Nieuwsbrief Schulden - 23 januari 2023

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

23 januari 2023

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Update wettelijk minimumloon en de BVV

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

 - Inloopspreekuren in verband met verhoging minimumloon en BVV
 - Nieuwsflits Bureau Wsnp

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Ondersteuning aan inwoners met een vtlb of BVV bij verhoging minimum loon
 - Reminder ondertekening Landelijke Convenant Vroegsignalering (LCV) van schulden
 - Waarborgfonds Saneringskredieten: Tijdelijke regeling compensatie energiekosten

Ondernemers met financiële zorgen
 - Vroegtijdig signaleren en aanpakken van geldzorgen via werkgevers
 - Wetswijzigingen per 1 januari 2023

Algemeen
 - 342 gemeenten per 1 januari 2023
 - Interessante webinars en bijeenkomsten

Update wettelijk minimumloon en de BVV

Per 1 januari 2023 is de stijging van ruim 10% van het wettelijk minimumloon (WML) en de daaraan gekoppelde uitkeringen ingegaan. In de laatste nieuwsbrief van 2022 stond hoe dit impact heeft op de beslagvrije voet. Hierop kwamen van gemeenten veel gemeenten vragen over wat zij kunnen doen om ervoor te zorgen dat de inflatiecompensatie direct vanaf januari 2023 bij hun inwoners terecht komt.
Mede op basis hiervan werkten we een aantal scenario’s uit van de verschillende opties om te zorgen dat de inkomensstijging niet (volledig) bij de beslaglegger/schuldeiser komt. Deze zijn weergegeven met de bijbehorende voor- en nadelen en hebben we opgenomen in een factsheet.  
Met de format brieven kunt u ook direct met het handelingskader aan de slag. De brieven zijn aan te passen in uw eigen huisstijl en met lokale invulling.  

Het ministerie van SZW en de keten van beslagleggende partijen zoals gemeenten, de SVB, UWV, de Belastingdienst en (gerechts)deurwaarders willen ervoor zorgen dat het extra inkomen vanwege de gestegen lasten terechtkomt bij de burger met schulden en dat er meer geld overblijft om van te leven. Vanuit het ministerie van SZW is hierover op 29 december 2022 een nieuwsbericht gepubliceerd.

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Inloopspreekuren in verband met verhoging minimumloon en BVV

Gezien de grote hoeveelheid informatie kan het zijn dat u nog vragen over de wettelijke wijzigingen en actualiteiten rondom de beslagvrije voet. In januari zijn er digitale inloopspreekuren waar u hierover uw vragen kunt stellen.
De inloopspreekuren zijn elke maandag, dinsdag en donderdag van 16:00 tot 17:00. De link die u na uw aanmelding ontvangt, geeft u toegang tot de reeks van inloopspreekuren. Het maakt niet uit op welke dag u het inloopspreekuur bezoekt. 

Aanmelden voor de inloopuren

Nieuwsflits Bureau Wsnp

De Vtlb-calculator en rapport en het rapport van januari 2023 zijn nu beschikbaar. In de calculator zijn de normen aangepast – onder andere de reiskostencorrectie, waar we in dit bericht al eerder op hebben gewezen – en verder is een aantal wijzigingen doorgevoerd.

Lees hier de nieuwsflits van januari

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

Ondersteuning aan inwoners met een vtlb of BVV bij verhoging minimum loon

Per 1 januari 2023 gingen het wettelijk minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen met ruim 10% omhoog. Dit heeft impact op het vrij te laten bedrag (vtlb) en de beslagvrije voet (BVV) van inwoners (zie ook bovenaan in deze nieuwsbrief en in onze vorige nieuwsbrief). 
Ook voor de beslagvrije voet kunnen schuldhulpverleners en andere inwonersondersteuners een belangrijke rol spelen. Het is namelijk van belang dat de inflatiecompensatie zo snel mogelijk bij inwoners zelf terecht komt. De inwoner moet hier echter vaak zelf actie op ondernemen. In onze factsheet vindt u meer informatie en praktische handvatten. Daarnaast zijn er voorbeeldbrieven waarmee u inwoners kunt informeren over – en ondersteunen bij - de aanvraag van herberekening van hun BVV bij hun beslaglegger. 

Zie ook de nieuwsflits van Bureau Wsnp

Reminder ondertekening Landelijke Convenant Vroegsignalering (LCV) van schulden

68% van de gemeenten hebben begin januari het LCV uitgezet voor ondertekening. Bij 58% van de gemeenten zijn de documenten volledig ondertekend. Dat is tot nu een mooi resultaat, echter zijn we er dus nog niet. Mocht u het aangepaste LCV met de energie- en drinkwaterleveranciers nog niet ondertekend hebben dan herinneren wij u hier bij deze graag aan. 


Voor meer informatie en het terugkijken van het webinar vroegsignalering waarin de VNG ook een bijdrage heeft gegeven, kunt u terecht op de website van de NVVK. 

Leidraad monitoring Vroegsignalering

Waarborgfonds Saneringskredieten: Tijdelijke regeling compensatie energiekosten

Het Waarborgfonds Saneringskredieten biedt tijdelijk extra ondersteuning voor mensen die veel last hebben van de hogere energiekosten.  

Twee tijdelijke maatregelen 

  1. Tijdelijk verlagen of stopzetten van aflossing van bestaand saneringskrediet. 

  2. Nieuw saneringskrediet voor mensen met lage afloscapaciteit 

Hoe kunt u gebruikmaken van de regeling? 

Een hulpvrager kan zich rechtstreeks melden bij de gemeente of een kredietbank. 

Meer informatie over de tijdelijke regeling

Ondernemers met financiële zorgen

Vroegtijdig signaleren en aanpakken van geldzorgen via werkgevers

Geldzorgen op de werkvloer komen steeds vaker voor. Hoe kunnen gemeenten, lokale werkgevers ondersteunen om hiermee aan de slag te gaan? En hoe kunnen gemeenten deze kans benutten om geldzorgen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken, om te voorkomen dat grote schulden ontstaan?

Lees dit artikel in het tijdschrift voor Schuldsanering

Wetswijzigingen per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 gelden er nieuwe wetten en regels. Zo gaat de zelfstandigenaftrek in 2023 met € 1.280,- naar beneden en wordt deze komende jaren verder afgebouwd. En betaal je meer vennootschapsbelasting en gaat het minimumloon met ruim 10% omhoog. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen op KVK.nl. 
 
Wetswijzigingen voor zzp'ers > 
Wetswijzigingen voor starters > 
Wetswijzigingen voor mkb'ers >

Algemeen

342 gemeenten per 1 januari 2023  

Op 1 januari zijn de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne samengevoegd tot de gemeente Voorne aan Zee. Per 1 januari 2023 telt ons land daarmee 342 gemeenten.

Interessante webinars en bijeenkomsten

vng.nl