Bekijk de online versie

10 oktober 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare (ondersteunings)middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Verlenging aanmeldtermijn Aanvullend schuldhulpverlenings-aanbod

Afgelopen maandag, tijdens het Wetgevingsoverleg over de Wet aanpassing termijnen en nabestaandenregeling hersteloperatie toeslagen, heeft staatssecretaris Achahbar aangegeven de termijn voor aanmelding voor het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod te verlengen.

De nieuwe einddatum voor aanmelding wordt in de Spuk-regeling gewijzigd naar

1 mei 2025. De deadline voor de jongeren die de tegemoetkoming hebben ontvangen voor 1 november 2023 hield in dat zij tot 1 november 2024 de tijd hadden zich te melden bij gemeenten. Deze termijn wordt nu verlengd naar 1 mei 2025.

Vanuit verschillende gemeenten is verzocht om deze termijn te verlengen, ook omdat het bereiken van de doelgroep niet eenvoudig is. We zijn verheugd dat de staatssecretaris tegemoet komt aan de wens van ouders, jongeren en gemeenten.

Deze verlenging van de aanmeldtermijn biedt u als gemeente de mogelijkheid om nog aanvullende acties te ondernemen om jongeren in uw gemeente te bereiken en hen te wijzen op de ondersteuningsmogelijkheden bij schuldenproblematiek.


Wist u dat de gemeente samen met UHT een op maat gemaakte flyer kan opstellen die door UHT verzonden wordt aan de doelgroep in uw gemeente? Onder meer de gemeenten Zoetermeer, Stichtse Vecht en Rotterdam gingen u al voor én zijn enthousiast over het bereik. Op onze communicatietoolkit vindt u voorbeelden en een instructie over de werkwijze om de flyer te versturen.

Wilt u meer weten over het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod?

  • Lees het nieuwsbericht op de website van VNG met daarin links naar de handreiking en FAQ’s.  

  • Bekijk ook de slides van de (be)spreekuren van 12 september en 19 september met een tweeluik over het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod. U kunt de slides van beide bespreekuren terugvinden op slideshare van.

  • Kom naar het (be)spreekuur op 17 oktober (volgende week donderdag) over communicatie en bereiken jongeren.

18e Voorgangsrapportage naar Tweede Kamer

Afgelopen vrijdag heeft staatssecretaris Achahbar de 18e Voortgangsrapportage aangeboden aan de Tweede Kamer. Uit deze Voortgangsrapportage blijkt dat zich inmiddels ruim 69.000 ouders hebben aangemeld bij UHT.

Bijna alle ouders hebben inmiddels hun eerste toets gehad. Ruim 50.000 ouders hebben ook een integrale beoordeling gehad, of hebben daarvan afgezien. Meer informatie vindt u in de aanbiedingsbrief en de voortgangsrapportage zelf.

Beveiligde mail vanuit UHT voor organiseren driegesprekken

UHT mailt vanaf heden via een beveiligde e-mail de gegevens van ouders die een driegesprek wensen. Het bericht met de gegevens kunt u direct downloaden. Het is mogelijk dat bij ontvangst een ‘IBM Aspera plug-in’ opstart.

U kunt deze pop-up wegklikken door op het kruisje te klikken. Er is geen installatie nodig voor het downloaden van het bericht.

Flyer versturen aan jongeren via UHT: eerste ervaringen gemeenten

Sinds een aantal maanden bestaat de mogelijkheid om via UHT een flyer te versturen aan alle jongeren van 16 jaar en ouder binnen uw gemeente vallend binnen de kindregeling om hen te attenderen op hulpaanbod binnen uw gemeente, waaronder de hulp bij problematische schulden.

Inmiddels hebben bijna 30 gemeenten gebruik gemaakt van deze mogelijkheid, waaronder 10 gemeenten binnen de groep van 25 gemeenten met de meest gedupeerden. Er zitten ook nog 8 nieuwe aanvragen van gemeenten in de pijplijn, waarvan de flyer binnenkort wordt verstuurd.

