Bekijk de online versie

23 februari 2023


Het landelijk programma Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag ondersteunt gemeenten bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Gemeenten kunnen bij het programma terecht voor vragen over de lokale brede ondersteuning van (mogelijk) gedupeerde ouders en kinderen. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u binnen uw gemeente contactpersoon bent voor het te voeren beleid, of contactpersoon bent voor de doelgroep van ouders en kinderen van de hersteloperatie toeslagen. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beschikbare middelen voor uw lokale hersteloperatie.

  • Nog een paar opleidingsplaatsen beschikbaar!

  • Addendum Invulwijzer Spuk B2

  • Reminder: enquête Motivaction

  • (Be)spreekuren

  • Vraag van de week (brede ondersteuning aan kinderen)

  • Nieuws uit de media

Nog een paar opleidingsplaatsen beschikbaar!

Voor de opleiding hersteloperatie kinderopvangtoeslag zijn nog een paar open plaatsen. Dit geldt voor de dagen in:

  • Den Haag: 17 april (hele dag) en 11 mei (ochtend)

  • Meppel: 16 mei (hele dag) en 7 juni (ochtend).

Bent u net gestart of kent u een nieuwe collega die zich graag wil verdiepen in de hersteloperatie en de brede ondersteuning? Stuur ons dan snel een mail om aan te melden!

Addendum Invulwijzer Spuk B2


Er is onduidelijkheid ontstaan over de uitleg bij de invulwijzer van de Spuk B2. Het gaat dan over de verantwoording die in mindering gebracht moet worden bij de indicatoren 17, 19 en 21.

Wat is de onduidelijkheid?
Voor de indicatoren 17, 19 en 21 staat in de invulwijzer dat ook cumulatief al verantwoorde kosten in mindering moeten worden gebracht. U moet bij deze indicatoren echter de kosten tot en met jaar T verantwoorden. De invulwjizer is hier intussen op aangepast. Dit addendum wordt ook opgenomen op de website van Rijksoverheid.nl.

Reminder: enquête Motivaction

Vorige week ontving u van Motivaction de link naar alweer de derde enquête. Mogelijk heeft u nog geen tijd gehad ernaar te kijken, maar het zou heel fijn zijn als u de enquête voor maandag 13 maart zou kunnen invullen.  
Als u de vragenlijst liever in een word-bestand ontvangt, stuur ons dan een mail. Alvast hartelijk dank voor uw moeite!

De (be)spreekuren zijn altijd van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich opgeven via onderstaande button. Na inschrijving ontvangt u een link naar de ontmoeting via Teams.

Schrijf in

De onderwerpen van onze (be)spreekuren worden vastgesteld aan hand van thema’s die op dit moment spelen of actualiteiten rond de hersteloperatie.

Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar.

Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren terugvinden op deze pagina. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail ons dan. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.


Heeft u een vraag of wilt u gewoon even overleggen? We helpen u graag. Bel ons op 070-3738232 of stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl.

Presentatie teruglezen?

U kunt de presentaties van de (be)spreekuren teruglezen via onderstaande links.

Deze week twee vragen over de brede ondersteuning aan kinderen.

Vraag 1

Een minderjarig kind in onze gemeente woont niet meer bij haar ouders, maar bij haar grootouders. Kunnen wij haar wel brede ondersteuning bieden? Ze komt in aanmerking voor de eenmalige tegemoetkoming vanuit de kindregeling.

Zeker. Gemeenten bieden brede ondersteuning aan alle kinderen die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming zoals bedoeld in artikel 2.12 van de Wet hersteloperatie toeslagen. Ieder kind dat in aanmerking komt voor de kindregeling, heeft daarmee zelfstandig toegang tot de brede ondersteuning. De leeftijd en/of woonsituatie van het kind spelen hierbij geen rol. Kinderen die onderdeel uitmaken van het gezin van de aanvragende ouder kunnen ondersteuning krijgen vanuit het plan van aanpak van de gedupeerde ouder(s) of vanuit een eigen plan van aanpak.

De kosten die gemeenten maken in het kader van de brede ondersteuning aan kinderen worden vergoed door het rijk via de Spuk. De activiteiten die vergoed worden zijn dezelfde als die van (mogelijk) gedupeerde ouders. Dat betekent dat de gemeente aanspraak kan maken op de Spuk ter bekostiging van de brede ondersteuning aan kinderen voor de volgende activiteiten:

  • A. De registratie, het eerste contacten en de inventarisatie van hun hulpvragen

  • B. Opstellen van het plan van aanpak en begeleiding

  • C. Inkoop en uitvoering van trajectzorg op de vijf leefgebieden: financiën, gezin, werk, wonen en zorg

  • D. Verrichten van nazorg gedurende tenminste twaalf maanden

  • E. Organisatiekosten en coördinatiekosten.

Vraag 2

We bieden brede ondersteuning aan kinderen. Om hen te bereiken, hebben we een folder ontwikkeld. Hoe kunnen we deze kosten daarvoor verantwoorden?

De kosten voor voorlichting worden verantwoord in component E van de Spuk. Voor de kindregeling is een extra indicator opgenomen in de SiSa-tabel. Hier kunnen gemeenten de werkelijke (organisatie)kosten verantwoorden voor de kindregeling. Let op: dit geldt ook voor gemeenten die eerder hebben gekozen voor het normbedrag voor component E.


Hieronder vindt u een selectie van nieuwsberichten uit de media in de afgelopen periode.

Een keer tijd om wat terug te kijken of te lezen?
Luister onze podcasts of lees onze nieuwsbrieven

In onze database registreren wij de contactpersonen beleid en inwoners van iedere gemeente. Wilt u een wijziging doorgeven? Stuur dan een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail aan hersteloperatie@vng.nl

Postbus 30435 | 2500 GK Den Haag
Telefoon 070 - 37 38 232
hersteloperatie@vng.nl

vng.nl