor u mogelijk al toegang heeft. Ons forum is een besloten groep voor alle gemeentelijke contactpersonen beleid en inwoners. 

Het forum is bedoeld om het contact tussen gemeentemedewerkers die bij de hersteloperatie betrokken zijn makkelijker te maken.

Hoe werkt het?

Op maandag 16 september ontvangt u een uitnodiging om lid te worden van het forum Hersteloperatie. Als u al een account heeft, krijgt u een melding van VNG Fora dat u bent toegevoegd aan dit forum. U vindt het forum Hersteloperatie dan op de Startpagina, onder Mijn groepen.


Als u nog geen account heeft, ontvangt u een uitnodigingsmail met daarin een link om uw account te activeren.


We hopen u snel te zien op ons forum.

Praktijkvoorbeeld Utrecht: Dit kunstwerk geeft de jongeren een stem en straalt hoop uit

Kunst kan helend werken bij traumaverwerking. Maar werkt dat ook bij jongeren? In Utrecht namen twee jongeren uit de kindregeling zelf contact op met het idee voor een kunstwerk in de vorm van een muurschildering en pitchten hun plan bij het buurtteam Utrecht. 

In gesprek met Alex Olieman over hoe dat verliep en wat het kunstproject de jongeren heeft gebracht.

5000e vraag uit mailbox Hersteloperatie beantwoord

Na bijna vier jaar herstel hebben we gisteren de 5.000e gemeentevraag uit de Hersteloperatie mailbox beantwoord. Die vraag kwam van de gemeente Medemblik.


Vraag

Met een inwoner hebben we in april van dit jaar een plan van aanpak opgesteld.


Nu wil de ouder nog graag een nieuwe bril omdat zij die eerder niet kon betalen.


Vanaf wanneer moeten we inwoners weer wijzen op eigen verantwoordelijkheid en tot hoever strekt een nieuwe start?

Antwoord

Een nieuwe start wordt in principe één keer gemaakt en deze mogelijkheid is al door jullie geboden, want er was al een plan van aanpak opgesteld. Daarna is het aan de inwoner zelf om zelf dingen te organiseren en kan je wijzen op de eigen verantwoordelijkheid.De reden die ouder zelf aangeeft (het niet kunnen betalen door de terugvorderingen) raakt de financiële compensatie. Hiervoor is de Catshuisregeling en een eventuele aanvullende schaderoute.

Weetje

Er kwamen de afgelopen jaren hele diverse vragen bij ons binnen.

Leuk weetje: de allereerste inhoudelijke vraag ging over hoe gedupeerde ouders geïnformeerd konden worden over de brede ondersteuning.

Op dit moment gaan de meeste vragen over de Spuk en schulden in het algemeen.


Ook de komende maanden staan we weer voor u klaar. Hebt u een vraag, of u wilt u iets nader uitgelegd krijgen? We helpen u graag. Stuur uw vraag aan hersteloperatie@vng.nl of bel met uw procesbegeleider. Vanaf nu kunt u dit ook delen op ons forum. De link hiervoor krijgt u maandag toegestuurd.

Een ouder is net in onze gemeente komen wonen. Hij heeft aangegeven brede ondersteuning nodig te hebben. We willen graag contact leggen met zijn vorige woongemeente, zodat we kunnen bespreken wat er eerder is ingezet en hoe het plan van aanpak eruitzag. Mag dat?

Ja. Het College verwerkt gegevens voor zover dat noodzakelijk is voor het uitvoeren van haar wettelijke taak – in deze de brede ondersteuning. Gemeenten bieden brede ondersteuning in het kader van het kunnen maken van een nieuwe start. Om te kunnen bepalen wat nu (nog) nodig is in de nieuwe woongemeente, is het noodzakelijk om af te stemmen met de oude woongemeente welke doelen zijn opgenomen in het plan van aanpak en welke voorzieningen reeds zijn ingezet, zodat vervolgens passende dienstverlening kan worden geboden in de nieuwe woongemeente.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.


Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u graag even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 6 juni (Leefdomein wonen)

  • 11 en 13 juni (Toekomstbestendige brede ondersteuning)

  • 20 juni (Doelen in plan van aanpak)

  • 12 september (Tweeluik - deel 1 - Oplossen problematische schulden jongeren in kindregeling)

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 26 september

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl