Nieuwsbrief Schulden voor leveranciers - december 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden
voor leveranciers

10 december 2024

Mailing VNG

Om leveranciers op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden voor leveranciers ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor leveranciers die ontwikkelingen aan hun (proces)applicaties doorvoeren voor gemeenten en hun samenwerkingsverbanden.  

Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 

Agenda leveranciersoverleggen

Twee keer per jaar organiseert de VNG een inspirerende online sessie speciaal voor ICT-leveranciers. Hier bespreken we de meest relevante en actuele ontwikkelingen in het schuldendomein. Mis deze kans niet om nieuwe inzichten te krijgen, kennis te delen en samen te bouwen aan innovatieve oplossingen! Wilt u ook uitgenodigd worden voor deze sessies? Mail ons dan op schulden@vng.nl.

Het eerstvolgende leveranciersoverleg is op 13 maart 2025 van 15:00-16:30 uur.  

Leveranciersoverleg 19 september 2024 

Tijdens het webinar 'ICT-ontwikkelingen in het schuldendomein' op 19 september jl. bespraken we belangrijke ontwikkelingen met softwareleveranciers. 

Wat speelt er?
Op de korte termijn speelt de implementatie van de elementen van de Basisdienstverlening Schuldhulpverlening, de Routekaart Financiële Zorgen en DDAS. Op de lange termijn speelt de behoefte bij gemeenten aan flexibele, tijdige dienstverlening gebaseerd op Common Ground-principes. Het is belangrijk dat gemeenten, partners zoals de VNG en softwareleveranciers samen optrekken. 

De presentatie van het leveranciersoverleg is terug te vinden op Slideshare.

Informatiediensten Schuldendomein 
van het Inlichtingenbureau


Informatiediensten Schuldendomein van het Inlichtingenbureau
Het Inlichtingenbureau (IB) biedt kosteloos informatiediensten aan voor het schuldendomein. Deze diensten zorgen ervoor dat inwoners gegevens niet zelf hoeven aan te leveren, en dat wettelijke rekenregels correct worden toegepast. Gemeenten kunnen deze diensten gebruiken via het IB-portaal (met eHerkenning) of geautomatiseerde koppelingen. 

Beschikbare geautomatiseerde koppelingen: 

  1. Centrale Rekenvoorziening BVV voor derdenbeslag
    Voor invorderaars die de Beslagvrije Voet (BVV) moeten berekenen bij loonbeslag. 

  2. Besluit tot toegang SHV (“WGS Toegang”)
    Biedt de gegevens voor het bepalen van toelating tot schuldhulpverlening. 

  3. Plan van Aanpak SHV (“WGS Plan van Aanpak”)
    Ondersteunt schuldhulpverleners bij het opstellen van een Plan van Aanpak. 

Daarnaast is de dienst Centrale Rekenvoorziening BVV voor SHV, specifiek voor schuldhulpverleners, nu beschikbaar via het portaal en binnenkort via een koppeling. 

Samenwerking met softwareleveranciers 
Gemeenten kunnen de koppeling voor derdenbeslag al via softwareleveranciers gebruiken. Voor WGS Toegang en Plan van Aanpak zijn deze koppelingen nog niet beschikbaar, maar IB ondersteunt leveranciers graag bij de implementatie.

Meer weten?
Bezoek de website van het Inlichtingenbureau of neem contact op met relatiemanager Kees-Jan de Graaf (kjdegraaf@inlichtingenbureau.nl). Of bezoek hun bijeenkomst voor beslagleggers en schuldhulpverleners op 17 december 2024.

Gegevensbeschermingseffectbeoordeling (DPIA) 

Wie gebruik wil maken van de Centrale Voorziening BVV om de beslagvrije voet te berekenen, moet akkoord gaan met de aansluit- en gebruiksvoorwaarden, zoals beschreven in de Regeling Beslagvrije Voet. Hier moet ook aan voldaan worden als er vanuit een systeem via een koppeling (een zogenaamde “Applicatie-naar-Applicatie" of A2A koppeling), gebruik gemaakt wordt van de voorziening.

