Nieuwsbrief Schulden - 13 februari 2025‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

13 februari 2025

Mailing VNG

Het programma Verbinden Schuldendomein omvat verschillende deelprojecten, zoals de wetten in het schuldendomein, preventie van schulden (financiële educatie en life events), samenwerken met vrijwilligers(organisaties) en ondersteuning voor specifieke doelgroepen zoals jongeren en ondernemers met financiële zorgen. Hiervoor bieden we gemeenten handvatten en ondersteuning, zodat zij bewezen effectieve interventies kunnen implementeren en zorgen voor duurzame oplossingen. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons programma en het schuldendomein.   

Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 


Agenda online bijeenkomsten

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen tijdens onze online bijeenkomsten, die we (be)spreekuren noemen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare.

Meer informatie en aanmelden

Bijeenkomsten

Dag van de Interventies - 2 april

De Dag van de Interventies op 2 april brengt gemeenten en de interventies van SchuldenlabNL samen, om kennis te maken, verbinding te leggen en elkaar te versterken in het voorkomen en oplossen van schulden bij inwoners. Deze bijeenkomst biedt een gevarieerd keuzeprogramma met interactieve workshops, speeddates en een ontmoetingsplein.  

U kunt zich alvast registreren voor de 'Dag van de Interventies'. Zet de datum in uw agenda en meld u aan om op de hoogte gehouden te worden. Zodra de inschrijving voor het keuzeprogramma start, ontvangt u een mail. Zien we u daar?

Ja, houd me op de hoogte

Save the date: Bijeenkomsten Ontmoeten - Verbinden - Versterken

Bent u geïnteresseerd in de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke opgave rond (het voorkomen van) schulden? Werkt u bij een gemeente of een door de gemeente gemandateerde organisatie? Dan zijn deze dagen bedoeld voor u!   
Verspreid over Nederland staan er dit voorjaar wederom 4 bijeenkomsten gepland: 11 april – Breda | 13 mei – Hilversum | 26 mei – Zwolle | 5 juni – Weert.

Schrijf uw voorkeursdatum alvast in de agenda. Meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden volgt.

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Samenwerksessie afdracht beslag

Op 28 januari 2025 organiseerden we een interactieve samenwerksessie rondom afdracht bij beslag. We bespraken vraagstukken zoals de keuze voor jaarlijks en/of maandelijks afdragen, de verstrekte leenbijstand en verrekening in relatie tot beslag en de inrichting van de diverse applicaties voor de uitbetaling van het vakantiegeld. Ook wisselden gemeenten ervaringen en tips uit over de samenwerking met schuldhulpverlening om inwoners ondersteunen.

Tips over afdracht forum

Op het forum Armoede en Schulden deelde een deelnemer tips voor het maken van nieuwe componenten in Suite. Zie: Info Suitegebruikers over beslagcomponenten (webinar 28 januari 2025). Heeft u vragen over de afdracht en wilt u graag weten hoe andere gemeenten daarmee omgaan? Aarzel dan niet om uw vraag te stellen of uw tips te delen via dit VNG-forum. Voor gebruik van het forum is het nodig om een account aan te maken met een gemeentelijk mailadres.

Ga naar forum

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

VNG roept gemeenten op bewaartermijn schulden te verkorten

De VNG roept alle gemeenten op om bij schuldenregelingen een registratietermijn van 6 maanden te hanteren in het register van het Bureau Kredietregistratie (BKR). Hiermee kunnen gemeenten voorkomen dat inwoners die hun schulden succesvol hebben afgerond daarvan nog jarenlang nadelige gevolgen ondervinden.

Lees hier meer

Vroegsignalering

Nog 6 maanden vroegsignalen, een van de elementen basisdienstverlening

Als er vroegsignalen binnenkomen, dan wordt er getoetst of de inwoner in een lopend schuldhulpverleningstraject zit en of er minder dan 6 maanden geleden een eindbeschikking is gestuurd. Deze toetsing kan geautomatiseerd of handmatig plaatsvinden. Juridisch mag dit, maar wat doe je vervolgens?

Lees hier meer

Basisdienstverlening Schuldhulpverlening

Contact bij terugval: een kans om te leren

Met financiele begeleiding werken we toe naar een duurzame oplossing, maar terugval is niet altijd te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een te laag inkomen of een ingrijpende gebeurtenis (life events). Daarnaast hoort terugval bij gedragsverandering en kan gezien worden als een leerproces. Door terugval te accepteren en samen te bespreken, blijft hulp effectief. Contact bij terugval is één van de elementen van de Basisdienstverlening Schuldhulpverlening en wordt toegelicht in de handreiking: Het begeleiden van inwoners.

Preventie

Subsidie voor financiële educatie op basisscholen

Vanaf 4 maart kan een afgebakende groep basisscholen subsidie aanvragen voor financiële educatie. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt hiervoor in totaal dit jaar €11,2 miljoen beschikbaar. De subsidie is een aanvulling op het bestaande aanbod. Lees hier meer.

Ondersteuning samenwerking gemeenten met scholen

Het is cruciaal dat iedereen de benodigde financiële vaardigheden heeft voor een financieel gezonde toekomst. Door vanuit gemeenten én scholen in te zetten op financiële educatie versterken we elkaars inzet en helpen we jongeren gezamenlijk op weg. Daarom ondersteunt de VNG gemeenten bij het vormgeven en versterken van de samenwerking met scholen rond financiële educatie, met o.a. de handreiking ‘Aan de slag met schuldpreventie’.

Jongeren uit de financiële zorgen

Handreiking Jongeren uit de financiële zorgen

De Handreiking Jongeren uit de financiële zorgen is recent geactualiseerd. Deze handreiking is een ondersteuningsproduct voor gemeenten in de oriëntatie- of opstartfase en voor gemeenten die al schuldhulpverlening aan jongeren bieden en hun aanpak willen doorontwikkelen.   

De handreiking biedt gemeenten handvatten om vanuit beleid en uitvoering aan de slag te gaan met een passende aanpak voor jongeren met financiële zorgen. 

Overig nieuws van het programma

Mooie scores en verbeterkansen vanuit het klanttevredenheidsonderzoek

Recent rondde het programma Verbinden Schuldendomein het gehouden klanttevredenheids-onderzoek af. De dienstverlening vanuit het programma scoorde een gemiddeld rapportcijfer van 7,8 en de ondersteuningsproducten een 7,7. Gemeenten waarderen met name de actualiteit en hoge kwaliteit van de ondersteuningsproducten, de voorbeelddocumenten en tekeningen én de mogelijkheden tot contact met andere gemeenten. Graag delen we de belangrijkse resultaten.

Wellicht was u een van de precies 100 respondenten? Nogmaals hartelijk dank voor uw respons.

vng.nl