Nieuwsbrief Schulden - 7 februari 2023

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

7 februari 2023

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, ondernemers met financiële zorgen en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 - Intentieverklaring versnelde herberekening beslagvrije voet
 - Nieuwe versie Q&A Wet vereenvoudiging beslagvrije voet
 - Donderdagmidagsessie NVVK over herberekenen van het VTLB
 - Winterwebinar VTLB januari 2023

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - Inlichtingenbureau: Portaal Schuldhulpverlening straks toegankelijk voor private partijen
 - Ontsluiting gegevens Belastingdienst via portaal Schuldhulpverlening
 - BKWI: Vervallen oude rollen SUWInet Inkijk per 23 maart 2023

Ondernemers met financiële zorgen
 - Nieuwe versie Q&A Ondernemers met financiële zorgen
 - Pauzeren en verlengen betalingsregeling belastingschuld nog steeds mogelijk

Algemeen
 - Podcast programma Verbinden Schuldendomein
 - Jurisprudentie vroegsignalering huurachterstand
 - Bedrag energietoeslag wordt niet meegeteld als vermogen bij belastingschuld
 - Leestips

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Intentieverklaring versnelde herberekening beslagvrije voet

In de vorige nieuwsbrieven informeerden wij u over de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot de versnelde herberekening van de beslagvrije voet in verband met de ruim 10% stijging van het WML en de daaraan gekoppelde uitkeringen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de ketenpartijen en een aantal stakeholders gaven eerder aan dat het extra geld zoveel mogelijk ten goede moet komen aan de inwoners met beslag. De gemaakte afspraken zijn vastgelegd in een intentieverklaring. Deze is op 31 januari 2023 ondertekend.


De VNG tekent mee omdat de versnelde herberekening van belang is voor de bestaanszekerheid van inwoners en om inwoners erop te wijzen dat zij hun beslagvrije voet kunnen laten herberekenen.
In lijn met de intentieverklaring, stelde de VNG voor beslagleggers, derdebeslagenen en de ondersteunende professionals een factsheet handelingskader op waarin de opties voor het herberekenen van de beslagvrije voet zijn uitgewerkt. 

Ga naar de ondertekening op Rijksoverheid.nl

Nieuwe versie Q&A Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

Naar aanleiding van de wetswijzigingen die per 1 januari 2023 zijn ingegaan is een nieuwe versie van de vragen en antwoorden over de BVV gemaakt.
De vragen die betrekking hebben op woonkosten zijn aangepast (3.4 en 6.10).
Ook geven wij antwoord op de vraag: Hoe bepaal ik de BVV als de beslagene een partner heeft met inkomsten uit een eigen onderneming en wat heb ik daarvoor nodig? (Vraag 3.25)

Q&A Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

Donderdagmidagsessie NVVK over herberekenen van het VTLB

Het Wettelijk Minimum Loon is op 1 januari 10 % omhooggegaan. Dat heeft grote gevolgen voor het vrij te laten bedrag (en de beslagvrije voet). Ook zijn er grote wijzigingen doordat toeslagen fors stijgen waardoor 500.000 extra mensen er recht op hebben. Om een hulpvrager ervan te laten profiteren, moet er veel gebeuren.
In de sessie op 16 februari van 13.00 tot 14.30 uur, kunt u uw vragen stellen over deze enorme operatie. Karen Stoffels-Montfoort en Judith van Geffen delen hun kennis, nemen u mee waar u op moet letten en u ontvangt tips op basis van de nieuwe Vtlb-calculator van januari. 

Aanmelden 16 februari 2023

Winterwebinar VTLB januari 2023

De regelmatig terugkerende herziening van de VTLB-berekening vraagt deze keer extra aandacht van schuldhulpverleners en WSNP-bewindvoerders. Dat komt door de verhoging van het wettelijk minimumloon en door wijzigingen in de beslagvrije voet. 
Er is een nieuw webinar beschikbaar waarin Karen Stoffels (NVVK) en Pauline de Wit (Bureau Wsnp) de belangrijkste wijzigingen in de VTLB-calculator bespreken. In dit webinar geven zij uitleg over onder andere:

  • Wijzigingen in de beslagvrije voet per januari 2023;
  • Oproep voor een snelle herberekening van het vtlb, in verband met de verhoging van het wettelijk minimumloon en daaraan gekoppelde normen;
  • Wijzigingen in de VTLB-calculator, de uitdraai en het rapport;
  • Herstel calculator juli 2022.

Voor meer informatie

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

Inlichtingenbureau: Portaal Schuldhulpverlening straks toegankelijk voor private partijen

Een gemeente kan haar wettelijke taak voor schuldhulpverlening mandateren aan een externe dienstverlener. Om de dienstverlening van het Inlichtingenbureau (IB) voor private partijen toegankelijk te maken, is het IB vorig jaar een pilot gestart om de dienstverlening voor gemeentelijke schuldhulpverlening veilig te ontsluiten via het internet. De uitdaging is om de dienstverlening - die nu nog enkel ontsloten wordt via Diginet - via het internet veilig, makkelijk in gebruik, beheersbaar en toekomstbestendig te ontwikkelen.