DPIA eigen verantwoordelijkheid
Gebruikers van de Centrale Voorziening BVV kunnen aantonen dat ze voldoen aan de voorwaarden door het uitvoeren van een Gegevensbeschermingseffectbeoordeling (hierna “DPIA” genoemd). Tot nu toe waren gebruikers van de Centrale Voorziening BVV via een A2A koppeling dan ook verplicht om vooraf een DPIA te overleggen aan het Ketenbureau Derdenbeslag van het ministerie van SZW. Inmiddels is besloten dat het overleggen aan het Ketenbureau niet meer nodig is. Er dient nog altijd een DPIA uitgevoerd te worden, maar het is de verantwoordelijkheid van de gemeente of samenwerkorganisatie om dit daadwerkelijk te doen. 

Maakt u een koppeling vanuit uw systeem met de Centrale Voorziening BVV? Wijs uw afnemers dan op hun verantwoordelijkheid om een DPIA uit te voeren. Bij het uitvoeren van de DPIA kan de gemeente of samenwerkorganisatie gebruik maken van de Effectbeoordeling WVBVV van de VNG. 

Gegevensverwerking WGS en DPIA
Ook voor de gegevensverwerking in de WGS kan een DPIA nodig zijn. Ook hiervoor heeft VNG een Effectbeoordeling opgesteld, die de gemeente, samenwerkorganisatie of gemandateerde schuldhulpverlenende organisatie kan gebruiken. Deze DPIA wordt momenteel herschreven en in Q1 verschijnt een nieuwe versie. 

Data Delen Armoede en Schulden

Eén van de elementen van de basisdienstverlening in de schuldhulpverlening is “Data Delen Armoede en Schulden”, oftewel DDAS. Deze oplossing biedt gemeenten stuur- en beleidsinformatie waarmee de schuldhulpverlening ingericht en eventueel bijgestuurd kan worden. 

Bruikbare statistieken
Het is de bedoeling dat gemeenten en gemandateerde schuldhulpverlenende organisaties vanaf 1 januari 2025 gegevens aanleveren aan het CBS, waar deze gegevens gecombineerd, verrijkt en geaggregeerd worden tot bruikbare statistieken. De gegevens komen grotendeels uit de systemen waarin de schuldhulpverlening geregistreerd wordt en met de meeste leveranciers is al afgestemd om welke gegevens het gaat. Mogelijk bent u dus al een voorziening aan het ontwikkelen om deze gegevens beschikbaar te maken. 

Van handmatig naar API
Het komende jaar worden de gegevens handmatig via bestandsuitwisseling aangeleverd, maar vanaf 2026 gaat dit via API’s. In de loop van 2025 komen de specificaties voor die API koppeling beschikbaar en kunt u deze gaan inbouwen in uw oplossingen. 

Meer informatie
Meer weten? Ga naar de website of lees dan het interview met Jeroen Wismans (VNG).

Routekaart Financiële zorgen:
informatiekundige laag
 


De routekaart biedt gemeenten een basislaag, inspiratie en toekomstbeeld voor de uitvoering van schuldhulpverlening. De basis van de routekaart is de klantreis van de inwoner. De stappen die de inwoner in dit proces zet, worden mijlpalen genoemd. Deze mijlpalen worden beschreven vanuit verschillende invalshoeken: professional, beleidsadviseur, en ook vanuit het perspectief van een informatiekundig adviseur, waarbij de digitale processen binnen de schuldhulpverlening centraal staan.  

Kijk voor meer informatie op onze website.

Elementen Basisdienstverlening Schuldhulpverlening 


Het kabinet, de VNG, de NVVK en Divosa hebben een gezamenlijk plan opgesteld om de schuldhulpverlening in Nederland nog verder te versterken: ‘Basisdienstverlening Schuldhulpverlening’. Het plan leidt tot een hulpaanbod dat toegankelijker is en in iedere gemeente uit minimaal dezelfde elementen bestaat. Voor gegevensuitwisseling zijn de volgende elementen relevant: 

Geef uw interesses door!
vng.nl