De eerste ervaringen zijn positief

In de gemeente Stichtse Vecht merken ze nu al het effect van het versturen van de flyer. Wies van den Meiracker, kwaliteitscoördinator, vertelt: “Wij hebben in de flyer een direct telefoonnummer van een speciale contactpersoon voor jongeren opgenomen. Kinderen durfden nu wel te bellen en het mooie is dat zij dit ook met hun ouders deelden. Dus door de flyer kregen we ook een nieuwe aanmelding van de ouder zelf. En het werkte ook omgekeerd: een thuiswonend kind kreeg de brief waarna de ouder ook haar andere 4 kinderen aanmeldde.”


Ida Dral, projectleider Slagkr8! Rotterdam, legt uit: "Het bereiken van jongeren is en blijft een puzzel. Daarom hopen we ook door het versturen van deze flyer met jongeren in contact te komen. In Rotterdam willen we er alles aan doen om de doelgroep toeslagenjongeren te bereiken en hen dat soms noodzakelijke steuntje in de rug te bieden. Hierbij gaan we uit van eigen regie en de veerkracht van jongeren."

Wilt u ook een flyer versturen aan de jongeren in uw gemeenten? Neem contact op met UHT. In de communicatietoolkit vindt u voorbeelden en een instructie over de werkwijze.

Praktijkvoorbeelden

Schiedam, Vlaardingen, Maassluis: Combinatie workshops trekt meer ouders

Hoe kun je het nuttige met het aangename combineren voor gedupeerde ouders? Bij het Meldpunt Toeslagen van Stroomopwaarts bedachten ze daar iets op. Een cursus over omgaan met geld trekt vaak geen deelnemers. Totdat ze het samenvoegden met een andere workshop: Kom in je kracht. Het bleek een schot in de roos te zijn. Lees hier het verhaal van Marloes Visser, Linda van Aart en Sandra Miranda van het Meldpunt Toeslagen.

Rotterdam:

Jongeren zelf zijn de oplossing voor hun eigen toekomst

Sinds dag 1 van de hersteloperatie voelden ze in de gemeente Rotterdam dat het bereiken van jongeren en kinderen van gedupeerde ouders anders moest. ‘Jongeren zelf zijn de oplossing voor hun eigen toekomst’, werd het credo.


Op zijn Rotterdams werden de mouwen opgestroopt en kwam Stap Vooruit! Flow your mind tot stand. In gesprek met Ida Dral en Ingrid Velt.

Reminder inschrijven masterclasses en workshops

Masterclass Aanvullend schuldhulpverleningsaanbod 18+ jongeren

Afgelopen maandag was de eerste masterclass. U kunt zich nog steeds inschrijven voor de masterclass van dinsdag 15 oktober (13.00-14.00 uur). We ontmoeten u graag!

Laatste ronde workshops

  • maandag 4 november ochtend – VNG Utrecht

  • maandag 11 november middag – VNG DH

U kunt zich hier aanmelden.

Masterclass SiSa-verantwoording Brede Ondersteuning


Uw financial heeft de keuze om deel te nemen aan één van de 3 fysieke bijeenkomsten, of aan de online sessie:

  • Ma. 11 november, 10.00-12.00 uur, VNG Den Haag

  • Do. 14 november, 10.00-12.00 uur, VNG Utrecht

  • Woe. 20 november, 10.00-12.00 uur, Amsterdam

  • Ma. 25 november, 10.30 – 12.30, online via MS Teams

Via deze link kunnen financials zich inschrijven. Er kan voor maar één datum worden ingeschreven.

Staatssecretaris op bezoek in Almere

Vorige week heeft staatssecretaris Achahbar gesproken met gedupeerde ouders, jongeren, medewerkers en wethouder De Jonge van de gemeente Almere.

Op LinkedIn deelde de staatssecretaris: “Wat me vooral raakte waren de persoonlijke verhalen en de kracht van de mensen die, ondanks alles, vooruit willen kijken.

Wethouder De Jonge plaatste op LinkedIn dit bericht: “Duidelijk werd dat we als overheid moeten blijven werken aan het herstel van vertrouwen. We zijn er nog lang niet. Naast financieel herstel is er nog een weg te gaan, want mensen vallen vaak in een zwart gat, ook emotioneel. Als gemeente proberen we in de brede ondersteuning mensen verder te helpen. Want dit moet opgelost worden. Dank aan alle mensen die zich zo kwetsbaar durfden op te stellen en krachtig hun verhaal deelden.”


