Nieuwsbrief Schulden - 16 september 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

16 september 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG.
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein!

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

Agenda (be)spreekuren


Bijeenkomsten

- Heeft u zich al aangemeld voor de najaarsbijeenkomst van 15 oktober?


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

- Vooraankondiging evaluatie werkwijze afdracht beslag 

- Kamerbrief beleidsreactie tussentijdse evaluatie wet Vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

- Uitvoeringstoets Wijzigingsvoorstel Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ in relatie tot afdracht beslag


Preventie
- Nieuwe actiekaarten: ‘Ik ga met pensioen’ en ‘Mijn naaste is overleden’ 


Routekaart Financiële Zorgen

- Publicatie 'Wat werkt bij het eerder bereiken van mensen met schulden?'

     

Ondernemers uit de Financiële Zorgen
- Publicatie Spoor van de ondernemer op de routekaart Financiële Zorgen


Nieuws van onze partners

- Regeling wanbetalers wordt regeling betalingsachterstanden zorgpremie

- Deelcampagne ministerie van SZW ‘Je staat er niet alleen voor’


Agenda (be)spreekuren

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de titel van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

           Let op van 11.00 -12.00 uur

Aanmelden

Bijeenkomsten

Heeft u zich al aangemeld voor de najaarsbijeenkomst 15 oktober?

Tijdens de landelijke najaarsbijeenkomst ‘Ontmoeten, Verbinden & Versterken’ voor en met gemeenten, verbinden we kennis en ervaring om (problematische) schulden aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen.

  

De bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten en organisaties met een door de gemeente gedelegeerde of gemandateerde taak op het gebied van schuldhulpverlening of invordering (maximaal 2 deelnemers per gemeente/organisatie). Er is ook een beperkt aantal plekken beschikbaar voor ketenpartners.  


Via onderstaande button komt u op de website. Hier kunt u zich aanmelden voor de najaarsbijeenkomst en vindt u meer informatie over het programma, de verschillende workshoprondes met de 12 verschillende (inter)actieve workshops. Wees er snel bij, want vol is vol. 

Website Najaarsbijeenkomst

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Vooraankondiging evaluatie werkwijze afdracht beslag 

In maart 2023 oordeelde de Rechtbank Noord-Holland dat de werkwijze bij afdracht van beslag die veel gemeenten hanteerden, niet geoorloofd is. Antwoorden op Kamervragen bevestigden die conclusie. De VNG voerde daarna een uitvoeringsscan uit, en publiceerde een handelingskader, om gemeenten in de rol van derdenbeslagene te ondersteunen bij het inrichten van de uitvoering conform deze uitspraak en de antwoorden op de Kamervragen. Nu veel gemeenten ervaring hebben opgedaan, voeren wij een evaluatie uit.  


Onlinebijeenkomst  
Binnenkort volgt een uitnodiging naar onze vaste contactpersonen op dit thema voor de online bijeenkomst. Meepraten, ervaringen en knelpunten delen hierover? Stuur uw mailadres via schulden@vng.nl.   

Kamerbrief beleidsreactie tussentijdse evaluatie wet Vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)  

Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) deelt de beleidsreactie op de tussentijdse evaluatie en het verdiepende onderzoek rond de Wvbvv met de Tweede Kamer. Omdat met de Wvbvv belangrijke wijzigingen zijn doorgevoerd rond beslaglegging en de berekening en toepassing van de beslagvrije voet (bvv), is er eerder een tussentijdse evaluatie uitgevoerd. Hoewel een definitieve conclusie nog niet mogelijk is, is het beeld dat voor meer mensen de bvv sinds 2021 correct wordt vastgesteld. Voor een sluitend antwoord zijn meer gegevens nodig op casusniveau. 


Aanvullend aan de hoofdconclusie biedt het rapport aanknopingspunten voor verbetering en ondersteuning bij de berekening en uitvoering van de wvbvv en ondersteuning van de ketenpartners. Verder beveelt het rapport vervolgonderzoek aan richting de definitieve wetsevaluatie in 2026. Hoewel de nieuwe wet in algemene zin tot verbeteringen heeft geleid, vraagt het verdiepend onderzoek aandacht voor de doorwerking van de bvv onder specifieke omstandigheden. De belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van de onderzoeken worden in de brief besproken aan de hand van vier thema’s. 

Uitvoeringstoets Wijzigingsvoorstel Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ in relatie tot afdracht beslag   

Het wetsvoorstel Participatiewet in Balans omvat een groot aantal wijzigingen, onder andere ten aanzien van het verrekenen van het netto-inkomen naast de bijstandsuitkering, inclusief de vakantiebijslag, eindejaarsuitkering en IKB (en soortgelijke cafetariaregelingen). Het ‘wijzigingsvoorstel voor de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ’ beschrijft een gestandaardiseerde en uniforme werkwijze voor het berekenen en verrekenen van netto-inkomen.  


VNG-Realisatie voert op dit moment een uitvoeringstoets uit om inzicht te geven in de uitvoeringsconsequenties en uitvoerbaarheid van het wijzigingsvoorstel. In deze uitvoeringstoets is ook aandacht voor de mogelijke impact op de werkwijze bij afdracht van beslag. 

  

Preventie 

Nieuwe actiekaarten: ‘Ik ga met pensioen’ en ‘Mijn naaste is overleden’ 

Steeds meer gemeenten willen actiever aan de slag met preventie van schulden bij life events. VNG maakt voor 16 life events actiekaarten. Op handzaam formaat en met praktische informatie voor gemeenten. Om direct nog actiever aan de slag te kunnen met het ondersteunen van inwoners bij het voorkomen van schulden, door gericht in te spelen op life events.

De actiekaarten ‘Ik ga met pensioen’ en ‘Mijn naaste is overleden zijn nu beschikbaar. Eerder verschenen al de actiekaarten ‘Ik word 18’, ‘Wij gaan uit elkaar’, ‘Ik krijg een kind’ en ‘Ik word werkloos’.

Routekaart Financiële Zorgen

Publicatie 'Wat werkt bij het eerder bereiken van mensen met schulden?'

Als onderdeel van het project ‘Wat werkt bij het eerder bereiken van mensen met schulden?’ is onderzocht waarom mensen met problematische schulden zich vaak relatief laat melden voor schuldhulpverlening. Op basis daarvan zijn aanbevelingen gedaan over interventies die kunnen helpen om mensen eerder te bereiken. Uiteraard erg interessant voor gemeenten en daarom is de publicatie hierover opgenomen in de routekaart Financiële Zorgen. Interesse? Kijk in de routekaart in het spoor Inwoners, onder de mijlpaal Op Zoek bij de informatie voor beleids- en juridisch adviseurs (bij inspiratie).

Ondernemers uit de Financiële Zorgen 

Publicatie Spoor van de ondernemer op de routekaart Financiële Zorgen 

Op 23 september wordt het Spoor van de ondernemer gepubliceerd op de routekaart Financiële Zorgen. Gemeenten krijgen via dit spoor concrete handvatten, ondersteuning en voorbeelden van effectieve interventies aangeboden. Aan de hand daarvan kunnen zij hun dienstverlening aan ondernemers met financiële zorgen inrichten of versterken. Het Spoor van de ondernemer is gebaseerd op de ideale reis van ondernemers en biedt een basis voor de uitvoering van preventie, vroegsignalering, regelen van schulden, begeleiding en nazorg. Daarbij is er niet alleen aandacht voor de rol van de schuldhulpverlener, maar ook voor de beleidsmedewerker, jurist, communicatieadviseur en informatiekundige.  


Hoe kunt u aan de slag met het Spoor van de ondernemer?  

We helpen u graag op weg om als gemeente zelf aan de slag te gaan met het Spoor van de ondernemer: 

Nieuws van onze partners  

Regeling wanbetalers wordt regeling betalingsachterstanden zorgpremie

Vanaf 1 januari 2025 krijgt de regeling wanbetalers een nieuwe naam: regeling betalingsachterstand zorgpremie. Het CAK geeft hierover de volgende informatie: 

Uit onderzoek onder burgers is gebleken dat de naam wanbetaler stigmatiseert. De term wanbetaler doet namelijk geen recht aan de situatie waarin het grootste deel van burgers in de regeling zich bevindt. De nieuwe naam is een neutralere naam, die niet slaat op de persoon, maar op de feitelijke situatie zoals die is.

Deelcampagne ministerie van SZW ‘Je staat er niet alleen voor’ 

Van 19 september tot 6 oktober loopt er een deelcampagne die zich vooral richt op (alleenstaande) ouders en (alleenstaande) uitkeringsgerechtigden. De campagne bestaat uit o.a. advertenties op socials en advertenties in lokale kranten. Meer informatie en een communicatietoolkit zijn te vinden op deze website.

vng.nl