De eerste stappen zijn gerealiseerd
Het IB heeft tot eind vorig jaar goede vooruitgang geboekt, maar er zijn ook diverse technische uitdagingen aangetroffen. Zo bleek dat het testen van verschillende onderdelen effect had op de huidige dienstverlening. Om die reden wordt er op dit moment een nieuwe testomgeving ingericht, om zo de afhankelijkheid met de dienstverlening te elimineren. Het streven is om de toegang via internet begin Q2-2023 gereed te hebben, zodat private partijen in ieder geval van hun kantoor op het portaal Schuldhulpverlening kunnen inloggen.

Ga naar inlichtingenbureau.nl

Ontsluiting gegevens Belastingdienst via portaal Schuldhulpverlening

Deze week is de Facultatieve gegevensbeschermingseffectbeoordeling (PIA) goedgekeurd. Het portaal Schuldhulpverlening gaat live met het ontsluiten van gegevens (inkomen, vermogen en toeslagen) van de Belastingdienst voor particulieren en ondernemers. Dit is onderdeel van het verzamelen van informatie voor het opstellen van het plan van aanpak schuldhulpverlening.

BKWI: Vervallen oude rollen SUWInet Inkijk per 23 maart 2023 

Met ingang van juli 2022 zijn er een aantal nieuwe rollen voor gebruikers geïmplementeerd waardoor sommige ‘oude rollen’ komen te vervallen. 

Meer informatie op het VNG Fora

Ondernemers met financiële zorgen

Nieuwe versie Q&A Ondernemers met financiële zorgen

De Q&A Ondernemers met financiële zorgen is aangevuld met: De rechtsvorm van ondernemingen, de kosten van schuldhulpverlening voor ondernemers en het gebruik van Tozo-gegevens om ondernemers te wijzen op ondersteuningsmogelijkheden.
Heeft u een vraag die hier nog niet in staat? Laat het ons weten via schulden@vng.nl met het onderwerp Q&A Ondernemers.

Q&A Ondernemers met financiële zorgen

Pauzeren en verlengen betalingsregeling belastingschuld nog steeds mogelijk

Tijdens de coronacrisis hebben veel ondernemers gebruik gemaakt van het bijzonder uitstel van betalingen aan de Belastingdienst. Vanaf 1 oktober 2022 moesten zij starten met het terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld. Ondernemers die inmiddels achterlopen met de termijnbetalingen – of zelfs nog niet gestart zijn met terugbetalen - kunnen nog steeds een verzoek tot pauzeren of verlengen van de regeling indienen. Het is belangrijk dat zij zelf contact opnemen met de Belastingdienst. 

Ga naar Belastingdienst.nl

Algemeen

Podcast

Het programma Verbinden Schuldendomein start weer met de podcast. De eerste in de reeks gaat over de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv). Te gast bij Mariëlle Fleuren en Gerard van der Steen is Ahmed Ajjaji, implementatiemanager.

Beluister op Spotify

Jurisprudentie vroegsignalering huurachterstand

Er zijn het afgelopen jaar een aantal rechtelijke uitspraken gedaan die betrekking hebben op een verhuurder die vanwege huurstanden ontruiming van een woning vordert en de ontbinding van de huurovereenkomst maar hier, conform de wet (artikel 2 Bgs), geen melding van is gedaan bij de gemeente. 

Het is opvallend dat in een aantal zaken de rechtbank niet direct als doorslaggevende factor laat meewegen dat er geen melding is gedaan. Er wordt naar de specifieke omstandigheden van het geval gekeken. Hier is meegewogen of de vroegsignalering het oplopen van de huur(achterstanden) had kunnen voorkomen. Wanneer dat niet in die specifieke situatie het geval is, dan is het ‘niet melden’ geen reden om de ontbinding en de ontruiming af te wijzen.

Uitspraken
Wanneer er bijvoorbeeld lange tijd niet voldoende inkomen is om de huur te kunnen voldoen. Of als er contact is geweest met een schuldhulpverlener, of dat iemand al eerder een schuldhulpverlening (positief) heeft doorlopen en dat dit niet heeft voorkomen dat de achterstanden zijn opgelopen.

Er zijn ook uitspraken waarbij de rechtbank de vorderingen afwijst, omdat er geen melding is gedaan en dit volgens de rechtbank wel een meerwaarde had kunnen zijn.

Rapport: Als de overheid niet thuis geeft
Hoewel het wettelijk verplicht is, is het niet melden van achterstanden door een verhuurder, dus niet per definitie de aanleiding die tot een afwijzing van de vordering leidt. Recent heeft de Nationale Ombudsman hier ook een rapport over gepresenteerd.

Ga naar Nationale ombudsman - Als de overheid niet thuis geeft

Bedrag energietoeslag wordt niet meegeteld als vermogen bij belastingschuld

Door een beleidswijziging vanuit het Ministerie van Financiën wordt een bedrag ter hoogte van de ontvangen energietoeslag niet meegeteld als vermogen bij de beoordeling van een verzoek om kwijtschelding of uitstel van betaling bij een belastingschuld en in geval van een toeslagschuld voor een persoonlijke betalingsregeling. Ook belastingschuldigen die de energietoeslag ontvingen en daarna door een bankbeslag of een betalingsvordering zijn getroffen kunnen verzoeken om het getroffen bedrag terug te betalen, tot maximaal het bedrag van de ontvangen energietoeslag. Deze wijziging van het beleid met betrekking tot rijksbelastingen wordt ook gevolgd door Toeslagen. Decentrale overheden kunnen dit ook zelf toepassen voor lokale belastingen.

Ga naar de Kamerbrief over beleidswijziging energietoeslag

Leestip


vng.nl