Belijk de online versie

26 januari 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of omdat u contactpersoon bent voor ouders en hun toeslagpartners in uw gemeente. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Opleiding Hersteloperatie Toeslagen: Rotterdam en Zaandam volgeboekt

  • Toelichtingsdocument jaarlijsten geactualiseerd: aanvulling op de jaarlijsten nodig!

  • Aanvraagformulier regeling Verzameluitkering Kwijtschelding schulden binnen VWS-domein

  • Themamaand Brede ondersteuning bij Serviceteam UHT

  • Link naar podcast en nieuwsbrieven

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week (dubieuze debiteuren)

  • Nieuws uit de media

Opleiding Hersteloperatie Toeslagen: Rotterdam en Zaandam volgeboekt

Al meer dan 70 collega’s hebben zich aangemeld voor de opleiding over de hersteloperatie. We hebben nog een aantal plaatsen vrij in Meppel, Sittard en Zevenaar. Ook organiseren we nog een extra dag in Den Haag, op het kantoor van de VNG. De locaties in Zaandam en Rotterdam zijn volgeboekt. Aanmelden voor de andere locaties kan via de aanmeldlink hieronder.


U kunt nog kiezen uit de volgende locaties:

  • 6 februari (hele dag) en 6 maart (ochtend): Zevenaar

  • 13 februari (hele dag) en 8 maart (ochtend): Meppel

  • 14 februari (hele dag) en 9 maart (ochtend): Sittard-Geleen

  • 22 maart (hele dag) en 29 maart (ochtend): VNG-Den Haag

Voor wie
Deze opleiding is niet alleen bedoeld voor nieuwe, maar ook voor ervaren medewerkers, en voor medewerkers die zich verder willen verdiepen in de hersteloperatie en brede ondersteuning. Ben je beleidsmedewerker of uitvoerend medewerker? Dan nodigen we je van harte uit om uit om je in te schrijven. 

Inhoud
De opleiding bestaat uit 3 dagdelen, waarbij de eerste twee dagdelen op één dag plaats vinden. In de ochtend van die dag geven we een toelichting op alle herstelregelingen (financiële herstelregelingen). In de middag staat de brede ondersteuning centraal. Drie weken later volgt het derde dagdeel. Dan gaan we in op casuïstiek.

Ook zin om mee te doen? Schrijf snel in!

Toelichtingsdocument jaarlijsten geactualiseerd: aanvulling op de jaarlijsten nodig!

In tegenstelling tot wat eerder in het toelichtingsdocument in het gegevensportaal van de Belastingdienst stond, bevat de jaarlijst hulpverlening over 2021 en 2022 alleen de zelfmelders die hebben aangegeven prijs te stellen op een hulpaanbod.

 Alleen in de periode van de machtiging (tussen 28 januari en 26 augustus 2021) zijn de gegevens van alle aanmelders gedeeld met gemeenten. Er is nu een nieuwe versie van het toelichtingsdocument gepubliceerd in het gegevensportaal en toegevoegd aan de routekaart van de VNG. Daarin staat het wel juist.

Concreet betekent het dat gemeenten de BSN's van alle zelfmelders waarvan de gegevens niet met de gemeente zijn gedeeld (en die zich pas later in het proces voor brede ondersteuning bij de gemeente hebben gemeld), moeten opnemen in het vraagbestand in het gegevensportaal. Dit als aanvulling op de jaarlijsten voor hulpverlening. Ook de informatie die in de regiobijeenkomst is besproken, is op basis van deze wijziging geactualiseerd.

Aanvraagformulier regeling Verzameluitkering Kwijtschelding schulden binnen VWS-domein

In de nieuwsbrief van 12 januari jl. informeerden wij u over de publicatie regeling Verzameluitkering Kwijtschelding schulden binnen VWS-domein. Als u vorderingen binnen het VWS-domein in het kader van de hersteloperatie kinderopvangtoeslag heeft kwijtgescholden, kunt u de kosten declareren via dit aanvraagformulier.

Themamaand Brede ondersteuning bij Serviceteam UHT

Om ouders zo goed mogelijk te ondersteunen, besteden we sinds de herijking extra aandacht aan kennisuitwisseling tussen UHT en de VNG. Hoe beter we elkaars processen kennen, hoe beter we ons werk op elkaar kunnen aansluiten en ouders en kinderen kunnen helpen. 

Het is belangrijk dat gemeenten en UHT van elkaar weten welke rol en taken zij hebben binnen de hersteloperatie. En ook wat ze doen. Daarom organiseren we samen met UHT sessies om medewerkers van UHT goed mee te nemen in het proces van de brede ondersteuning door gemeenten.

De hele maand februari staat de brede ondersteuning door gemeenten centraal bij het Serviceteam van UHT. De medewerkers van dit Serviceteam worden bijgepraat over wat de brede ondersteuning inhoudt en hoe zij goed kunnen signaleren en doorverwijzen.

Link naar podcasts en brieven


Wist u dat u onderaan deze nieuwsbrief altijd de link vindt om eerdere nieuwsbrieven terug te lezen? Dat geldt vanaf nu ook voor onze podcasts. Ook deze link vindt u voortaan onderaan de nieuwsbrief. Heeft u nog niet eerder tijd gehad? Zet dan tijdens een wandeling of een regenachtige vrije dag een van onderstaande podcasts op.

  • Podcast 1: In gesprek met gemeenten Zaanstad, Oosterhout en Drechtsteden gemeenten over hun aanpak in de herstelorganisatie

  • Podcast 2:  In gesprek met gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Enschede over hun aanpak in de herstelorganisatie

  • Podcast 3: in gesprek met gemeenten Ermelo en Oosterhout over hun aanpak in de herstelorganisatie

  • Podcast 4: Wet hersteloperatie toeslagen

  • Podcast 5: Kindregeling

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie.

Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.

Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.

Mocht u de dag voor het (be)spreekuur nog geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen.
Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving.
Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen?
We helpen u graag. Bel ons op
070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen?

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

  • 12 januari (SBN: Loket private schulden en Loket al betaalde schulden)

  • 19 januari (Organisatie van de brede ondersteuning)


Waarom vullen we in de SiSa-verantwoording ‘dubieuze debiteuren’ op voor de kwijtgescholden vorderingen aan gedupeerde ouders?

Wanneer de post dubieuze debiteuren wijzigt door de vergoeding uit het rijk, wordt het totaalbedrag van deze mutaties (dotaties en vrijval) opgenomen in de SiSa. De vrijval van een voorziening dubieuze debiteuren door kwijtschelding in kader van de kinderopvangtoeslagaffaire wordt bij de baten in de SiSa verantwoord. De Participatiewet kent een budgetfinanciering en er vindt achteraf geen financiële vaststelling plaats. Daarom wordt 100% van het kwijtgescholden bedrag vergoed vanuit SZW.

Hieronder vindt u een selectie van nieuwsberichten uit de media in de afgelopen periode.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl