Bekijk de online versie

21 november 2024


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare (ondersteunings)middelen voor uw lokale hersteloperatie.

Tweede Kamer akkoord met Wetsvoorstel aanpassing termijnen en nabestaandenregeling hersteloperatie toeslagen

Op 12 november is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de voorgestelde Wet aanpassingen termijnen en nabestaandenregeling. De termijnen voor het doen van aanpassingen in het plan van aanpak van respectievelijk 6 maanden voor materiële verstrekkingen en 24 maanden voor de brede ondersteuning zijn onderdeel van deze wetswijziging.

Deze wet regelt ook dat nabestaanden van aanvragers van kinderopvangtoeslag verder kunnen met herstel en hulp van de gemeente kunnen vragen. Het wetsvoorstel wordt op

17 december, voor het kerstreces, behandeld in de Eerste Kamer. UHT houdt rekening met de start van de regeling voor de nabestaanden van overleden aanvragers begin 2025. De ingangsdatum voor de nieuwe termijnen van de brede ondersteuning hangt samen met het besluitvormingsproces in de Eerste Kamer en het moment van publiceren van de wet in de Staatscourant. Zodra daar meer over bekend is, informeren wij u hierover via deze nieuwsbrief.

Verificatieproces kindregeling

Gemeenten zetten flink in op het bereiken van de jongeren. Inmiddels hebben ruim 40 gemeenten door UHT een flyer laten sturen aan jongeren binnen de kindregeling in hun gemeente. Let op dat u altijd het verificatieproces doorloopt, voordat de brede ondersteuning wordt opgestart. Dit kan op de volgende twee manieren.

  1. Bij de servicedesk kan telefonisch verzocht worden om een verificatie op BSN als de verificatie op (zeer) korte termijn plaats moet vinden

  2. BSN’s van aanvragers van brede ondersteuning bij gemeenten worden periodiek teruggeleverd via het vraag-/antwoordbestand in het portaal. Gemeenten leveren via een vraagbestand BSN’s aan de Belastingdienst CAP via het gegevensportaal. CAP verifieert en levert terug via hetzelfde bestand. Deze levering kan wekelijks plaatsvinden, waarbij het proces van terugkoppeling gericht is op een snelle respons.

Link component E Spuk met ouderinitiatieven

Collectieve initiatieven die niet terug te leiden zijn naar individuele plannen van aanpak, kunnen onder component E worden gedeclareerd. Het gaat dan om kosten die de gemeente maakt voor het organiseren van niet structurele activiteiten voor de betreffende doelgroepen voor de brede ondersteuning. 

Denk bijvoorbeeld aan het faciliteren van een ouderinitiatief. 

Let op: ouderinitiatieven die via Herstelinitiatieven.nl worden ondersteund, kunnen dan niet (ook) via de Spuk worden vergoed.

Extra online masterclass SiSa op 9 december a.s.

Binnenkort beginnen uw financiële afdelingen weer aan de verantwoording over de uitgaven voor de brede ondersteuning aan ouders en kinderen. We hebben al twee fysieke masterclasses gegeven en op 25 november is er een online masterclass. 

Vanwege grote belangstelling voor de online sessies organiseren we een tweede online masterclass op 9 december.

In de masterclasses nemen we u mee in de verschillende stappen, keuzes en mogelijkheden van het financiële verantwoordingsproces. Ook geven we handige tips om de verantwoording zo efficiënt mogelijk in te voeren. U kunt zich nog aanmelden voor de masterclass van 9 december via deze link.

Adviescommissie Voortgang hersteloperatie toeslagen op bezoek bij VNG

Begin november heeft voormalig staatssecretaris Achahbar een spoedadviescommissie ingesteld. Deze commissie onderzoekt hoe de uitvoering van de hersteloperatie toeslagen kan worden versneld en verbeterd, en hoe eventuele knelpunten kunnen worden weggenomen.

Op donderdag 21 november hebben we met twee leden van de VNG-commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie en een aantal gemeenten deze adviescommissie ontvangen. We houden u via deze nieuwsbrief op de hoogte over het vervolg.

Mooie samenwerking in regiokringen

Vorige week vond in Limburg de laatste regiokring van dit jaar plaats. Er zijn dit jaar in totaal 25 bijeenkomsten geweest waaraan circa 300 gemeentemedewerkers en gemeentelijke uitvoerders hebben deelgenomen. Op veel plekken hebben de regiokringen al tot intensievere regionale samenwerking tussen gemeenten geleid.

Hartelijk dank voor ieders inbreng. Blijf elkaar vooral opzoeken om kennis te delen of vragen te stellen, en bezoek ook regelmatig ons forum.


Rondetafelgesprek tussen UHT en gemeenten

Op 13 november gingen medewerkers van negen gemeenten in Noord-Brabant in gesprek met zeven collega’s van UHT. Gemeenten deelden hun ervaringen bij de uitvoering van de brede ondersteuning. UHT vertelde over hun verschillende rollen en taken in het financiële proces.

Ook werd stilgestaan bij de samenwerking tussen UHT en gemeenten. Het was een mooie en inspirerende sessie met meer inzicht in elkaars werk en de uitdagingen daarin.

Viewing documentaire Kind van het toeslagenschandaal

De documentaire Kind van het toeslagenschandaal vertelt het aangrijpende verhaal van Jaïr van den Essenburg (24). Zijn moeder werd in 2009 bestempeld als fraudeur. Daarna volgde de nachtmerrie: confrontaties met deurwaarders, sociaal isolement en uiteindelijk een vlucht naar België.

Journalistiek studenten Josephine Hanna (21) en Elisabeth van der Ploeg (22) maakten deze indrukwekkende documentaire. Ze hielden diepgaande interviews met gedupeerde kinderen, ouders, beleidsmakers en jongerenwerkers. Hun film laat op een ontroerende en eerlijke manier zien wat de impact van het schandaal op deze kinderen is. Daarbij volgen ze de persoonlijke reis van Jaïr.

 

Vertoning in uw gemeente

De documentaire kan ook in uw gemeente worden getoond. Josephine en Elisabeth helpen dan graag met het organiseren, het regelen van sprekers en zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Met de vertoning willen ze een brug slaan tussen gedupeerden, hulpverleners en de overheid. Zij hebben dit al in enkele gemeenten gedaan, zoals in de gemeente Delft. In de aftermovie van de bijeenkomst in Delft krijgt u een beeld van hoe de documentaire daar is ontvangen. Stuur de documentairemakers een bericht voor het maken van een afspraak: Toeslagenschandaal.docu@outlook.com.

Kijk- en luistertips

Podcast Aanvullend schuldhulp- verleningsaanbod jongeren

De afgelopen periode hebben we veel aandacht besteed aan het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod voor jongeren.

Zo zijn we met een aantal gemeenten in gesprek gegaan over geanonimiseerde casussen. Ook plaatsten we regelmatig berichten in onze nieuwsbrief en organiseerden we een tweeluik (be)spreekuur hierover.


De regeling voor het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod van jongeren is ingegaan op 1 november 2023. Inmiddels zijn we een jaar verder en daarom bespreekt Jeanne-Marie Langen in deze podcast de ervaringen van het afgelopen jaar met Annika Meekel en Lara Kielman.

Webinar aanvullend schuldhulp- verleningsaanbod

Vorige maand organiseerde de gemeente Rotterdam een webinar over het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod voor meerderjarige kinderen (18-39 jaar) van erkend gedupeerde ouders. Tijdens de aftrap vat de gespreksleider het doel van de bijeenkomst op treffende wijze samen: “Om het hart en zeker het hoofd van deze mensen een stuk lichter te maken”.

U kunt het webinar hier terugkijken.


Op 12 juli 2024 werd tijdens een evenement voor gedupeerde jongeren een videoclip getoond van ‘Excuses/Tegenwind’. Misschien heeft u deze al eerder bekeken vanuit het praktijkvoorbeeld van Rotterdam. We delen de link naar de muziektrack graag nog een keer.

Podcast The Healing Journey: van en voor gedupeerde jongeren

Een gedupeerde jongere (Genaira Maduro) heeft in samenwerking met het ministerie van Financiën gewerkt aan het ontwikkelen van een podcast. Op 24 september dit jaar werd de eerste introductievideo online geplaatst. In deze podcasts geeft Genaira ook andere jongeren de kans om hun verhaal te doen. Ze hoopt hiermee te bereiken dat jongeren zich minder schamen en elkaar kunnen inspireren en versterken. Vorige week ging ze in gesprek met een andere jongere, zie Remy’s journey.

Eerste aflevering van dramaserie

‘De Toeslagenaffaire’ 

BNNVARA presenteert vanavond de eerste aflevering van een driedelige dramaserie die op aangrijpende wijze toont hoe het toeslagenschandaal de levens van getroffen gezinnen volledig op zijn kop zet.


Kijk voor een eerste indruk naar de trailer.







Praktijkvoorbeeld Deventer: Speciale communicatiecampagne om jongeren beter te bereiken

Het bereiken van jongeren uit de kindregeling bezorgt veel gemeenten kopzorgen. In de gemeente Deventer bundelden de afdelingen Beleid en Communicatie en het Meldpunt Toeslagen daarom hun krachten.

Dit mondde uit in een speciale communicatiecampagne voor jongeren. Michiel van Vreeswijk en Astrid Benschop vertellen hun verhaal.

Ook deze week delen we weer graag een vraag die gesteld is op ons forum Hersteloperatie. 

 

Vanuit UHT bestaat de mogelijkheid om een flyer te laten versturen naar jongeren, die gedupeerd zijn, maar zich nog niet hebben gemeld. Bestaat er ook zo'n actie voor alle inwoners, die gedupeerd zijn, maar zich (nog) niet bij ons hebben gemeld?


Lees de goede antwoorden terug op het forum. Heeft u nog geen account? Laat het ons dan weten via hersteloperatie@vng.nl.

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.


Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan de hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de persoonlijk zaakbehandelaar.


Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Mocht u de dag ervoor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u graag even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

Hieronder vindt u een greep uit de verschenen nieuwsberichten in de verschillende media.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 5 december a.s.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl