Nieuwsbrief Schulden - 21 februari 2023

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

21 februari 2023

Mailing VNG

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, ondernemers met financiële zorgen en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

Landelijk Tijdelijk Noodfonds Energie voor inwoners beschikbaar

Herziening norm Minnelijke traject

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 - Herberekenen beslagvrije voet in 2023
 - Leidraad invordering gemeentelijke belastingen gewijzigd

Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
 - BKR en Bewaartermijn

Ondernemers met financiële zorgen
 - Belactie onder gemeenten

Algemeen
 - Podcast Bedwing de bling – Week van het Geld
 - TNO energiearmoede monitor 2022
 - Regeling Lokale Aanpak Nationaal Isolatieprogramma gepubliceerd
 - Online informatiebijeenkomst Waarborgfonds Saneringskredieten
 - Leestips
 - Evenementen


Landelijk Tijdelijk Noodfonds Energie voor inwoners beschikbaar

Het Tijdelijk Noodfonds Energie lanceerde op dinsdag 7 februari. Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, SchuldenlabNL en de Nederlandse Schuldhulproute welke de rijksoverheid ondersteunt. Het Noodfonds is een aanvulling op bestaande maatregelen zoals het prijsplafond en de energietoeslag.

Lees meer

Herziening norm Minnelijke traject 

De Tweede Kamer heeft op 24 januari 2023 ingestemd met het amendement om de looptijd van de wettelijke schuldsanering in principe in te korten van drie jaar naar anderhalf jaar. In aansluiting daarop heeft minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen het streven uitgesproken om de duur van minnelijk traject ook te verkorten tot anderhalf jaar. Op die manier wil de minister bereiken dat meer mensen hulp krijgen en dat zij sneller van hun schulden af zijn. 

Lees meer

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Herberekenen beslagvrije voet in 2023

Veel gemeenten zijn in de eerste weken van dit jaar begonnen met het vervroegd herberekenen van de beslagvrije voet. Bij het herberekenen gebruiken gemeenten vaak het meest recente inkomen van de inwoner. Dit inkomen van januari of februari 2023 wordt door de medewerker van de gemeente handmatig ingevoerd in de rekentool. De medewerker vervangt hiermee het gemiddelde inkomen van de laatste maanden van 2022. De rekentool baseerde eerder hierop de berekening

Lees meer

Leidraad invordering gemeentelijke belastingen gewijzigd

De Leidraad invordering rijk wijzigde eind 2022 op een aantal punten. Deze wijziging is aanleiding om ook de Model Leidraad Invordering gemeentelijke belastingen aan te passen. Zie voor meer informatie bijgaand bericht Wijzigingen Modelverordeningen gemeentelijke belastingen. Een belangrijke wijziging in de Leidraad van het rijk geeft gemeenten (in de rol van beslaglegger) de mogelijkheid om bij invordering van belastingschulden bij AOW-ers de maximaal toegestane beslagvrije voet te hanteren (artikel 19.3.9).

Lees meer

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs 

BKR en Bewaartermijn

Op 22 december 2022 heeft minister Schouten aangekondigd dat zij werkt aan een wetsvoorstel waarin ook de bewaartermijn van de kredietregistratie aan bod komt. Naar verwachting wordt het wetsvoorstel begin 2023 in consultatie gebracht. In de brief refereert de minister ook aan de 6 maanden bewaartermijn die de G4 gemeenten voor inwoners hanteren.

Lees hier de brief

Ondernemers met financiële zorgen

Belactie onder gemeenten 

Op dit moment organiseren we vanuit het programma Verbinden Schuldendomein voor het project Ondernemers met Financiële Zorgen een belactie onder gemeenten. Het doel is, om bij zoveel mogelijk gemeenten één contactpersoon te noteren voor het onderwerp Ondernemers en Financiële Zorgen. Vanuit de VNG benaderen we deze contactpersonen als we met spoed belangrijke informatie willen delen of gericht input willen vragen voor onze ondersteuning of belangenbehartiging. Uiteraard houden we daarnaast via o.a. de Nieuwsbrief graag contact met iedereen die betrokken is bij de gemeentelijke ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen.  

Algemeen

Podcast Bedwing de bling – Week van het Geld

Ieder jaar organiseert Wijzer in geldzaken samen met partners de Week van het Geld. Leerlingen en mbo-scholieren krijgen praktische tips hoe om te gaan met geld! Met dit jaar ‘Bedwing de bling’ als thema. Wilt u als gemeente aansluiten? Beluister het nu in de laatste podcast. 

Beluister op Spotify

TNO energiearmoede monitor 2022 

TNO heeft in samenwerking met het CBS de energiearmoede monitor 2022 gepubliceerd. De monitor bevat een actuele inschatting van het niveau van energiearmoede per eind 2022 op zowel nationaal als lokaal niveau.

Het webinar over het rapport dat TNO samen met de VNG organiseerde is terug te kijken op energy.nl/events.

Bekijk hier de data per wijk en gemeente.

Regeling Lokale Aanpak Nationaal Isolatieprogramma gepubliceerd

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) publiceerde op 2 februari 2023 de regeling Lokale Aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma.

Met deze regeling kunnen gemeenten, middelen aanvragen om kwetsbare woningeigenaren met een slecht geïsoleerd huis extra te ontzorgen bij het isoleren van hun woning. Voor iedere gemeente is een budget beschikbaar. Vanaf 1 maart 2023 is dit aan te vragen bij RVO. 

Kijk op de website van RVO voor het aanvraagformulier, de voorwaarden en de aanvraagtermijnen. Voor vragen, stuur een mail aan: niplokaleaanpak@rvo.nl

Online informatiebijeenkomst Waarborgfonds Saneringskredieten 

Donderdag 23 februari 2023 van 14:30 tot 16:00 uur 
Het Waarborgfonds Saneringskredieten (Wsk) is opgericht om de inzet van saneringskredieten aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor gemeenten. Dit doet het Wsk door borgstellingen af te geven. Het Wsk neemt hiermee het risico voor gemeenten weg. Zonder dat het de werkwijze van kredietbanken en hun bestaande samenwerking met gemeenten doorkruist. 

Na de bijeenkomst weet u hoe het fonds tot stand is gekomen en hoe het fonds werkt. Daarnaast is het duidelijk waar u als gemeente terecht kunt. Het gaat dieper op de materie in door antwoorden te gegeven op vragen over; de samenwerking met kredietbanken, kosten van deelname aan het Wsk en voor wie saneringskredieten geborgd kunnen worden door het Wsk. Vooraf uw vraag stellen is mogelijk.

Aanmelden kan hier

Leestips

Evenementen


vng.nl