Rechtbank Gelderland publiceert eerste vonnis over de brede ondersteuning

Op 26 september heeft de rechtbank Gelderland het eerste vonnis gepubliceerd over de brede ondersteuning. Een ouder had verzocht om brede ondersteuning waarbij concreet werd gevraagd om een tuinhuisje, het dichtmaken van het trapgat, het plaatsen van een deur en het vergoeden van al gemaakte inboedel- en vervangingskosten met terugwerkende kracht.

De rechtbank stelt voorop dat het college bij het toekennen van brede ondersteuning beoordelings- en beleidsruimte toekomt. Verder stelt de rechter vast dat de gemeente het noodzaakcriterium mag hanteren bij het beoordelen of voorzieningen worden toegekend. Het is aan het college om te beoordelen of hetgeen dat wordt aangevraagd redelijkerwijs nodig is.


De rechtbank komt tot de conclusie dat voor wat betreft het afwijzen van het tuinhuisje, het dichtmaken van het trapgat en het plaatsen van een deur er sprake is van een deugdelijke motivering waarom deze voorzieningen worden afgewezen. Het college mocht redelijkerwijs oordelen dat het gevraagde ten tijde van het nemen van het besluit niet nodig was en dus niet voor vergoeding in aanmerking komt.


Voor wat betreft het met terugwerkende kracht vergoeden van de gemaakte inboedel- en vervangingskosten geeft de rechtbank aan dat het college de mogelijkheid moet bieden aan de ouder om aannemelijk te maken dat de gemaakte inboedel- en vervangingskosten redelijkerwijs nodig waren om een nieuwe start te kunnen maken. De aanvrager loopt hier wel het risico dat niet meer aannemelijk is te maken dat de kosten redelijkerwijs nodig waren. Als de aanvrager hier niet in slaagt, is het voor het college niet mogelijk om maatwerk te leveren en mag het college dit verzoek afwijzen.

Ook deze week delen we weer graag een vraag die gesteld is op ons forum Hersteloperatie.


‘Een plan van aanpak is door een ouder ondertekend met zowel ‘ja, ik ben akkoord’ als met ‘nee, ik ben niet akkoord’ en door belanghebbende ouder zelf uitgebreid met aanvullende wensen. Hierin geeft de ouder in een toelichting aan dat er ‘extra geld’ nodig is om het leven weer wat positiviteit te kunnen geven en daarvan te kunnen gaan genieten met de kinderen, wat nodig zou zijn om een echte nieuwe start te kunnen maken.

Hoe moeten we, juridisch gezien, omgaan met een ondertekend plan van aanpak waarbij de gedupeerde ouder hierop een nieuw, aanvullend verzoek doet voor extra geld?

Benieuwd naar het antwoord? Ook hier hebben weer twee gemeenten een goed advies gegeven op het forum. Mooi om te zien! We zien uw vragen én antwoorden graag tegemoet op ons forum. Heeft u nog geen account? U kunt zich hiervoor aanmelden op de inlogpagina van de VNG Fora of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Varia

Aanpassing Spuk

In de Staatscourant van 4 oktober is een aanpassing in de Spuk gepubliceerd waarin is geregeld dat gemeenten jaarlijks de normbedragen voor component E kunnen declareren. Meer informatie over de jaarverantwoording vindt u op onze verantwoordingspagina.

Nieuwe frequentie (be)spreekuren


Na de herfstvakantie gaan we over naar een andere frequentie van de (be)spreekuren, namelijk één keer per 2 weken, op donderdag. Als er tussentijds actuele zaken om aandacht vragen, zullen we een extra (be)spreekuur inplannen. Dit leest u dan tijdig in deze nieuwsbrief.


De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.


Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u graag even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 12 september (Tweeluik - deel 1 - Oplossen problematische schulden jongeren in kindregeling)

  • 19 september (Tweeluik - deel 2 - Oplossen problematische schulden jonmgeren in kindregeling)

  • 3 oktober: Impact nieuwe termijnen brede ondersteuning

  • 10 oktober: Lotgenotenbijeenkomsten

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 24 oktober a.s.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl