Nieuwsbrief Schulden - 13 maart 2025‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

13 maart 2025

Mailing VNG

Het programma Verbinden Schuldendomein omvat verschillende deelprojecten, zoals de wetten in het schuldendomein, preventie van schulden (financiële educatie en life events), samenwerken met vrijwilligers(organisaties) en ondersteuning voor specifieke doelgroepen zoals jongeren en ondernemers met financiële zorgen. Hiervoor bieden we gemeenten handvatten en ondersteuning, zodat zij bewezen effectieve interventies kunnen implementeren en zorgen voor duurzame oplossingen. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons programma en het schuldendomein.   

Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 


Agenda online bijeenkomsten

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen tijdens onze online bijeenkomsten, die we (be)spreekuren noemen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare.

Meer informatie en aanmelden

Bijeenkomsten

2 April | Dag van de Interventies | schrijf nu in op het keuzeprogramma

Op deze dag ontmoeten de interventies van SchuldenlabNL en gemeenten en hun gemandateerde organisaties elkaar, om laagdrempelig kennis te maken, van elkaar te leren en elkaar te versterken in het voorkomen en oplossen van schulden bij inwoners. Naast het boeiende panelgesprek kunt u kiezen uit een gevarieerd en interactief keuzeprogramma, verdeeld over drie rondes met workshops, speeddates en een ontmoetingsplein. Deze worden verzorgd door de interventies. Inschrijven voor het keuzeprogramma kan nu!

Inschrijven keuzeprogramma

We komen weer naar u toe: bijeenkomsten Ontmoeten - Verbinden – Versterken

Na het succes van voorgaande bijeenkomsten ontmoeten we u dit voorjaar graag weer in uw regio, om samen stil te staan bij de ontwikkelingen in het schuldendomein en de ambities en uitdagingen van gemeenten. We duiken de inhoud in én we bieden u een overzicht van de vele ondersteuningsproducten en praktische handvatten die we hebben ontwikkeld. Ook gaan we graag in gesprek over wat er bij u leeft. Meldt u zich snel aan: 

Vroegsignalering

Gemeentebelastingen in Vroegsignalering

10 Gemeenten namen deel aan een experiment op grond van artikel 10 van de Wgs om te onderzoeken of een enkelvoudig signaal van gemeentebelastingen een effectieve indicator is bij vroegsignalering van schulden. De VNG adviseert in de evaluatie onder meer om de samenwerking tussen schuldhulpverlening en gemeentebelasting te versterken.

Lees het rapport

Save the Date: 15 september landelijke bijeenkomst Vroegsignalering 

Op maandag 15 september 2025 vindt de volgende editie van de Landelijke bijeenkomst Vroegsignalering plaats. Dé gelegenheid om weer helemaal bijgepraat te worden over de ontwikkelingen in de vroegsignalering. De bijeenkomst is van 10.30 tot 16.30 uur in Vergadercentrum Domstad te Utrecht. Samen met Divosa en de NVVK werken we aan een interessant programma voor zowel gemeenten als vaste lasten partners. Meer info én gelegenheid om aan te melden volgt zo snel mogelijk.

Basisdienstverlening Schuldhulpverlening

Meer inzicht in vorderingsgegevens Belastingdienst

Gemeenten kunnen vanaf nu via het portaal Schuldhulpverlening actuele vorderingsgegevens van Belastingdienst en Toeslagen opvragen voor het Plan van aanpak schuldhulp. De VNG is blij met de uitbreiding, die mede voortkomt uit het onderzoek van VNG, IB en BKWI. Hoewel de Wgs in 2021 werd aangepast voor betere gegevensdeling, werd opnieuw duidelijk dat gemeenten onvoldoende toegang hebben tot relevante informatie

Lees meer

Met de uitbreiding wordt ook een stap voorwaarts gezet in de Elementen Basisdienstverlening. Eén daarvan is dat inwoners zich zonder drempels  kunnen aanmelden voor schuldhulp.

Het ganzenbordspel: wat weet u over de elementen?

Hoe goed kent u de 20 elementen van de Basisdienstverlening Schuldhulpverlening? Speel het ganzenbordspel en test samen met collega's jullie kennis van deze elementen. Gooi met de dobbelsteen en bespreek met elkaar wat het element waarop u terecht komt inhoudt en of het element al is ingeregeld in uw gemeente. Vraag het ganzenbord aan via schulden@vng.nl en u ontvangt het spel in pdf-formaat.

Routekaart Financiële Zorgen

Save the Date: 31 maart nieuwe website routekaart Financiële Zorgen

Op 31 maart lanceren we onze gloednieuwe website! We hebben de website gebruiksvriendelijker en efficiënter gemaakt, zodat u de informatie uit de routekaart makkelijker kunt gebruiken. In april voegen we ook nieuwe informatie toe over jongeren en het samenwerken met vrijwilligers(organisaties). Noteer 31 maart in uw agenda, en neem een kijkje! 

Ideeën over een betere overgang Msnp naar Wsnp gevraagd!

In de routekaart nemen we ook informatie op vanuit inwonersperspectief over de overgang van Msnp naar Wsnp. Hiervoor zijn we op zoek naar inwoners die in een Wsnp-traject zitten of recent zijn uitgestroomd en hun ervaringen en ideeën met ons willen delen. Heeft u contact met inwoners die dat willen? Vraag dan of u hun gegevens aan ons mag doorgeven via schulden@vng.nl. Dan nemen wij contact met hen op.

Preventie

Weer 2 nieuwe actiekaarten life events beschikbaar!

Steeds meer gemeenten willen inwoners actief helpen om schulden te voorkomen bij belangrijke gebeurtenissen in hun leven. Daarom heeft de VNG voor gemeenten een handreiking ontwikkeld en actiekaarten op 16 verschillende levensgebeurtenissen. Met deze kaarten kunnen gemeenten inwoners ondersteunen rond life events, zoals samenwonen of verhuizen. De actiekaarten geven handige tips en informatie om financiële problemen te voorkomen. Eerder verschenen al twaalf andere kaarten. De nieuwe kaarten ‘Ik word ziek of arbeidsongeschikt’ en ‘Ik ga studeren’ zijn nu beschikbaar! 

Meer informatie

Ondernemers uit de financiële zorgen

Die Q&A is super helpend!

"Ik heb zojuist de routekaart Financiële Zorgen bij ondernemers gebruikt en dan specifiek de Q&A ondernemers met financiële zorgen. Ik wilde even zeggen dat die Q&A super helpend is! Echt heel fijn, bedankt" (Caroline Modderman, beleidsmedewerker Schagen).  

Soms krijgen we zomaar een mooi compliment over onze ondersteuningsproducten. Gebruikt u ze al? Neem voor de doelgroep ondernemers eens een kijkje op Ondernemers uit de financiële zorgen: Ondersteuningsproducten en concrete handvatten | VNG of op het Spoor van de ondernemer in De routekaart Financiële Zorgen | VNG 

Nieuws van onze partners

Financieel overzicht lastig voor scholieren door vele betaalmethodes

De verscheidenheid aan betaalmethodes waar scholieren gebruik van kunnen maken, speelt hen parten bij het krijgen en houden van overzicht over hun geldzaken. Dat blijkt uit het onderzoek  Betaalgedrag scholieren 2025 | Nibud, een onderzoek van het Nibud in samenwerking met ABN AMRO onder bijna 1.600 leerlingen in het voortgezet onderwijs.

vng.nl